Vlaanderen
Klasse.be

Gesprekstips

Oudercontact in een andere taal? Zo doe je het!

 • 4 juni 2015
 • 2 minuten lezen

“In mijn klas zitten een aantal leerlingen van wie de ouders geen Nederlands spreken. Daardoor loopt de communicatie soms moeizaam. Hoe pak ik dit aan tijdens de ouderavonden?”, vraagt juf Mieke.

Klasse vroeg het aan Kristel Hoydonckx, medewerker taalbeleid bij het Huis van het Nederlands in Antwerpen.

Ze geeft 9 tips:

 1. Hou oogcontact en creëer een veilige context waar Nederlands praten en fouten maken mag.
 2. Gebruik de context zo veel mogelijk. Spreek bijvoorbeeld af in de klas en neem de toetsen erbij als je het over de prestaties van een leerling hebt. Of ga naar de eetzaal als je het over het middageten hebt.
 3. Spreek in duidelijke, correcte en korte zinnen. Dialect en figuurlijk taalgebruik vermijd je best.
 4. Pas op met vaktaal. Als je vakjargon gebruikt, leg het woord dan uit. Ga er niet te snel van uit dat ouders weten waar een C-attest voor staat.
 5. Beperk je tot de essentie. Een onschuldige opmerking als ‘Ik zal het raam eventjes sluiten’ kan verwarrend zijn voor een anderstalige ouder. De ouder begrijpt misschien niet dat dit een opmerking tussendoor is, die niets met het gesprek te maken heeft.
 6. Vermijd herhaling. Een zin in andere woorden herhalen verduidelijkt je boodschap niet, maar verwart anderstalige ouders vaak nog meer. Dan denken ze al snel dat het over iets nieuws gaat.
 7. Gebruik visuele ondersteuning zoals foto’s of pictogrammen.
 8. Wees consequent in je woordkeuze. Kies tijdens het gesprek voor ‘leraar’ of voor ‘leerkracht’. Voor ‘sport’ of voor ‘lichamelijke opvoeding’.
 9. Spreken de ouders het Nederlands helemaal niet? Zoek een gemeenschappelijke taal die jullie allebei spreken. Schakel een broer of zus in die vertaalt. Zoek een gemeenschappelijke taal die jullie allebei spreken. Of regel op voorhand een telefoontolk via het nummer 02 208 06 11 of via een dienst voor sociaal tolken en vertalen.

Anke Schoukens

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter