Vlaanderen
Klasse.be
klasbezoek Zwin

Met je Lerarenkaart

Op bezoek in het Zwin Natuur Park – Knokke-Heist

  • 18 oktober 2018
  • 4 minuten lezen

De slaapzalen ontdekken, is voor straks, op een andere locatie. Nu mag eerst de natuur haar verhaal doen. De vierdeklassers van juf Evelien zijn op zeeklas. De gids van het Zwin Natuur Park staat klaar om met de kinderen te speuren naar strandvondsten. De workshop ‘Zwin-geul-jutter’ lijkt een tongbreker, maar zet de kinderen snel met de voeten in het slib.

op schooluitstap in het zwin

Onthaal

Niets beter voor de sfeer van een schooluitstap dan een busreis. De leerlingen stappen opgewekt en vol energie uit de bus. Op de parking trekken de ooievaarsnesten meteen de aandacht. De leerlingen speuren de horizon nog niet af om als eerste een glimp van de zee te zien.

Na een bezoekje aan de luisterduin zet de klas zich lekker in de zon aan de stevige picknicktafels. Ze hebben nog een dik uur voor de gids komt. Hopelijk is dat tijd genoeg voor lunch, toiletbezoek en het ontdekken van de permanente tentoonstelling.

Permanente tentoonstelling

“Joepie, wij zijn een roodborstje”, zeggen Milan en Senna. Juf Evelien deelt per 2 een instapkaart uit. De vogelsoorten van het Zwin geraken verdeeld over de klasgroep. De leerlingen scannen die kaart bij elke opstelling in de tentoonstelling. Zo zijn de vragen afgestemd op hun leeftijd.

Hoe vindt een koekoeksjong in zijn eentje de weg naar Afrika? Waarom kan zelfs de modernste straaljager niet tippen aan de vliegtechniek van een boerenzwaluw? Hoe slaagt een rosse grutto erin om duizenden kilometers non-stop te vliegen? En waarom vinden zoveel trekvogels juist hier in het Zwin een veilige haven? De kinderen lezen zeker niet alle opdrachten bij de interactieve kasten. Toch merkt de juf dat de leerlingen via experimenteren hun weg vinden. Er klinken oh’s en ah’s. Milan en Senna zijn constant verwonderd over de wonderen van de natuur.

op schooluitstap in het zwin

Plastic in de zee

Voordat de klas het Zwin in trekt, polst de gids bij de leerlingen naar wat ze weten over de zee. De begrippen eb en vloed, duinen en dijken behoren tot de parate kennis. Angellyne legt de kringloop van het water uit. Daarover hebben ze vorig schooljaar geleerd.

De gids toont een foto van een gestorven vogel met een maag vol plastic. Algemene verontwaardiging bij de kinderen. Angellyne weet ook hoe een ballon in de maag van een meeuw komt. Juf Evelien kijkt fier naar haar leerlingen. Ze verwoorden helder hun kennis en tonen zich strijdvaardig om plastic uit de zee te weren.

Zwin-geul-jutten

Tijd om het natuurgebied in te trekken. Maar eerst verklaart de gids nog die vreemde naam van de workshop: ‘Zwin-geul-jutten’. Dan stapt de groep in een rechte lijn naar de rand van de geul. De geur van het slib is … bijzonder, maar dat deert de leerlingen niet. De jutters verzamelen hun vondsten vol ijver. Schelpen, krabbenpoten, pluimen, steentjes en plastic, alles gaat in de rugzak. Ondertussen vertelt de gids over vogels, planten en de zee die achter de duinen ligt.

op schooluitstap in het zwin

Determineren

Na een dik half uur keren ze terug naar het klaslokaal om de collectie strandvondsten te bespreken. Een determinatietabel hanteren is nieuw voor de leerlingen. Klassikaal lukt het wel. De gids begeleidt de stappen. De ‘jutters’ benoemen zeepok, wulk, eikapsel rog en wadslak. En plastic? Dat hoort niet in de zee en niet op het strand.

De gids sluit af met een wens: “Ik hoop dat jullie liefde, kennis en respect voor de natuur blijft groeien”. De kinderen van juf Evelien zien deze wens als een opdracht. De ernst waarmee ze de hele namiddag werkten, mag de gids geruststellen.


De klas van juf Evelien

De workshop in het Zwin is voor de klas van juf Evelien de start van een driedaagse zeeklas samen met het derde, vijfde en zesde leerjaar. Het Zwin is een prima locatie om met meerdere klassen van verschillende leerjaren te bezoeken. Voor de permanente tentoonstelling trekt de juf volgende keer meer tijd uit. De leerlingen waren actief en gefocust. De luisterduin was een absolute topper. Nog nooit waren de leerlingen zo stil om te genieten van alle vogelgeluiden.

De strandwandelingen van de volgende dagen leiden zeker tot nog meer juttergedrag. De nieuwsgierigheid van de leerlingen staat op scherp. Verzamelen, vergelijken, weetjes wisselen en alle vondsten fier tonen: dat is hun manier van kennisdelen. Volgende keer neemt juf Evelien een hele dag in plaats van een halve om het Zwin te bezoeken.

op schooluitstap in het zwin

Over het Zwin Natuur Park

Het Zwin Natuur Park is een interactief natuurbelevingspark. In de permanente tentoonstelling leer je de trekvogels kennen. Volg je het huttenparcours, dan observeer je de vogels buiten. Klim je op de observatietoren, dan wacht je een 360°-zicht op de polders, de duinen en de slikken en schorren van de Zwinvlakte en de zee. Er is een uitgebreid aanbod voor basis- en secundair onderwijs.

Bavo Wouters

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter