Vlaanderen
Klasse.be
klasbezoek Zwin

Met je Lerarenkaart

Op klasuitstap naar het Zwin Natuur Park – Knokke-Heist

  • Laatste wijziging: 22 november 2023
  • 4 minuten lezen

De vierdeklassers van juf Evelien zijn op zeeklas. De gids van het Zwin Natuur Park staat klaar om met de kinderen van GO! Basisschool Vierhuizen En Meir te speuren naar strandvondsten. De workshop ‘Zwin‑geul-jutter’ lijkt een tongbreker, maar zet de kinderen snel met de voeten in het slib.

op schooluitstap in het zwin

Kijk daar, een ooievaar!

De leerlingen van juf Evelien spotten bij aankomst meteen de ooievaarsnesten. Na een bezoekje aan de luisterduin stillen ze hun honger in de zon aan de picknicktafels. Ze hebben nog een dik uur voor de gids komt. Tijd genoeg voor lunch, toiletbezoek en een rondje langs de permanente tentoonstelling.

Koekoek!

Juf Evelien deelt per 2 een instapkaart uit. Zo verdeelt ze de klas in groepjes per vogelsoort. “Joepie, wij zijn een roodborstje”, zeggen Milan en Senna. De vraagjes op de kaart wijzen de kinderen de weg langs de opstellingen in de expo.

Hoe vindt een koekoeksjong in zijn eentje de weg naar Afrika? Waarom kan zelfs de modernste straaljager niet tippen aan de vliegtechniek van een boerenzwaluw? Hoe slaagt een rosse grutto erin om duizenden kilometers non-stop te vliegen? En waarom vinden zoveel trekvogels juist hier in het Zwin een veilige haven?

“De kinderen lezen zeker niet alle opdrachten bij de interactieve kasten. Het zijn vooral de experimentjes die hen prikkelen”, merkt juf Evelien. Er klinken oh’s en ah’s. Milan en Senna zijn constant verwonderd over de wonderen van de natuur.

op schooluitstap in het zwin

Ridders van de zee

Voordat de klas het Zwin in trekt, polst onze gids, Mieke, naar wat ze weten over de zee. De begrippen eb en vloed, duinen en dijken behoren tot de parate kennis. Angellyne legt de kringloop van het water uit. “Daarover hebben we vorig schooljaar geleerd!”

Mieke toont een foto van een dode vogel met een maag vol plastic. Algemene verontwaardiging bij de kinderen. Angellyne weet ook hoe een ballon in de maag van een meeuw komt. Juf Evelien kijkt fier naar haar leerlingen. Ze verwoorden helder hun kennis en tonen zich strijdvaardig om plastic uit de zee te weren.

Zwin-geul-jutter

Tijd om het natuurgebied in te trekken. Maar eerst verklaart de gids nog die vreemde naam van de workshop: ‘Zwin-geul-jutter’. Dan stapt de groep naar de rand van de geul. De geur van het slib is … bijzonder, maar dat deert de leerlingen niet.

Als echte jutters verzamelen ze hun vondsten. Schelpen, krabbenpoten, pluimen, steentjes en plastic, alles gaat in de rugzak. Ondertussen vertelt de gids over vogels, planten en de zee die achter de duinen ligt.

op schooluitstap in het zwin

Determineren

Na een dik half uur keren ze terug naar het klaslokaal om de collectie strandvondsten te bespreken. De determinatietabel hanteren is nieuw voor de leerlingen. Klassikaal lukt het wel. De gids begeleidt de stappen. De ‘jutters’ benoemen zeepok, wulk, eikapsel rog en wadslak. “Plastic hoort niet in de zee!” weten ze.

Mieke sluit af met een wens: “Ik hoop dat jullie liefde, kennis en respect voor de natuur blijft groeien”. De kinderen van juf Evelien zien deze wens als een opdracht.

Zin in zee

“De workshop in het Zwin is de start van een driedaagse zeeklas samen met het derde, vijfde en zesde leerjaar. Het Zwin is een prima locatie om met meerdere klassen van verschillende leerjaren te bezoeken”, weet juf Evelien.

De strandwandelingen van de volgende dagen leiden zeker tot nog meer juttergedrag. De nieuwsgierigheid van de leerlingen staat op scherp. Ze verzamelen, vergelijken, wisselen weetjes en tonen fier hun vondsten: kennisdelen ten top. “De leerlingen waren zo actief en gefocust!” Volgende keer neemt juf Evelien een hele dag in plaats van een halve om het Zwin te bezoeken.

op schooluitstap in het zwin

Over het Zwin Natuur Park

Het Zwin Natuur Park is een interactief natuurbelevingspark. In de permanente tentoonstelling leer je de trekvogels kennen. Volg je het huttenparcours, dan observeer je de vogels buiten. Klim je op de observatietoren, dan wacht je een 360°-zicht op de polders, de duinen en de slikken en schorren van de Zwinvlakte en de zee. Er is een uitgebreid aanbod voor basis- en secundair onderwijs.

Bavo Wouters, Klara Tesseur

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren