Vlaanderen
Klasse.be
de boot vzw

De Boot vzw is gespecialiseerd in ecotoerisme en stelt arrangementen samen op maat van families, groepen en scholen. De thema’s focussen meestal op de Eerste Wereldoorlog, fauna en flora of ecologie met bijzondere aandacht voor lage-energiewoningen.

Jouw voordeel

Enkel met een geldig Lerarenkaart-nummer kan je dit voordeel zien.

Niet telkens opnieuw je nummer invullen? Maak nu jouw Klasse-profiel aan. Je krijgt nog een mail met alle info.


Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 5 jaar.

Omschrijving

De Boot vzw heeft een uitgebreid aanbod voor scholen:

 • AHOY Kapitein! – Je leert in 1 uur meer over het schippersleven.
 • Loeren in de Broeken – Je leerlingen ontdekken in een halve dag het verhaal van kanaal- en fortenbouwers, turfstekers en watermakers, loerders en kooikers, jagers en peurders. Jullie gaan ongeveer 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer fluistervaren. De combinatie met een huifkar of trapauto is ook mogelijk.
 • Martjeswater – Je infiltreert 1,5 uur in de jungle van Merkem. Je ziet paarden als was het de Camargue, hoort verhalen over de Franse Zouaven, kijkt uit naar de blauwe ijsvogel&nbsp… De groene long van Merkem verken je per fluisterboot en te voet, als het water niet te hoog staat.
 • Molen – Vzw de BOOT heeft met Bart een molenaar in eigen rangen. Voor een uitgebreid bezoek: klop dan aan bij de boot, bel 0475 21 43 20 of mail info@deboot.be voor een bezoek.
 • Ecoverhaal – De begeleider doet een leuke babbel van 1 uur met je leerlingen over het composttoilet, spaar- en LED-lampen, isolatie, de zelfgebouwde tegelkachel, zonnepanelen, hoogrendementsbeglazing, de zonneschoorsteen, kleine windmolens …
 • ’14-’18 NiemandswaterFiets tijdens een halve dag 4 tot 15 kilometer tussen het IJzerfront en de Ieperboog. Je zoomt in op de vlucht uit Merkem, de kreet van de Onbekende Zouaaf, een Duits duikerspak, het dagboek van Raoul Snoeck, de slachtoffers van het gas, de gebroeders van Raemdonck, een Engels soldatenkerkhof en schrijvers in de oorlog.
 • Congo/Zaïre, de film – Wereldfietser Bart Castelein met een videocamera door het toenmalige Zaïre. Hij bezocht 389 missionarissen op 145 missieposten en maakte de machtswissel Mobutu-Kabila mee. Na een reis van anderhalf jaar belandde Castelein in de gevangenis op beschuldiging van spionage. Vervolgens werd hij het land uitgezet. Een voorstelling op locatie kost 325 euro, op de Boot betaal je 190 euro. Alle opbrengsten gaan integraal naar vzw de Boot.
 • Uitstappen in de IJzerstreek – Je stelt een programma op maat samen. Daarbij kijk je samen naar de kostprijs, tijdsduur, de leeftijd van de doelgroep, de thema’s en aandachtspunten, het aantal leerlingen, het seizoen.

Voor meer informatie neem je een kijkje op de website. Reserveren kan via mail of telefoon.

Past bij deze vakken

 • Aardrijkskunde & biologie
 • Geschiedenis & cultuur
 • Techniek & praktijk
 • Wiskunde & exacte wetenschappen

Waar?

kaartje

De Boot vzw
Ieperleedijkstraat 1 A
8650 Merkem
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Educatieve gegevens

Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren