Gepubliceerd op
Klik & Print

Stressbestrijders voor de rusthoek in je kleuterklas

Hoe krijg je een kleuter die erg boos of opstandig is weer rustig? Juf Jelke gebruikt stressbestrijders. Daarmee leert ze kleuters zichzelf te kalmeren.
 

Hoe ga je te werk?

Kleuters kunnen nog niet goed om met negatieve gevoelens. Gevolg: stress. Laat de kleuter daarom tot rust komen in een prikkelarme hoek in de klas. Bijvoorbeeld op een STOP-bankje.

  1. Zoek in je klas een rustige plaats tegen een muur of kastwand (liever niet in de gang).
  2. Plaats er een stop-bankje. Zorg dat je naast de kleuter kan gaan zitten.
  3. Download en print de wijzer van de stop-denk-doemethode en hang het bij het bankje.
Klik en Print stop-denk-doemethode
  1. Kies een leuke knuffel uit voor op de bank. Juf Jelke koos voor Kikkertje Rust. “Als je voelt dat je boos bent, kan je bij Kikkertje Rust een kaartje kiezen. Vertel hem daarna wat het probleem is,” vertelt ze haar kleuters in deze video.
  2. Download en print de stressbestrijders. Stop ze in een doosje of hang ze in een waaier.
Klik en Print stressbestrijders
  1. Bespreek de illustraties op de kaartjes met de kleuters in de kring. Kies er eerst zelf 3 haalbare uit (actieve en passieve). Later kan je meer stressbestrijders aanbieden bij de stop-bank.

Tip: maak de rusthoek niet te knus. Het is de bedoeling dat de kleuter stopt en nadenkt. Na 10 minuten neemt de kleuter opnieuw deel aan de onderwijsactiviteit.

 


Het project ‘Zet je EF-bril op’ stimuleert de zelfsturende vaardigheden bij kleuters. Bekijk ook het experteninterview en het filmpje in de klas van Juf Jelke. Meer info op www.ef-bril.be of in het boek ‘Zet je EF-bril op’ van Sanne Feryn.

In 4 weken naar beter klasmanagement?

Schrijf je in voor de gratis online tipreeks en krijg in je mailbox:

  • inspirerende praktijken van collega's
  • strategieën om te proberen bij jouw leerlingen
  • kant-en-klare tools