Gepubliceerd op
Verhaal

Naar het eerste leerjaar: “Stilzitten en opletten?”

“Vanaf nu moet je stilzitten, werkjes maken en je vinger opsteken. Dat krijgen kinderen vaak te horen als ze naar het eerste leerjaar gaan”, zegt juf Sarah van VBS Sint-Jozef in Mere. Hoe bereid je ouders en kinderen realistisch voor? Bekijk samen met hen deze video.

De eerste schooldag

Juf Sarah: “Op de eerste schooldag worden de leerlingen en hun ouders verwelkomd op de speelplaats en gaan daarna samen met hun juf naar de klas. De ouders of grootouders mogen nog even mee naar de klas. Zo kunnen de kinderen rustig afscheid nemen, maar vooral de ouders vinden het heel fijn. Zo weten ze waar hun kind terechtkomt en krijgen ze het gevoel dat het in goede handen is. We houden dat momentje wel zo kort mogelijk om te vermijden dat er veel tranen vloeien.”
 


In het begin wil elk kind nog heel veel spelen

Sarah De Ro - Leraar eerste leerjaar, VBS Sint-Jozef Mere
 

Zitten en zwijgen?

Juf Sarah: “Je ziet dat ouders, familie en vrienden de kinderen regeltjes voorhouden over stilzitten, zwijgen en goed opletten. De eerste dagen zijn de kinderen daar heel bewust mee bezig. Maar na een paar dagen voelen ze zich thuis in de klas en kunnen ze echt zichzelf zijn. Ze hebben, zeker in het begin, ook nood aan momenten om hun gedachten op nul te zetten en daarom krijgen ze nog genoeg ruimte om vrij te spelen.”
 

De eerste woordjes

Juf Sarah: “Op de eerste schooldag beginnen we met een gezelschapsspelletje om elkaar beter te leren kennen en zitten we in de vertelhoek. Dat ritueel kennen ze van in de kleuterklas. Maar de kinderen zijn er ook zodanig op gebrand om te leren schrijven en lezen dat we al op de eerste dag beginnen met de eerste woordjes. Maar dat doen we op een heel speelse manier.”

Inspireert Klasse Magazine jou in 2021-2022?

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, posters, kaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.