Vlaanderen
Klasse.be

Bibliotheken

Stedelijke Bibliotheek Aalst – Utopia

bibliotheek Aalst - Utopia

Het gebouw Utopia huisvest zowel de hoofdbibliotheek als de Academie voor Podiumkunsten en is dé ontmoetings- en verbindingsplek in Aalst. Er valt heel wat te beleven. Zowel de bib als de academie organiseren tal van activiteiten. Utopia is een eiland in de stad vol lees-, kijk- en luistervoer.

Jouw voordeel

Met je Lerarenkaart krijg je een klaskaart waarmee je tot 100 materialen kan ontlenen

Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 2 jaar.

Omschrijving

Met de klas op uitstap naar de bib is altijd een hele belevenis. Iedereen vindt zijn gading in de collectie die is afgestemd op elke leeftijd.

Kleuters kunnen neuzen in de bakken met kleuterboeken waarvan de thema’s al dan niet aansluiten bij de klasthema’s. Ze laten hun vingertjes glijden over voelboeken, speuren in de zoekboeken, vinden plezier in telboekjes en laten hun fantasie prikkelen door prentenboeken.

Beginnende lezers uit het lager onderwijs kunnen terecht in de afdeling met AVI-leesboekjes. Ze kiezen boekjes op maat die passen bij hun leesniveau. Van saaie verhaaltjes met focus op het technisch aspect van lezen is al lang geen sprake meer!

Meer getrainde lezers stappen al eens af van het AVI-leesniveau. Zij kunnen kiezen uit verhalende boeken, informatieve boeken of stripverhalen in de collectie van 6 tot 9 jaar en van 9 tot 12 jaar.

Voor tieners uit het secundair onderwijs is er een variëteit aan boeken om u tegen te zeggen. Een boek nodig voor een spreekbeurt, een groepswerk in de klas, ter ontspanning tijdens een vrij moment? Voor je leerlingen staan verhalende boeken, graphic novels en informatieve boeken klaar om gelezen te worden.

Kinderen en jongeren met leesmoeilijkheden en anderstalige leerlingen kunnen terecht bij de Makkelijk Lezen Collectie en het Taalpunt Nederlands.

Plan je een klasbezoek aan de bib en wil je graag boeken uitlenen? Dan kan je vooraf een klaskaart aanvragen. Deze klaskaarten kunnen enkel en alleen gebruikt worden voor het uitlenen van materialen in klasverband. Je komt zelfstandig op het gereserveerde tijdstip met je leerlingen naar de bib. Vervolgens kan je met hen in klasverband boeken uitlenen. Het bibpersoneel helpt je graag.

Utopia en onderwijs slaan de handen in elkaar wat betreft leesbevordering en mediawijsheid en vormen samen een sterk team om de gemeenschappelijke doelen rond deze thema’s te bereiken.

De jaarlijkse infobrochure ‘Samen Scholen in Utopia’ met een educatief aanbod bestaande uit activiteiten, rondleidingen en auteurslezingen kan je gratis aanvragen via de website.

Via de website kan je inschrijven op de nieuwsbrief voor leerkrachten.

Past bij deze vakken

  • Geschiedenis & cultuur
  • Taalvakken

Waar?

kaartje

Stedelijke Bibliotheek Aalst – Utopia
Utopia 1
9300 Aalst
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Educatieve gegevens

Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren