Vlaanderen
Klasse.be

Schooltips

Minder voedsel verspillen op school: 6 tips

  • 2 februari 2016
  • 2 minuten lezen

Elk huishouden in Vlaanderen gooit jaarlijks 33 kilogram perfect eetbaar voedsel weg. In scholen met een cateringservice is dat 180 gram per leerling per dag. Via enkele eenvoudige ingrepen kan je voedselverspilling op school tegengaan.

1. Kook met restjes

Organiseer een kookles voor je leerlingen, eventueel samen met ouders of mensen uit de buurt. Ga op zoek naar recepten waarin je restjes verwerkt. Verlepte groenten? Verwerk ze in soep. Beduimeld fruit? Draai het in fruitsla. Oud brood? Bak er heerlijke wentelteefjes mee.


2. Serveer porties op maat

Heeft je school een eigen restaurant? Laat leerlingen zelf opscheppen of aangeven hoeveel ze willen eten. Of serveer standaard kleine porties: wie nog trek heeft, mag een tweede keer opscheppen. Toch te veel opgeschept? Neem de restjes mee in een doggy bag.


3. Meet het afval

Laat je leerlingen een week lang bijhouden hoeveel voedsel ze thuis weggooien. Of organiseer een afvalmeting in de refter. Verzamel het afval in aparte emmers per voedselgroep, weeg ze en registreer het gewicht. Bespreek met achteraf wat er anders kan. Kunnen jullie er een challenge van maken?


4. Vermijd de vuilbak

Voedseloverschotten hoeven niet noodzakelijk in de vuilnisbak. Misschien kunnen organisaties in de buurt ze gebruiken? Wat niet meer eetbaar is voor mensen, kan je gebruiken om dieren op school te voederen. Kippen eten bijvoorbeeld de schillen van groente en fruit. Of leer leerlingen composteren met een wormenbak.


5. Organiseer een uitstap

Trek met je leerlingen naar de lokale supermarkt. Laat ze op zoek gaan naar trucs die je meer voeding laten aankopen dan noodzakelijk: korting op grote hoeveelheden, mooie displays en eetstandjes, kleuren, geuren en muziek. Of ga samen naar de schoolkeuken of de keuken van het bejaardentehuis of restaurant in de buurt. Wat zet je waar in de koelkast?


6. Gebruik een lespakket

Op Klascement vind je kant-en-klare lespakketten over voedselverlies, voor kleuter- lager en secundair onderwijs. Met leerlingen secundair onderwijs kan je ook de documentaire ‘The Muffin Man’ bekijken. Milieuzorg op school (MOS) heeft een educatief pakket (secundair) rond de film uitgewerkt. Voedselverspilling op schoolniveau aanpakken? Zet je schouders onder een duurzaam voedingsbeleid.

Mieke Santermans en Kyra Fastenau

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter