Vlaanderen
Klasse.be

Doe het zelf

Rust en concentratie in je klas? Probeer deze oefeningen

  • 8 september 2016
  • 3 minuten lezen

“Als ik ‘s avonds na een drukke schooldag niet in slaap geraak, doe ik de spaghetti-oefening om rustig te worden”, vertelt Maud (8). Relax in de klas leert scholen en kinderen tot rust te komen met kindvriendelijke oefeningen.


1. Teken een appel (en leer aandachtig zijn)

Brooddozen aan de kant. (Neem de) tijd voor een onstpanningsoefening met de hele klas. Teken eerst allemaal een appel. Wedden dat je een ronde, groene vorm met een bruin steeltje tekent?

Draai je tekening om en zet nu een échte appel op tafel. Bekijk die heel aandachtig. Is de appel overal groen of zie je vlekjes? Rond of ook kleine deukjes?

Teken nu allemaal opnieuw een appel. Wedden dat je appel er anders uitziet dan de eerste?


2. Doe spaghetti na (en val gemakkelijk in slaap)

Zitten je leerlingen moe in de klas? Teveel spanningen om ’s nachts goed te slapen? Leer hen om op hun rug te liggen. Dit is de opdracht: doe een pakje ongekookte spaghetti na. Adem in en span je lichaam helemaal op, van vingers tot tenen helemaal uitgestrekt.

Adem dan langzaam uit, breng je armen weer naast je lichaam en ontspan helemaal: net slappe, gekookte spaghetti. Na 5 spaghettislierten: een ontspannen nachtrust als toetje.


3. Volg de klok (en maak een supertoets)

Hou je hoofd stil en volg met je ogen de klok: kijk eerst naar boven, dan naar rechts, links en onder. Herhaal dit een paar keer, ook in de andere richting. Een ideale oefening om je vlak voor een toets te concentreren.


4. Doe high five (en leer je ontspannen)

Strek je handpalm en 5 vingers uit. Ga nu met de wijsvinger van je andere hand over al je vingers. Vertrek aan de onderkant van je duim en adem in. Op het topje van je duim, ga je met de wijsvinger naar beneden en adem je uit.

Zo ga je – inademend en uitademend bij elke vinger – over al je vingers. Een diepe buikademhaling is belangrijk om te ontspannen.


5. Brul als een leeuw (en word rustig)

Speeltijd en je krijgt de leerlingen achteraf niet rustig? Breng ze van leeuw naar geeuw. Beeld samen het leeuwenverhaal uit.

Begin met papa leeuw die groot, stoer en fier stapt, zijn manen schudt, diep inademt en … luid brult. Dan komt mama leeuw die kleinere passen neemt en zachter brult. Op het einde is babyleeuwtje aan de beurt. Hij trippelt, miauwt, wordt moe en gaat slapen.


6. Luister naar de stilte (en leer je concentreren)

Zet het smartboard uit, doe je ogen toe en luister samen aandachtig naar wat je hoort. Welke geluiden hoor je in het lokaal, op de gang, buiten? Open je ogen en bespreek welke geluiden iedereen opmerkt.

Doe nu de oefening nog eens. Je zal merken dat je de tweede keer nóg meer geluiden opmerkt.


7. Kruip in een eitje (en verzacht je verdriet)

Ga op je knieën zitten, met je zitvlak op je hielen. Buig voorover tot je voorhoofd de grond raakt. Je handen op je voeten, schouders en armen ontspannen. Comfortabel?

Adem nu diep in en uit. En voel hoe je rug “groeit” als je inademt en hoe je in de grond wegzakt als je uitademt. Wedden dat je je rustiger voelt?


Jong geleerd is oud gedaan

“Kinderen kunnen de oefeningen nu al leren en gewoon worden”, zegt Cindy Maas van Relax in de klas. “Zo leer je ze tools om met stress om te gaan. Jong geleerd is oud gedaan.”

“Aanleren gaat gemakkelijk. Het moeilijkste is om er een gewoonte van te maken. Kies 2 à 3 vaste rustmomenten per dag, bijvoorbeeld ‘s morgens of voor de middagpauze. Kleef een post-it op het bord om je eraan te doen denken. Het werkt het allerbeste als de kinderen de gewoonte aanleren en dan zelf kiezen wanneer en waar ze de oefeningen nodig hebben. Thuis, op school, op de speelplaats of later.”

Sara Frederix

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


L

Lydia Van Eyen

13 september 2016

Joepie,
Eindelijk gemakkelijke en haalbare oefeningen voor ... in de klas!
Ja, ik ben leerkracht 5de leerjaar met een hele drukke klas dit schooljaar.
Dus , bedankt, ik ga hier zeker mee aan de slag!

Reageren
G

Gert

16 september 2016

Wat ik vooral merk is dat de school voor een aantal te kinderen een te drukke en lawaaierige omgeving is. Het zou voor velen al een wereld van verschil maken als er op school rustige ruimtes zijn waar het kind zich een uurtje kan terugtrekken met een boek of gewoon om te rusten. Dit kan tijdens de middagpauze, ochtend- en namiddagpauze.

Reageren
c

christel-depaepe

6 oktober 2016

kinderen zouden al geen stress mogen hebben.

Reageren
A

Aida

1 december 2017

Super!

Reageren
A

Aida

1 december 2017

Super!

Reageren
I

Inge Knops

8 februari 2021

Haalbare oefeningen op maat.
Helpt mentaal welbevinden/ongemakken uit de taboe wereld.
Fijn! Waardevolle basiskennis voor de rest van je leven!-)

Reageren

Laat een reactie achter