Vlaanderen
Klasse.be

Specialist

Leraren gezocht? Vind ze met een aantrekkelijke vacature

  • 10 mei 2023
  • 4 minuten lezen

Op zoek naar een leraar? Kandidaten vinden is vandaag niet vanzelfsprekend voor scholen. Professor Eveline Schollaert van UGent vertelt hoe je vacature eruit springt en meer mensen bereikt.

illustratie van figuurtje met verrekijker op een raket

Tip 1: Speel je troeven uit en toon wat jij te bieden hebt 

Eveline Schollaert: “Een goede vacature start met een heldere, concrete en volledige jobomschrijving. Het klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Starters of zij-instromers kennen de inhoud van de job onvoldoende. Vertel daarom altijd over welke vakken het gaat, hoeveel uren de lesopdracht telt, de begin- en einddatum van de opdracht, op welke vestigingsplaats(en) ze les geven, met wie ze samenwerken, wat de diplomavereisten zijn.”

“Maak je aanbod ook zo aantrekkelijk mogelijk. Zet je schoolvisie én de troeven in je vacaturebericht in de kijker: je locatie, je gebouw, kwaliteitslabels die je behaalde (bv. milieu, voeding, sport, mensenrechten, eTwinning, STEM …), welke opleidingsmogelijkheden er zijn, hoe je starters ondersteunt. Zo krijgen kandidaten een goed beeld van wat jij hen te bieden hebt en kan je je onderscheiden van andere scholen.” 

illustratie van puzzel met verschillende mannen en vrouwen op de puzzelstukken

Tip 2: Maak duidelijk wie je zoekt

Eveline Schollaert: “Concretiseer je verwachtingen en zorg dat ze matchen met je kernwaarden. Focust je school op innovatie, omschrijf dan heel helder dat je creatieve en innovatieve leraren zoekt. Is samenwerking belangrijk, zet co-teachen en teamwork in de spotlights. Staat internationalisering of wereldburgerschap hoog op je agenda, trek dan kosmopolieten aan.”

“Wie je als school wil zijn en wie je zoekt, mag niet conflicteren. Dat werkt in 2 richtingen. Als je als school een nieuwe koers wil varen en je nog niet bent wie je wil zijn, communiceer dan eerlijk dat je uitkijkt naar leraren die deze droom mee willen realiseren. Doe je dat niet, dan los je de verwachtingen niet in en raak je mensen sneller kwijt.”

“Geef een e-mailadres of telefoonnummer van een contactpersoon die inhoudelijk goed op de hoogte is van de vacature. Reageer snel op vragen. Anders riskeer je goede kandidaten te verliezen en leid je eigenlijk imagoschade.”

illustratie van figuurtje met megafoon op een gsm

Tip 3: Bereik je doelgroep slim en werk beeldend

Eveline Schollaert: “Baken je doelgroep af: wil je een actie opzetten voor schoolverlaters of zij-instromers? Maak een duidelijk profiel op van wie ze zijn en hoe je ze bereikt. Laatstejaarsstudenten zijn bijvoorbeeld heel actief op social media en je vindt ze vlot via de kanalen van hun school.”

“Denk na over inhoud en lay-out van je vacature, over de copy die je schrijft op sociale media. Je wil niet 13 in een dozijn zijn, maar eruit springen. Foto’s van je gebouw, je team of activiteiten visualiseren de unieke sfeer van je school. Of verras met een mooie quote van een van je leraren, dat zegt ook veel over je school.”  

“De klassieke verspreidingskanalen probeer je aan te vullen met originele acties. De zorgsector organiseert fuiven of evenementen om hun vacatures bekend te maken. De bouwsector deed een test: ze verspreidde een vacaturebericht via de digitale kanalen en verstuurde ook gepersonaliseerde postkaarten. Net omdat we nog zo weinig fysieke post ontvangen, viel deze actie het meest op en was de respons het grootst. Vertaald naar scholen of scholengroepen: waarom geen kinderoptocht in jouw regio organiseren om enthousiaste zij-instromers te engageren?”

“Je eigen medewerkers zijn de beste ambassadeurs om de vacature te verspreiden en kandidaten aan te brengen. Bedrijven in de privésector hebben hier positieve ervaringen mee en belonen hun medewerkers. Binnen onderwijs kan je geen financiële bonus uitdelen. Maar met een lekker ontbijt kan je ook je waardering tonen.”

Samengevat:

  • Omschrijf de job helder, concreet en gedetailleerd
  • Speel 3 troeven van je school uit 
  • Spring eruit in woord en beeld
  • Formuleer wie je zoekt
  • Wees authentiek en eerlijk over je schoolcultuur
  • Reageer snel en altijd, je wil geen kandidaat verliezen
  • Baken je doelgroep af
  • Kijk verder dan social media en VDAB
  • Zet je medewerkers in als ambassadeurs

Eveline Schollaert is professor faculteit Economie UGent. Ze doceert hrm-vakken en doet onderzoek rond recrutering, employer branding, selectie, feedback- en performancemanagement.

Rebecca De Clerc

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter