Vlaanderen
Klasse.be

Museum en Expo

Vlaams Parlement – over democratie en burgerschap

jongeren in het Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement zet zijn deuren open voor iedereen. Je kan er een rondleiding in de gebouwen volgen of een interactieve tentoonstelling in het Bezoekerscentrum bezoeken. In de commissiezalen of de tv-studio kan je publieksactiviteiten of een simulatiespel bijwonen. In de zalen en de nieuwe workshopruimte kan je zelf evenementen organiseren.

Jouw voordeel

Enkel met een geldig Lerarenkaart-nummer kan je dit voordeel zien.

Niet telkens opnieuw je nummer invullen? Maak nu jouw Klasse-profiel aan. Je krijgt nog een mail met alle info.

Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 10 jaar.

Omschrijving

Hoe maak je leerlingen wegwijs in de politiek? Hoe leer je hen de spelregels van de democratie en zich op te stellen als actieve burgers? Hoe leg je op een bevattelijke manier uit waarom er in België meerdere parlementen zijn? Maak je leerstof concreet met
het educatief aanbod van het Vlaams Parlement. Neem een kijkje op de website. Op de startpagina is een snelknop ‘voor scholen’ voorzien.

 • Lesmateriaal
  Via de website krijg je toegang tot lesbundels, oefeningen, beeld- en spelmateriaal. Op de sociale media vind je regelmatig actualiseringen en nieuw materiaal.
 • Educatieve en vormingsprogramma’s op maat
  Met het simulatiespel ‘Kinderen aan zet’ (derde graad lager onderwijs) en ‘Volksvertegenwoordiger voor één dag’ (derde graad middelbaar onderwijs) in de commissiezalen ervaren leerlingen zelf hoe het parlement werkt. Een speltrainer zorgt voor een speelse begeleiding. Op woensdagnamiddag loopt het programma ‘Plenaire vergadering onder de loep’. De leerlingen of studenten van de
  lerarenopleidingen bereiden de vergadering van de 124 volksvertegenwoordigers voor, volgen een half uurtje vanaf de publiekstribune in de Koepelzaal en krijgen daarna
  duiding.
 • Interactieve tentoonstelling
  In het Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement is een tentoonstelling opgesteld met tal van filmpjes, interactieve oefeningen, animaties en een heus halfrond waar je kan stemmen. Voor klassen is een vragenlijst beschikbaar maar ook een uitdagend EduPakket over democratie en burgerschap. Alle klassen kunnen ook mee naar de Koepelzaal waar de 124 volksvertegenwoordigers wekelijks samenkomen en beslissingen nemen.
 • Rondleiding in de gebouwen: Wens je met je klas de parlementsgebouwen te bezoeken en op die manier je leerlingen te laten kennismaken met de werking van het parlement? Reserveer gratis een rondleiding van anderhalf uur. Onderweg geeft de gids ook een woordje uitleg over de architectuur en over de kunstwerken die er te zien zijn.

Past bij deze vakken

 • Geschiedenis & cultuur
 • Handel & economie
 • Mens en maatschappij

Waar?

kaartje

Vlaams Parlement – over democratie en burgerschap
Vlaams Parlement – Bezoekerscentrum
IJzerenkruisstraat 99
1000 Brussel
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Voorzieningen

 • Rolstoel ter beschikking
 • Voorzieningen voor hulp- en geleidehonden
Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren