Vlaanderen
Klasse.be

Met je Lerarenkaart

8 keer zomerse inspiratie met je Lerarenkaart

  • 19 juni 2024
  • 7 minuten lezen

Ook je koffer volgestouwd met leuke plannen? Laat je inspireren voor avontuurlijke én voordelige zomeruitstapjes. Deze 8 leraren tippen hun favoriete Lerarenkaart-bestemmingen. Ready for take-off! 

Portret van Hans D'heer, leraar banket- en dieetbakkerij in Ter Groene Poorte in Brugge

Hans D’heer
leraar banket- en dieetbakkerij in Ter Groene Poorte in Brugge 

“Op Lerarenkaart.be ontdek ik altijd wel iets nieuws. Die tips deel ik in de lerarenkamer. Het opgeblonken wagenpark in Autoworld vind ik écht uniek, een must-see. De kijk op de rijke cultuur, natuur en geschiedenis van Afrika in het AfricaMuseum heeft me ook verrast. Mijn fascinatie voor de wereldoorlogen bracht me naar het In Flanders Fields Museum en het Bastogne War Museum. Die raad ik iedereen aan, ook mijn leerlingen. Ik vind het belangrijk om eens in een andere wereld, tijd of cultuur te stappen. Wat leeft er buiten het bakkersatelier? Ook daar moeten ze van proeven.”

“Deze zomer trek ik met mijn 4 kleinkinderen naar zee. Plopsaland De Panne staat zeker op ons programma. Dankzij het gratis abonnement voor leraren, scheelt dat toch wat op ons vakantiebudget. In september ga ik met pensioen. Die 14 Lerarenkaarten koester ik als aandenken. Met mijn exemplaar van 2024 haal ik nog enkele maanden alle voordelen uit de kast.” 


Portret Hanne Rombouts leraar OKAN in De Resonant in Antwerpen

Hanne Rombouts
leraar OKAN in De Resonant in Antwerpen 

“Cultuur in combinatie met natuur is helemaal ons ding. Een gratis bezoek aan het Openluchtmuseum Bokrijk vinkten we met het gezin al af, net als de openluchtexpositie in LABIOMISTA. Tijdens lerarendagen laat ik me graag verrassen. Zo kent de wikkeljurk van ontwerpster Diane von Fürstenberg geen geheimen meer na de rondleiding in het Mode en Kant Museum Brussel.”

“Voor de leerlingen planden we uitstappen in en rond Antwerpen. Via DynamoOPWEG reisden we gratis naar onze culturele bestemmingen: hedendaagse mode in het ModeMuseum Antwerpen, 800 jaar dans en muziek in Museum Vleeshuis en sprekende beelden in het FOMU – Fotomuseum Antwerpen. Kunst biedt een universele taal aan onze OKAN-leerlingen om zich ook zónder woorden uit te drukken. Ons lerarenteam zet daar sterk op in: hoe ontsluiten we het cultureel aanbod voor jonge anderstalige nieuwkomers? Het Red Star Line Museum en de expo’s in het MAS – Museum aan de Stroom maken altijd indruk. Net als het panoramische uitzicht over hun (nieuwe) thuisstad.” 


Portret van Bruno Van der Perre docent cluster bedrijfskunde bij Odisee in Brussel

Bruno Van der Perre
docent cluster bedrijfskunde bij Odisee in Brussel 

Hoe avontuurlijker, hoe liever. Voor elke schoolvakantie stellen we thuis een verlanglijstje op en plannen we samen onze uitstappen. De houten attracties en hangbruggen tussen de boomtoppen in Parc Chlorophylle haalden makkelijk de selectie. Net als de raadsels, hindernissen en het hoogteparcours in het Brusselse Koezio. Tijdens onze laatste vakantie in de Ardennen kon een autosafari tussen de wilde dieren in Monde Sauvage en een afdaling in de steenkoolmijnen van Blegny-Mine niet ontbreken.”

“Zelf hoop ik wat vaker cultuur op te snuiven met de Lerarenkaart. De Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon zou dit jaar 90 geworden zijn. Die feestelijke verjaardag vier ik graag mee. In het Design Museum Brussels zoomt de expo Olivetti · Folon in op zijn samenwerking met het Italiaanse merk. Tussen de legendarische Olivetti-typmachines en andere designstukken schuilen Folons artistieke posters en reclameproducten. Als ik dat combineer met een bezoek aan het Atomium, krijg ik mijn tienerzonen zeker overtuigd. Laat die voordeelzomer maar komen!” 


Portret van Joyce Larivière internaatmedewerker in de Topsportschool Volleybal in Vilvoorde

Joyce Larivière
internaatmedewerker in de Topsportschool Volleybal in Vilvoorde 

ZOO Planckendael ligt quasi in onze achtertuin. Van de korting op het abonnement maken we dankbaar gebruik met 2 jonge kindjes. We plannen nu vooral activiteiten voor hen: dichtbij en kinderwagenproof. Onlangs waren we er een weekje tussenuit in Zutendaal. Het Insectenmuseum Entomopolis en de Vlindertuin hebben ons verrast. Zoeken, ruiken, voelen en je verwonderen: die ervaringen wil ik onze zoon en dochter meegeven. Voor het Blotevoetenpad Lieteberg komen we dus zeker nog eens terug.”

“Het mag ook eens iets anders zijn dan een speeltuin of dierenpark. Mijn driejarige zoon is zot van alles wat rijdt. Binnenkort treinen we samen naar Train World in Schaarbeek. Wat verderop lijkt WOM – World of Mind minder voor de hand liggend, maar die kleurrijke ruimtes zetten ook de kinderzintuigen op scherp. Zelf ben ik grote fan van Het Kunstuur. Zowel in Mechelen, Hasselt als Roeselare kan je je 60 minuten overgeven aan schoonheid. Klap je stoel open, luister naar de persoonlijke anekdotes en bewonder de schilderwerken die afzonderlijk belicht worden, letterlijk dan. Me-time met de Lerarenkaart, wat wil je nog meer?” 


Portert van Joyce Larivière internaatmedewerker in de Topsportschool Volleybal in Vilvoorde

Saskia De Cock
leraar Nederlands in de Broederschool in Sint-Niklaas

“Actieve collega’s, een echtgenoot in het hoger onderwijs en vriendinnen die bijna allemaal lesgeven: ik heb mijn Lerarenkaart-gezelschap voor het uitkiezen. We gingen al railbiken door de vallei van de Molignée en knepen onze neuzen dicht bij de bloeiende reuzenaronskelk in de Plantentuin Meise. Elkaar uitdagen in Adventure Valley Durbuy of virtueel tijdreizen naar de Brugse gouden eeuw in Historium: met de Lerarenkaart is dat heel wat budgetvriendelijker. Net als mijn favoriete boeken in de lokale boekhandel ’t Oneindige Verhaal of de zoveelste keer dino’s kijken in het Museum voor Natuurwetenschappen.”

Leren buiten de schoolmuren is zó belangrijk. Tussen de nog werkende breimachines in het lokale SteM Zwijgershoek of in de immense kunstenvrijplaats Verbeke Foundation, die ervaringen blijven je als kind altijd bij. Na 12 jaar als ‘juf Saskia’ in het lager onderwijs, was dit mijn eerste schooljaar als ‘mevrouw De Cock’ in het secundair. Sommige collega’s uit de lagere school loop ik nog tegen het lijf bij NRG Fitness. Daar werken we ons – vrijwillig en met een voordelig sportabonnement – ook na de schooluren in het zweet.”


