Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Te koud in de klas: mag dat?

  • 29 september 2022
  • 1 minuut lezen

In mijn lokaal is het vreselijk koud, soms maar 16°. Mag dat wel?

Joke – leraar tweede leerjaar

Dat mag niet

Er bestaan geen specifieke regels over de minimum- en maximumtemperatuur in een klaslokaal. De onderwijsinspectie volgt daarom de wetgeving voor werknemers: het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming.

In een klaslokaal kan je spreken van ‘zeer licht werk’ en dan gelden een minimumtemperatuur van 18°C en een maximumtemperatuur van 29°C. In een praktijklokaal of gymzaal verricht je zwaarder werk: daar mag de temperatuur dus een stuk lager. In een praktijklokaal is de minimumtemperatuur 14° en de maximumtemperatuur 26°. Voor een gymzaal is dat minimaal 12° en maximaal 22°.

Heb je het te koud of te warm in de klas, dan kan je de preventieadviseur bij jou op school daarover aanspreken. Jij en je leerlingen mogen geen lessen weigeren of eerder naar huis gaan vanwege de temperatuur in de klas.

Meer informatie over welzijn op het werk: wat en wie? op Onderwijs.vlaanderen.be

Leen Leemans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


V

Van den berghe

25 oktober 2016

Als het te koud is in de klas kan je ook het CPBW inschakelen. Daar zetelen de werknemers hun vertegenwoordigers in.

Reageren
G

Gert

16 januari 2017

M.a.w. het mag dus wel want je kan op geen enkele manier je recht op een redelijke temperatuur in het klaslokaal doen gelden. Logisch zou zijn dat bij een te lage temperatuur de lessen geschorst worden en zowel leerlingen als leerkrachten huiswaarts mogen keren of een warmer lokaal krijgen. De preventieadviseur aanspreken brengt meestal geen zoden aan dijk, zeker niet als de directie zijn/haar adviezen negeert.

Reageren
J

Johan De Backer

23 september 2017

Ik had gisteren 28 graden in een praktijklokaal. Onleefbaar is dat. Bovendien is het een lokaal zonder één enkel raam naar buiten die voor enige ventilatie kan zorgen. Wij zitten er 7u na elkaar met 20 leerlingen van 16 à 17 jaar. Mensen worden onwel van het tekort aan zuurstof. Waar kan ik hiermee terecht? De installatie is enkel toegankelijk voor bevoegden van de stad. Bij te koud kun je u warmer aankleden, bij een te hoge temperatuur valt niets te doen, verschrikkelijk is dat.

Reageren
J

Jenneke

14 november 2017

Momenteel is het in mijn klas 16°C door een kapotte radiator.
In de zomer wordt het hier soms 33°C.
Wat mogen/kunnen we daaraan doen buiten het probleem aankaarten bij directie?
Ik kaartte de kapotte radiator vorig jaar in de winter reeds aan, maar ging dan in zwangerschapsverlof en toen ik terugkwam was de koudepiek al achter de rug...

Reageren
S

Sara De Mulder

12 december 2017

Weigert je werkgever om actie te ondernemen, dan kan je als werknemer zelf contact opnemen met de preventieadviseur, de arbeidsgeneesheer, het comité voor preventie en bescherming op het werk of de vakbondsafvaardiging. Zij kunnen meer druk leggen dan een werknemer alleen. Tot slot is het ook altijd mogelijk om een klacht in te dienen bij de dienst Toezicht op het Welzijn op het werk van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Reageren
l

laurens

8 januari 2018

mag ik nu naar huis als ik bevries in de klas als leerling

Reageren
I

Isadora coeman

7 oktober 2019

Ik ben ouder van een kind in het 6e leerjaar.

Al reeds 10 jaar wordt er gewerkt aan een nieuw gebouw.

Het nieuwe gebouw zou klaar zijn 6 jaar geleden maar liep dus veel vertraging op.

Nu werd er beloofd dat het nieuwe gebouw ging klaar zijn voor de herfstvakantie, ook dit werd weer uitgesteld naar volgend jaar.

Ondertussen werkt de chauffage in het oude gebouw niet meer.

De kinderen zitten dus in veel te koude klassen ( het oude gebouw dateert van het jaar 1958) nu al reeds onder de 15 graden. de juffen krijgen warme koffie en dekentjes en hebben blazertjes met warme lucht naast zich staan... de kinderen daarentegen hebben het ijskoud...

Wat kan ik als ouder hier tegen beginnen?

Mvg
Isadora

Reageren
H

Hans

17 september 2020

Een Corona maatregel is lesgeven met de ramen open. Nu is het nog warm buiten maar wat in de winter?? Wordt er dan ook lesgegeven op koude winterdagen met de ramen open? Is dit niet strijdig met het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming?

Reageren

Laat een reactie achter