Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Videoreeks: Hoe ondersteun je kwetsbare kleuters in de klas?

Hoe kan je het verschil maken voor kwetsbare kleuters in je klas? In de videoreeks ‘De klas van Juf Jelke’ volgen 7 topcoaches uit onderwijs 1 kleuterjuf. Hoe bouwt Jelke aan een warme relatie? Hoe zorgt ze voor een rijke taalomgeving en leervaardigheden? En waarom is een partnerschap met ouders zo belangrijk?
 

Aflevering 1: Bouw warme relaties met kleuters

Kinderen in armoede leven vaak in toxische stress. Leraren maken voor hen een verschil als ze aandacht hebben voor een warme, niet-conflictueuze relatie en veilige hechting. Maai Huyse en Caroline Vancraeyveldt, praktijkonderzoekers aan de lerarenopleiding UCLL, zoeken samen met juf Jelke hoe ze dat kan doen.

 


 

Aflevering 2: Gebruik rijke taal

Een krachtig taalklimaat kan een hefboom zijn voor meer gelijke kansen voor kwetsbare kinderen. Hoe werkt juf Jelke daar aan? En wat doet dat met haar kleuters? Taaldocent Marlies Algoet en prof. Taalkunde Piet Van Avermaet kijken en coachen.

 


 

Aflevering 3: Oefen executieve functies

Sterke ‘executieve functies’ bij kleuters zijn van belang voor latere leerprestaties zoals lezen en rekenen. Hoe werkt Jelke aan vaardigheden als problemen oplossen, omgaan met gevoelens of instructies onthouden? Docent kleuteronderwijs Sanne Feryn is haar coach.

 


 

Aflevering 4: Betrek ouders

Betrokken ouders zorgen ervoor dat kinderen graag naar school gaan, zich beter voelen en beter presteren. Hoe werken kleuterleiders aan een rijk partnerschap met ouders? Prof. Onderwijskunde Ruben Vanderlinde en Katrien Van Laere zoeken het mee uit.

 

logo Kleine kinderen grote kansen

Deze videoreeks kwam tot stand binnen het project ‘Kleine Kinderen Grote Kansen’. Het project wil kinderarmoede en sociale ongelijkheid in Vlaanderen doorbreken. Meer info op grotekansen.be

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...