Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Zijn ouders verzekerd als ze klasgenootjes vervoeren?

  • 12 april 2016
  • 1 minuut lezen

Voor de school ben ik soms ‘chauffeur’, om te gaan zwemmen of op bosklassen te gaan. Ben ik voor dat vervoer eigenlijk wel verzekerd?

Marc – papa

Je hoeft je geen zorgen te maken. De vervoerde kinderen vallen onder je verplichte autoverzekering. Dat wil zeggen dat alle inzittenden beschouwd worden als zwakke weggebruiker en beschermd worden, ook al ben je zelf in de fout bij een ongeval. Zij worden integraal vergoed voor alle geleden lichamelijke schade.

Let wel op het maximum aantal personen dat vervoerd mag worden (lees er de autopolis op na!): als er meer kinderen in de auto zitten dan wettelijk toegestaan, kan de verzekeringsmaatschappij de uitbetaalde bedragen terugvragen.

Vergeet ook niet dat wanneer je andere kinderen vervoert in het kader van een geplande uitstap, de algemene regel over kinderzitjes van toepassing is: verplicht voor kinderen kleiner dan 1,35 m.

Op die regel bestaat wel een uitzondering. Als je onverwacht andere kinderen dan de jouwe moet vervoeren over een korte afstand en je onvoldoende zitjes hebt, mag je ze zonder zitje op de achterbank vervoeren. Bij dat ‘incidenteel vervoer’ horen wel enkele voorwaarden: de kinderen moeten ouder dan 3 jaar zijn en ze moeten een veiligheidsgordel dragen. De uitzonderingsregel geldt ook niet voor je eigen kind(eren). Voor hen is het zitje te allen tijde verplicht.

Lees meer over veiligheid en verzekeringen op school op onderwijs.vlaanderen.be.

Stijn Govaerts

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


I

Ingrid Van Mossevelde

13 oktober 2022

Beste, Is de regelgeving ivm occasioneel vervoer nog steeds geldig in 2022? En wat verstaat men onder "een korte afstand"? Zijn de ouders/grootouders hiervan op de hoogte gebracht door de school voor de uitstap? Staat dit in het schoolreglement? Mvg, mevr Van Mossevelde.

Reageren

Laat een reactie achter