Portret van Tim Houberechts leraar communicatiewetenschappen in KOBOS in Kapelle-op-den-Bos

Tim Houberechts
leraar communicatiewetenschappen in KOBOS in Kapelle-op-den-Bos 

“Een klassieke pianoforte of elektronische theremin herkennen in de klanken die het Muziekinstrumentenmuseum vullen? Je verbazen over de surrealistische schilderijen in het Magritte Museum? In Brussel ben je nooit klaar. Rond het Centraal Station weet je niet waar eerst te beginnen: tussen de oude meesters in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten of in de voetsporen van Keizer Karel in het Coudenbergpaleis. Wat is vlakbij en voordelig? Die Lerarenkaart-reflex heb ik overal. In Gent zijn Het Huis en De Tuin in De Wereld van Kina mijn meest recente ontdekking. Een aanrader voor jeugdige natuurkundigen!”

“In mijn eigen lessen bespreek ik propaganda. Daarom hoop ik met de leerlingen Kazerne Dossin te bezoeken. Ideologie, wij-zij-denken en discriminatie tastbaar maken, is veel sterker dan er in de klas over te vertellen. Zo’n ervaring brengt de school – én de leraar – in de wereld, en omgekeerd. De commerciële voordelen met Lerarenkaart ontdek ik nu pas. In de webshop van Standaard Uitgeverij vul ik mijn winkelmandje alvast met vakantielectuur.” 


Portret van Camille Deconinck leraar Frans in de Kunsthumaniora Sint-Lucas in Gent

Camille Deconinck
leraar Frans in de Kunsthumaniora Sint-Lucas in Gent 

“Weet je wie net als ik ‘Camille’ heette? Camille Claudel, muze en minnares van kunstenaar Auguste Rodin. Daarom wil ik absoluut naar de expo Rodin. Een moderne renaissance in het CAP in Bergen. Ik ben fan van zijn beeldhouwwerken, maar nog meer van kunst en de Franse cultuur. Daarom trek ik vaak naar Brussel of de taalgrens over. Verdwalen in de statige tentoonstellingszalen van Bozar of mijn hart voor hedendaagse kunst ophalen in het Musée des Arts Contemporains op de site van Le Grand-Hornu, heerlijk. Ook naar Frankrijk of Spanje reist mijn Lerarenkaart mee.”

“Mijn leerlingen verkenden een fotografie-expo in Oostende. In Het James Ensorhuis heet de kunstenaar je welkom in zijn woning en wereld. Wandel zeker door naar Mu.ZEE. Daar zijn toonaangevende Belgische werken nog even te bewonderen voor de renovatie in 2025 start. Collega’s gaan in musea vaak op prospectie met hun Lerarenkaart. Ik kom er na een hectische klasuitstap liever nog eens nagenieten. Al stap ik met evenveel plezier in de achtbanen van Bellewaerde Park. Pure nostalgie!”


Portret van Lise Vrijsen
leraar economie in GO! Next sportschool Hasselt en
Sint-Michiel Leopoldsburg

Lise Vrijsen
leraar economie in GO! Next sportschool Hasselt en Sint-Michiel Leopoldsburg 

“Begin januari haal ik mijn Lerarenkaart meteen af, want die komt altijd van pas. Lesinspiratie doe ik op tijdens de lerarendagen. In het MAS – Museum aan de Stroom sloot de rondleiding in de expo ‘Vracht’ goed aan bij mijn lessen bedrijfseconomie. Ook de lezing in het Europees Parlement leverde me nieuwe input op. Ik kom graag nog eens terug met mijn klas. Zoals naar BELvue voor het vak burgerschap, waar de leerlingen actief en zelfstandig aan de slag gingen met het educatief materiaal.”

“Mijn vader heeft als directeur ook een Lerarenkaart. Daarom plan ik vaak een uitstap met mijn ouders en zus: onder het wateroppervlak duiken in SEA LIFE Blankenberge of de Tweede Wereldoorlog in de Oosthoek herbeleven in Liberation Garden in Leopoldsburg. Zelf ontspan ik na een drukke schooldag graag onder de kerselaars in de Japanse Tuin in Hasselt. Ook gratis, maar minder welriekend: het Riolenmuseum in Brussel. Ik ben nieuwsgierig naar hoe die rioolgangen zich onder de hoofdstad uitstrekken en de afwatering regelen. Mijn regenlaarzen staan al klaar.”

Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Vera Verdoodt

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren