Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Trauma: 8 tips voor een veilig klasklimaat

  • Laatste wijziging: 7 december 2023
  • 3 minuten lezen

Trauma bemoeilijkt het leren. Een veilig klasklimaat helpt leerlingen om de draad weer op te pakken. Wat kan jij als leraar doen? Traumapsychologen Najat Rouchdi en Manon Zuiderwijk weten raad.

1. Creëer een veilige klas

Waarop moet je letten bij de klasinrichting? Bekijk het op de interactieve kaart. Druk op elk groen bolletje en ontdek de tips.

2. Wees betrouwbaar en empathisch

Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Blijf zelf rustig: praat op normale toon, tast af hoe dicht bij je leerling je mag komen en of je oogcontact mag maken. Let op wat er in de ‘binnenkant’ van je leerling omgaat. Check regelmatig hoe die zich voelt. Laat weten dat de leerlingen bij jou terecht kan.

3. Neem een emotionele leerling apart

Als je leerling overdreven angstig of agressief reageert, beleeft die mogelijk een trigger. Dan gebeurt er iets wat hen mentaal terugbrengt naar een traumatische ervaring. Zwemmen kan bijvoorbeeld een trigger zijn voor een bootvluchteling.

Neem je leerling apart en help die te kalmeren. Blijf rustig, spreek op zachte toon. Vraag niet wat er in het verleden gebeurd is, maar breng de leerlingen terug naar het hier-en-nu. Respecteer elk gevoel. Zeg niet: “Je hoeft niet bang te zijn”, maar: “Ik begrijp dat je schrikt”.

4. Heb geduld

Een leerling met een trauma komt niet binnen een paar maanden tot leren. Het trauma tast het geheugen, concentratievermogen, taalgevoel en executieve functies aan. Op de lange termijn mag je gerust hoge (maar realistische) verwachtingen koesteren, zo laat je zien dat je in de leerling gelooft.

5. Speel in op talenten

Leren is meer dan taal en rekenen. Als je leerling fantastisch kan voetballen of koken, is dat een kans om te schitteren en nieuwe vrienden te maken. Zonder (perfect) Nederlands te spreken.

6. Zorg voor ontspanning

Bewegingstussendoortjes doen spanning en stress dalen. En als je ze op hetzelfde moment doet, na elke pauze bijvoorbeeld, zorg je meteen voor structuur. Ook muziek maken of luisteren helpt je leerling ontspannen.

7. Stel haalbare doelen

Een leerling uit armoede of een onveilige gezinssituatie halen, is onrealistisch. Investeer in een goede relatie. Focus op wat goed loopt en wat je wél kan doen. Een kind dat meetelt in de klas, probeert de kansen te grijpen die jij aanbiedt.

8. Zorg voor jezelf

Een leerling met trauma laat je niet onbewogen. Zoek steun bij je collega’s en neem afstand van school, bijvoorbeeld door te sporten. Zo begin je de volgende dag met een kalm brein.

Omgaan met trauma

Heb je als leraar specifieke vragen over hoe je best omgaat met leerlingen die gevlucht zijn? Via de gratis helpdesk van Solentra krijg je ondersteuning van gespecialiseerde psychologen.

Op de website van Onderwijs Vlaanderen vind je meer informatie over omgaan met trauma. En op Klascement kan je zoeken naar leermiddelen over trauma.

Achtergrondinformatie vind je in de werkmap Trauma- en cultuursensitief werken op school’. Of volg de gratis online cursus ‘Steun bieden aan vluchtelingenkinderen’.

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


S

Stijn Deprez

1 april 2022

Heel knap artikel, maar zorg goed voor jezelf en leer/speel muziek/dans/schilder… toch jammer dat de kunsten toch vaak vergeten worden, maar het artikel was echt heel waardevol, mag het aub nog aangevuld worden? 👍

Reageren

Laat een reactie achter