Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Met deze boeken maak je echtscheiding bespreekbaar in de klas

  • 15 maart 2024
  • 5 minuten lezen

Hulp bieden aan je leerling die een scheiding meemaakt? Het thema bespreekbaar maken in de klas? “Boeken geven jou en je leerlingen woorden en verkennen wat een scheiding met iemand doet”, vertelt Linde Dessoy van iedereenleest. Ontleen een boek van deze lijst uit de bib, voeg het toe aan je klasbib of geef het mee als leestip aan een leerling, collega of ouder. 

1 op de 4 leerlingen leeft in een gescheiden gezin. Ze zitten ook in jouw school en voelen zich vaak (tijdelijk) verward en alleen. “Bied een luisterend oor. Vraag die leerlingen of en hoe ze ondersteuning wensen”, tipt thema-expert Liesbet De Lepeleire. “Erken dat het niet makkelijk moet zijn, vertel dat de nieuwe situatie gaat wennen, dat ze niet de enigen zijn die dit meemaken.” 

Of tip ze een boek”, vult Linde van iedereenleest aan. “Boeken maken duidelijk dat niemand de uitzondering is en tonen dat er veel soorten gezinnen bestaan. Wedden dat ze helpen om ‘scheiden’ bespreekbaar te maken en het onderwerp zuurstof te geven?”  


Boekentips over scheiding voor de kleuterklas

Ik woon in twee huizen

Marian de Smet
Nynke Mare Talsma (ill.) 

Nina woont in 2 huizen. In het ene huis woont papa, in het andere mama. Dit prentenboek beschrijft door de ogen van een kleuter hoe het voelt als ouders uit elkaar gaan. Dankzij de illustraties landt het verhaal heel zacht.  

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over dit boek.

Dino’s en hoe ze te verstoppen 

Gheleyne Bastiaen 

Sam wil al heel lang een dino en vandaag is het eindelijk zover. Alles doen ze samen: spelen, ijsjes eten, tanden poetsen. Er is maar 1 probleem: Sam logeert de ene week bij mama, de andere week bij papa. En dino’s vindt papa niet leuk… 

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over dit boek.

Allemaal gezinnen 

Felicity Brooks
Mar Ferrero (ill.)  

Dit prentenboek toont dat een gezin niet abnormaal is omdat de ouders gescheiden zijn, want er bestaat niet zoiets als een ‘normaal’ gezin. Gezinnen bestaan in alle soorten en maten: er zijn eenoudergezinnen, gezinnen met pleegkinderen, nieuw samengestelde gezinnen … 

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over dit boek.


Boekentips over scheiding voor de lagere school

Papa is een ijsbeer

Edward Van de Vendel
Saskia Halfmouw (ill.)  

Danko is het kleine broertje van Mare en weet veel over dieren. Op een dag vertelt hij tegen zijn zus dat hun papa een ijsbeer is. Mare schrikt zich te pletter. Waarom is hun papa als een eenzaam dolende ijsbeer? Wat Danko bedoelt, ontdekken ze samen.  

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over het boek.

Het meisje dat nevel weefde 

Agnès De Lestrade
Valeria Docampo (ill) 

Roos heeft een speciale gave: ze kan nevel vangen en er prachtige stoffen van weven. Met haar stoffen kunnen mensen lastige gevoelens en moeilijke dingen verhullen. Voor haar vader, die lang afwezig was, weeft ze een bijzonder cadeau. 

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over het boek.

Gips 

Anna Woltz 

Fitz’ ouders gaan uit elkaar en dat is allesbehalve naar haar zin. Wanneer zij, haar zusje, vader en moeder door allerlei toevalligheden samen in het ziekenhuis belanden, ziet Fitz haar kans om het huwelijk van haar ouders weer ‘heel’ te maken.

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over het boek.


Boekentips over scheiding voor leerlingen in de secundaire school

Leugenaar leugenaar 

Herman van de Wijdeven

Wanneer Charlie op haar dertiende verjaardag opstaat, blijkt haar vader voorgoed vertrokken. Ze is boos, in de war en kan er met niemand over praten. Zo raakt ze steeds verder bedolven onder haar toren van leugens.

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over het boek.

Dansen voor beginners 

Nicola Yoon

Na de scheiding van haar ouders gelooft Evie niet meer in romantiek en liefde. Onverwacht belandt ze in een dansstudio en beslist ze om deel te nemen aan een danswedstrijd. Dankzij haar danspartner leert ze zich stukje bij beetje opnieuw kwetsbaar opstellen.

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over het boek.

Vuurspuwen 

Caja Cazemier

Als je ouders scheiden en je belandt in een nieuw samengesteld gezin, beleef je frustratie, boosheid, verdriet en onmacht. Dat is Fiens overtuiging. Zeker nu het haar voor de tweede keer overkomt en haar leven opnieuw overhoop raakt.

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over het boek.


Boekentips over scheiding voor jou als onderwijsprofessional

Afspraak in wonderland 

Emy Geyskens, Elien Craenhals
Annelies Vandenbosch (ill.) 

Via Oscars verhaal ontdek je welke vertrouwde routines wegvallen wanneer ouders scheiden. Het boek biedt ook tools om met kinderen over een scheiding te praten, via vragen en antwoorden, opdrachten en getuigenissen uit de praktijk. 

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over het boek.

Uit Elkaar 

Bette Westera
Sylvia Weve (ill.)

Ja, soms loopt een relatie mis en gaan mensen uit elkaar. De gedichten uit dit boek gaan over liefde, maar dan net iets anders dan normaal. Op een grappige manier komen de positieve en negatieve kanten van een scheiding aan bod. 

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over het boek.

EHBO ouders uit elkaar: een gidsend woordenboek  

Marijke Umans
Jorinde Mahieu (ill.) 

Een boek vol erkenning en herkenning. Het definieert een heleboel echtscheidingswoorden die ook een getuigenis van een kind of jongere bevatten. In deel 2 lees je onder meer over kinderrechten en de weg naar hulpverlening.

Hier op Boekenzoeker vind je meer details over het boek.


Deze boekentips verzamelde Klasse samen met Linde Dessoy van iedereenleest.

Cherline De Maeght

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter