Vlaanderen
Klasse.be

Erfgoed

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewaart en verzamelt al meer dan vijf eeuwen Vlaams cultureel erfgoed. De leeszaal bevat een enorme collectie over de Vlaamse en Antwerpse geschiedenis en de Nederlandse letterkunde. Dé parel is de historische Nottebohmzaal in het oudste gedeelte van het gebouw.

Jouw voordeel

Gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen met je Lerarenkaart.

Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 3 jaar.

Omschrijving

De Erfgoedbibliotheek ondersteunt leerkrachten in hun lessen. Ze laat jongeren op een interactieve manier kennis maken met cultureel erfgoed en stimuleert hun informatiegeletterdheid, een onmisbare competentie in het huidige informatietijdperk.

De Erfgoedbibliotheek biedt volgende workshops aan:

 • Cirkelhelden. Interactiviteit en leesplezier zijn troef in deze workshop waarin jonge tieners (eerste) stappen zetten richting inzicht, verhaalanalyse, leeshonger, presentatie en eigen creatie.
 • Heldenflix. Hoe ridderverhalen uit de 16de eeuw doorwerken in de filmindustrie. Je gaat creatief aan de slag met oude verhalen en verwerft zo scherpe inzichten in hoe het publiek nu nog steeds wordt bespeeld.
 • Geheime pers en propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe betrouwbaar is informatie? Wat is censuur en propaganda? Met gevarieerde en authentieke bronnen verdiep je je in de wereld van het gedrukte verzet anno 1940-’45.
 • Slimmer zoeken op het web. Je leerlingen krijgen concrete tips om hun zoekresultaten te verbeteren en kijken kritisch naar de voor- en nadelen van Google Zoeken. Ideaal als voorbereiding op eindwerken en geïntegreerde proeven.
 • Introductiebezoek met bezoek aan de historische Nottebohmzaal. In groepjes van maximum 15 personen leren je leerlingen de werking van de Erfgoedbibliotheek kennen, de catalogus gebruiken en werken uit de collectie opvragen die je kunnen helpen in je informatiezoektocht.
 • Zoeken in online krantenbanken. De Erfgoedbibliotheek heeft meer dan 3.000 gedrukte krantentitels in haar bezit, naast digitale toegang tot duizenden actuele kranten. Je leert met slimme tips en handigheidjes het digitale krantenaanbod kennen.
 • Aanbod op maat

De Erfgoedbibliotheek ontwikkelt samen met jou aangepaste formules voor je klas. Meer info via educatie_ehc@antwerpen.be Het aanbod van de Erfgoedbibliotheek is coronaproof. Klasgroepen zijn welkom en dat kan in alle veiligheid met genoeg ruimte en verluchting, handgels enz. Kunnen of mogen jullie niet komen?

 • Ligt je school in of bij de Stad Antwerpen? Dan komt iemand van de Erfgoedbibliotheek de workshop geven in je klas.
 • Ligt je school niet in de buurt? Dan krijg je het educatief materiaal digitaal doorgestuurd. Bovendien krijg je via telefoon of videochat ondersteuning om de les dan zelf te geven, indien nodig zelfs ‘live’ tijdens de les.

Past bij deze vakken

 • Geschiedenis & cultuur
 • Levensbeschouwing
 • Taalvakken

Waar?

kaartje

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Educatieve gegevens

Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren