Vlaanderen
Klasse.be

Schooltips

Je speelplaats inrichten met weinig geld: 6 ideeën

  • 30 juni 2015
  • 3 minuten lezen

Droom je van een gezellige, groene en creatieve speelplaats op je school? Ook met kleine ingrepen en weinig geld bereik je al veel. Ga met leerlingen, ouders en andere leraren rond de tafel zitten, verzamel ideeën en stel een plan op. 6 keer inspiratie om je speelplaats goedkoop opnieuw in te richten.

1. Meer kleur

Bron: artprojectsforkids.org & playgroundmarkingsdirect.co.uk

Leerlingen willen kleur en gezelligheid op de speelplaats. Dat blijkt uit een bevraging van Pimp je Speelplaats. Een wens die je snel kan vervullen: een likje verf op de bank kost weinig maar doet veel. Leerlingen kunnen hier perfect bij helpen.


2. Motiverende vuilnisbakken

vuilbak met ogen en vuilbak met basketveldje
Bron: likecool.com & kaboom.org

Verleid met een vuilnisbak. Laat leerlingen hinkelen naar de vuilnisbak, laat ze afval wegdribbelen als een ware Michael Jordan of tover de afvalbak om tot het cookiemonster.


3. Rustige plekjes op de speelplaats

speelplaats met rustige groene plekjes
Bron: woodenpalletfurniture.com & © Jonas Roosens – Basisschool De Schorre in Sint-Amands

Samen zitten, chillen en praten met vrienden zijn de favoriete bezigheden van leerlingen uit het secundair op de speelplaats. Ook in de basisschool dromen leerlingen van een rustig hoekje waar geen voetbal rond hun hoofd vliegt. Bouw een wilgenhut of een coole chillhoek.


4. Spelend leren

Bron: oudershhh.be & heodeza.blogspot.ca

Leren zonder dat je het beseft, daarvoor is de speeltijd ideaal. Een honderdveld is snel getekend op de vloer. Kinderen hinkelen de maaltafel van twee of doen een radslag van vakje 10 tot 40. 100 manieren om dit spel te spelen.


5. Bomen en een moestuin

Moestuin in bakken op speelplaats
Bron: nl.pinterest.com/anaelisabeth/tactical-urbanism & stroom.nl

Natuur die niet alleen mooi, maar ook praktisch is? Verplaats bomen voor het schoolfeest, bouw moestuinbakken die geen vaste plek opeisen of tover een omgevallen boom om tot fietsrek.


6. Kampen bouwen

kinderen spelen tussen bomen op speelplaats
Bron: © Jonas Roosens – Basisschool De Appeltuin, Leuven

Wat wil je graag doen op de speelplaats? De meeste kinderen antwoorden: een kamp bouwen om ons in te verstoppen. Een paar takken of planken zijn voldoende om ze gelukkig te maken.


Meer inspiratie? Check www.pimpjespeelplaats.be.

Mieke Santermans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter