Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Mag de school leerlingen weigeren op schoolreis?

  • 9 juni 2016
  • 2 minuten lezen

Ik ga met mijn leerlingen op schoolreis. Eén heel moeilijke leerling wil ik eigenlijk niet meenemen. Als hij meegaat, laten andere ouders hun kinderen zelfs thuis omdat hij een gevaar is voor hen. Kunnen we hem weigeren?

Lina – leraar 3de leerjaar

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De regel is: iedereen moet mee. Hoogst uitzonderlijk kan je toch iemand weigeren.

Basisonderwijs

Enerzijds bepaalt de overheid dat leerlingen aan alle onderwijsactiviteiten moeten kunnen deelnemen die zijn bedoeld voor hen of hun klasgroep. Dat kunnen ook meerdaagse activiteiten buiten de school zijn. Ouders moeten de toestemming geven om hun kind te laten meegaan, de school zelf kan in principe niet bepalen wie wel of wie niet meegaat.

Anderzijds moet een school de veiligheid van de leerlingen en leraren garanderen. Als je school beslist om de leerling niet te laten meegaan, dan kan dat pas nadat de procedure van tijdelijke uitsluiting doorlopen werd. Uiteraard kan je deze maatregel enkel gebruiken als de school zware tuchtproblemen heeft met een leerling en beslist heeft de leerling te sanctioneren.


Secundair onderwijs

Leerlingen zijn verplicht om deel te nemen aan activiteiten buiten de school van maximaal een dag. Meerdaagse reizen zijn verplicht als dat zo in het schoolreglement staat. De scholen mag dus bepalen dat leerlingen mee moeten gaan, maar ze kan niet zomaar bepalen dat sommige leerlingen niet mee mogen.

Een leerling schorsen of uitsluiten kan enkel ná een incident waardoor er een gevaarlijke situatie ontstond. Als een leerling de leefregels schendt, kan je een leerling wel maximaal een dag uit de lessen halen en vervangende activiteiten opleggen. Dat kan bijvoorbeeld tijdens de schoolreis. Langer dan een dag mag je dat niet doen.

Leen Leemans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


J

Jeske

28 september 2016

Hey.

Ik heb dus het probleem dat ze mijn zoon al sinds vorig jaar niet willen laten mee doen aan turnlessen. Zwemlessen en aan uitstappen. Door zijn gedragsproblemen. Hij mogt oom niet meer komen op woensdagvoormiddag. En nu begint het terug opnieuw door hem niet te laten meedoen en meegaan.

Reageren
h

heynderickx christianne

18 juni 2017

Hallo ,volgende week gaat mijn kleinzoon met zijn school op schoolreis naar Planckendaal mechelen
hij is zeven jaar ,zit in het tweede leerjaar en heeft onlangs de stempel autishme gekregen ,
hij heeft problemen met wel laat ons zeggen geen goed gedrag ,,en daarom zou hij niet mee mogen ,vind dit echt niet kunnen ,dat een kind van zeven zijn klas ziet vertrekken op schoolreis en zelf niet mee mag ,is dit pedagogisch verantwoord ?
Nu heeft de directie en leerkrachten en mijn kleinzoon ende moeder ook een gesprek gehad ,,en wel ze zijn tot de conclusie gekomen als rune beloofd om tot donderdag geen streken uit te halen mag hij mee ,het minste dat er gebeurd blijft hij thuis ,,vraag me af kan dit zomaar ,er is toch leerplicht in Belgie ,,en schooluitstappen zijn toch verplichte schooldagen ? Als een kind gewoon ziek word heb je een doktersbriefje nodig of het is onwettig afwezig ,en nu zou de school een kind kunnen uitsluiten ? graag zou ik hier een antwoord op hebben
met vriendelijke groeten
Christianne

Reageren
M

Mieke Santermans

19 juni 2017

Dag Christianne, Het antwoord op jouw vraag lees je in dit artikel: https://www.klasse.be/47520/leerling-weigeren-op-schoolreis/
Vriendelijke groeten, Mieke van Klasse

Reageren
Y

Yannick

20 maart 2018

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag van de andere kant. Ik ben leerkracht en ga binnenkort op meerdaagse naar Parijs met mijn leerlingen van het 4e jaar.
Nu is er een meisje dat voortdurend flauwvalt en hiermee zichzelf in gevaar kan brengen (zeker in Parijs). Volgens de dokter is er geen probleem maar wij zouden haar willen beschermen door haar niet mee te nemen. Hebben jullie enig idee of dit mogelijk is, of eventueel voorstellen waardoor zij wel zou kunnen meegaan zonder de hele groep en haarzelf te vertragen/in gevaar te brengen?

Reageren

Laat een reactie achter