Vlaanderen
Klasse.be

Schooltips

Hoe doe ik toezicht op een grote speelplaats?

  • 11 juli 2015
  • 2 minuten lezen

Een keer per week heb ik toezicht tijdens de speeltijd. Dan sta ik op de speelplaats met 300 leerlingen. Hoe pak ik dat het beste aan? Waar let ik op?

Hans V.

Laat het aantal leerlingen je niet afschrikken. De overgrote meerderheid zoekt op de speelplaats vrienden op en gedraagt zich voortreffelijk.

Toezicht houden hoeft geen karwei te zijn. Integendeel. Grijp de kans om leerlingen te observeren. Zo zie je hen ook eens van een andere kant. En je kan er op een ongedwongen manier een babbeltje mee slaan. De erkenning die je zo geeft, geven ze je in je les en op andere momenten dubbel en dik terug.


5 tips

  1. Stel je strategisch op. Laat de leerlingen merken dat je onophoudelijk de hele speelplaats in het oog houdt. Blijf met je blik dus niet te lang op dezelfde plaats hangen.
  2. Laat voelen dat ze je kunnen en mogen aanspreken. Wees vriendelijk. Straal rust uit. Een gespannen of achterdochtige houding verraadt zwakheid en brengt sommige leerlingen op ideeën. Treed wel kordaat op als dat nodig is.
  3. Verzamel op voorhand informatie over wat toegelaten is (voetballen, sneeuwballen gooien …) en over wat je moet doen bij een vechtpartij, een ongeval of pestgedrag.
  4. Misschien telt jouw speelplaats een aantal blinde velden. Dat zijn weinig zichtbare plaatsen waar leerlingen met minder goede bedoelingen graag hun gangetje gaan. Vraag je collega’s naar die ‘hot spots’ en loop er eens langs.
  5. In de zee van leerlingen op de speelplaats ben jij de reddingsboei. Als het ergens mis gaat, moeten zij je onmiddellijk kunnen vinden. Wees dus zichtbaar en verplaats je volgens een vaste route.
Illustratie: leraar tussen veel leerlingen

Ervaring delen

Ben jij een startende leraar en wil jij ook ervaringen uitwisselen? Word lid van de Facebookgroep ‘Pas voor de klas’.

Michel Van Laere

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


l

lysan

30 januari 2019

we hadden het laatst over even meedoen als leerkracht met tikkertje, potje voetballen, sneeuwballen gevecht op verzoek van leerlingen...wel/niet? het komt de sfeer ten goede denk ik...observeren ondertussen is lastig maar straalt wel vertrouwen uit...

Reageren
J

Juf Josephine

23 maart 2019

'een zee van leerlingen', dat vind ik mooi gezegd :-)

Reageren

Laat een reactie achter