Vlaanderen
Klasse.be

Erfgoed

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewaart en verzamelt al meer dan vijf eeuwen Vlaams cultureel erfgoed. De leeszaal bevat een enorme collectie over de Vlaamse en Antwerpse geschiedenis en de Nederlandse letterkunde. Dé parel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de historische Nottebohmzaal in het oudste gedeelte van het gebouw.

Jouw voordeel

Gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen met je Lerarenkaart.


Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 3 jaar.

Omschrijving

De Erfgoedbibliotheek ondersteunt leerkrachten in hun lessen. Ze laat jongeren op een interactieve manier kennis maken met cultureel erfgoed en stimuleert hun informatiegeletterdheid, een onmisbare competentie in het huidige informatietijdperk.

De Erfgoedbibliotheek biedt volgende workshops aan:

  • NIEUW: Mediascanners. Multimediaal bordspel met newsroom-vibe rond bronnen uit WO II. Jongeren trainen hun mediaskills en gaan samen op zoek naar de tijdloze mechanismen achter massacommunicatie.
  • Cirkelhelden. Interactiviteit en leesplezier zijn troef in deze workshop waarin jonge tieners (eerste) stappen zetten richting inzicht, verhaalanalyse, leeshonger, presentatie en eigen creatie.
  • Heldenflix. Hoe ridderverhalen uit de 16de eeuw doorwerken in de filmindustrie. Je gaat creatief aan de slag met oude verhalen en verwerft zo scherpe inzichten in hoe het publiek nu nog steeds wordt bespeeld.
  • Slimmer zoeken op het web. Je leerlingen krijgen concrete tips om hun zoekresultaten te verbeteren en kijken kritisch naar de voor- en nadelen van Google Zoeken. Ideaal als voorbereiding op eindwerken en geïntegreerde proeven.
  • Introductiebezoek met bezoek aan de historische Nottebohmzaal. In groepjes van maximum 25 personen leren je leerlingen de werking van de Erfgoedbibliotheek kennen, de catalogus gebruiken en werken uit de collectie opvragen die je kunnen helpen in je informatiezoektocht.
  • Zoeken in online krantenbanken. De Erfgoedbibliotheek heeft meer dan 3.000 gedrukte krantentitels in haar bezit, naast digitale toegang tot duizenden actuele kranten. Je leert met slimme tips en handigheidjes het digitale krantenaanbod kennen.
  • Aanbod op maat. De Erfgoedbibliotheek ontwikkelt samen met jou aangepaste formules voor je klas. Meer info via educatie_ehc@antwerpen.be

Past bij deze vakken

  • geschiedenis
  • ICT & communicatie
  • talen

Waar?

kaartje

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Educatieve gegevens

Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren