Vlaanderen
Klasse.be

Leren buiten de klas

Omdat leren niet ophoudt aan de deur van je klaslokaal: over afstandsleren, inspirerende excursies en andere leerkansen buiten de klas.

astronaut in Cosmodrome Genk
Met je Lerarenkaart

Ik zie, ik zie … astronomisch veel voordelen met je Lerarenkaart

De Lerarenkaart wordt even Madame Soleil en ziet in haar glazen bol voor 2022 een heleboel voordelen die je met kennis en cultuur verrijken.

Kinderen in het afrikamuseum
Met je Lerarenkaart

Op klasbezoek in het AfricaMuseum

Een klasuitstap naar het AfricaMuseum in Tervuren is een beetje reizen. Juf Leen en haar kleuters tonen wat jij er met je klas kan beleven.

Mons Belfort
Met je Lerarenkaart

De steile opgang van Mons: 5 hoogtepunten

Mons (Bergen) is een verborgen parel in België. In de voormalige industriestad zijn cultuur en geschiedenis met elkaar verweven. Deze 5 toppers zetten je op weg voor een belevingstocht langs moderne kunst, architectuur en wetenschap. Verrassend en met bergen voordeel met je Lerarenkaart. 1. Belfort Geniet je graag…

2 kinderen met rugzak in parc chlorophylle
Met je Lerarenkaart

Herfst: tank energie met 7 Lerarenkaart-tips

De eerste pauze van dit schooljaar! Met deze Lerarenkaart-tips laad je voordelig je batterijen op. Rustig of actief, alleen of met je gezin.

Klas op bezoek in het MAS
Met je Lerarenkaart

Met je klas naar het MAS in Antwerpen

In het Museum Aan de Stroom (MAS) leidt een gids jou en je klas spelenderwijs langs de expo 'Betoverende Dieren' tot in het kunstatelier.

2 meisjes bij een kunstwerk in verbeke foundation
Met je Lerarenkaart

Op tocht met je klas door Verbeke Foundation in Kemzeke

Ga je op klasuitstap naar Verbeke Foundation, hou je dan klaar voor een inspirerende tocht door het museum en de tuin van deze kunstensite.

leerlingen fluisteren in het oor van 'Cosmogolem'
Met je Lerarenkaart

Op ontdekking met je klas naar LABIOMISTA in Genk

Wandel met je klas door openluchtexpo Labiomista in Genk langs de dieren en kunstwerken van Koen Vanmechelen en leer over diversiteit.

leerlingen tijdens de turnles
Trend

“Beweeg meer en activeer je hersenen”. Zo begin je aan bewegend leren.

In de basisschool zitten leerlingen 39% van de dag op hun stoel. In TipTop is bewegend leren standaard in elke klas. Onderzoeker Gert Muylle: “Zo zet je niet alleen in op gezondheid, maar activeer je ook de hersenen”. Bekijk de video.

Portret Pedro De Bruyckere
Actueel

Moet bijles de leerachterstand tackelen?

Door corona en de grotere leerachterstand groeit de vraag naar bijles. Geeft een school de extra uren instructie beter zelf of verwijst ze door? Pedro De Bruyckere: “Leraren zitten op hun tandvlees. Bijles kan soms een oplossing zijn. Maar kijk verder dan het betalende circuit.”

Kinderen in de moestuin van 't Grom in Mechelen
Met je Lerarenkaart

Op klasuitstap naar ’t Grom in Mechelen

Op klasuitstap naar groentemuseum 't Grom: volg een rondleiding, bezoek de tuinen, en bereid een gezonde maaltijd met de verse oogst.

Ervaringsgericht leren
Tips

Zo maak jij een buitenles haalbaar

Een buitenles zonder wapperende blaadjes en uitgelaten leerlingen? Met deze tips trek je zonder zorgen naar buiten. Overwin jij je drempels?

portret Jan Allegaert
Trend

Waarom een buitenles goed is voor jou en je klas

Met je leerlingen naar buiten trekken voor je les? Lerarenopleider Jan Allegaert van Vives Kortrijk deed onderzoek en vertelt waarom het voor jou en je klas goed is om je les buiten te organiseren.

Icoontjes over afstandsleren
Schooltips

Afstandsleren voor gevorderden

Hebben Smartschool Live en Bookwidgets geen geheimen meer voor je? Nog energie over om eens te experimenteren met groepswerk, spreekopdrachten of een interactieve videoles? Toll-net geeft tips en tools voor afstandsleren level 2.

Jan Royackers over zelfsturing op afstand
Tips

Zelfsturing op afstand: 8 tips

Leren op afstand vraagt een extra portie zelfsturing van je leerlingen. Hoe pak je dat aan? Jan Royackers van Schoolmakers zet je op weg met 8 tips.

Wat een wereld vol treinen!
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in Train World

De leerlingen en juffen van Basisschool De Pimpernel en Dorpsschool Kester doken in het verleden van de Belgische Spoorwegen. Tijdens een rondleiding met gids spitsten de vijfdejaars van De Pimpernel de oren. De zesdejaars van Dorpsschool Kester gingen zelf op speurtocht door Train World.

Met je Lerarenkaart

Klasbezoek aan het M – Leuven

‘In-vorm’ titelt de rondleiding in M voor de kleurrijke bende kleuters van Mater Dei in Leuven. En in vorm, dat zijn ze ook! Juf Ingrid is vaste klant. “Ik kom hier jaarlijks met de tweede kleuterklas, en telkens is het programma een verrassing.” Gids Karen verzamelt 13 paar nieuwsgierige ogen…

leerlingen presenteren groepswerk
Zo doen zij het

Deze leerlingen organiseren zelf hun schoolreis: “Wij willen naar Londen”

Leraar Mitte over de leerwinst, de valkuilen en je rol als coach: deze vijfdejaars organiseren zelf hun schoolreis naar Londen.

gids Ferre in het museum van de Nationale bank in Brussel
Met je Lerarenkaart

Op klasbezoek in het Museum van de Nationale Bank van België – Brussel

Economie saai? Het Museum van de Nationale Bank van België staat steevast op het programma van leraar Kristof. Tijdens de interactieve rondleiding worden zijn vierdejaars bankiers voor een dag.

leerlingen van buso De Zeeparel halen speculaas uit de vorm
Met je Lerarenkaart

Speculaas bakken in het Bakkerijmuseum – Veurne

Samen met 17 buitengewone leerlingen bakken we speculaas in het atelier van Kristof, de vaste huisbakker van het Bakkerijmuseum in Veurne.

Met je Lerarenkaart

Klasuitstap in het Gallo-Romeins museum – Tongeren

Juf Stefanie trekt ‘Ten aanval!’ met haar klas naar het Gallo-Romeins museum. “Al 7 jaar komen we met het vijfde leerjaar naar Tongeren. Het museum brengt de geschiedenisles helemaal tot leven.” Klasse-redacteur Klara geniet mee. “Kunnen jullie tegen bloed?” Rudy – de meest begeesterde der gidsen – maakt ons…

Kinderen voor kunstwerk met witte zakdoeken
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in Mu.ZEE – Oostende

Juf Sigrid testte met haar derde leerjaar Mu.ZEE uit. Het werd een actieve ontdekkingsreis in de wereld van de moderne en hedendaagse Belgische kunst.

Tieners spelen met waterbaan in Hidrodoe
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in watermuseum Hidrodoe – Herentals

Juf Phedra testte met haar tweede leerjaar Hidrodoe uit. Een museum in het teken van water, met 120 doe-activiteiten op maat van 4 tot 16-jarigen.

Poster met gedicht van Daniel Billiet naar aanleiding van de Dag van de Poëzie
Klik & Print

Hang je school vol poëzie

De trap, de speelplaats, zelfs het toilet: hang je school vol poëzie. Gedichten met een knipoog, eentje voor elke plek op school. Klik & print!

Okan-klas op bezoek in kazerne dossin
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in Kazerne Dossin – Mechelen

Leraar Karin gaat met 14 OKAN-leerlingen op uitstap naar Kazerne Dossin. Kent dit jonge, diverse gezelschap het gruwelverhaal van WO II? Trekken zij lessen uit ‘onze’ geschiedenis?

klasbezoek Zwin
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in het Zwin Natuur Park – Knokke-Heist

Juf Evelien bezoekt het Zwin in Knokke-Heist met haar vierde leerjaar. Daar gaan milieu-educatie en strandjutten hand in hand met bezinning in een luisterduin. Bereid je klasuitstap voor met Lerarenkaartkorting.

Beroepenhuis Gent: De jongens laten zich graag masseren. “Meisjeshanden zijn zacht. Jongens maken een vuist.”
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in Het Beroepenhuis – Gent

Helder en duidelijk. De gids spreekt de OKAN-klas op de juiste toon aan. De leerlingen van leraar Marlies steken bij elke vraag hun hand op. Het enthousiasme van de gids werkt aanstekelijk. Deze jongeren willen Het Beroepenhuis ontdekken. De toekomst lacht hen toe. Talentenjacht De introductiefilm maakt het…

Vrouw geniet van het uitzicht in het MAS
Met je Lerarenkaart

Adembenemende hoogtes met je Lerarenkaart

Je Lerarenkaart stuwt je naar ongekende hoogtes. Beklim torens, monumenten, bomen of heuvels en geniet adembenemende uitzichten! Uitpuffen én genieten!

2 vrouwen helpen oudere in zorgcentrum
Zo doen zij het

Duaal leren: leer je meer op de werkvloer?

Elisabeth ziet haar leraren op school minder vaak dan haar mentor in het rusthuis. Haar school zit in het proefproject 'duaal leren', waarbij leerlingen de stiel leren in een bedrijf. “Door de opleiding op de vloer groei ik sneller uit tot een zorgkundige die meteen aan de slag kan.”

brede school: 2 leerkrachten werken met leerlingen in de brede school
Zo doen zij het

“Leerlingen groeien dankzij de brede school”

In het rusthuis of asielcentrum ontdekken mijn leerlingen waar ze goed in zijn", vertelt leraar Kenneth. “En leraren ontdekken nieuw plezier in lesgeven."

kleuter drinkt uit een beker in het bos
Zo doen zij het

De buitenklas: elke dag leren in de vrije natuur

Zomer of winter, op de Steinerschool in Brugge gaan de kleuters elke dag naar de buitenklas. “De natuur schenkt ons speelgoed in de puurste vorm."

Jongen met volleybal op zijn hand
Zo doen zij het

Tafels oefenen in de turnzaal

"'Yes, tafels oefenen', roepen de leerlingen van meester Bert. Hij combineert wiskunde-oefeningen met beweging. Leuk en efficiënt.

kinderen wandelen in de natuur
Mag dat?

Mag de school leerlingen weigeren op schoolreis?

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De regel is: iedereen moet mee op schoolreis. Hoogst uitzonderlijk kan je toch iemand weigeren.

Andere thema's binnen Klastips