Vlaanderen
Klasse.be

Schooltips

10 concrete acties om ouders op school te bereiken

 • 10 september 2015
 • 3 minuten lezen

Hoe betrek je mama’s en papa’s (nog) beter bij je school? Laat je inspireren door deze 10 haalbare praktijkvoorbeelden.

Wat past bij jouw school?

 • Creëer een oudermuur op school. Deel kaartjes uit aan de ouders, waarop ze zich kunnen voorstellen aan de hand van een foto en enkele invulvelden, zoals ‘naam’, ‘ik ben papa van …’, ‘ik kan goed …’. Kennismaking is een belangrijke eerste stap.
 • Organiseer een weggeef-, rommel-, of speelgoedmarkt. Wanneer de leerlingen een schoolactiviteit aantrekkelijk vinden, zijn ouders vaak meer bereid om deel te nemen.
 • Het eerste oudercontact is het uitgelezen moment om ouders welkom te heten op school. Een tafel in de gang met een bloemetje, een koekje en de boodschap ‘Blij dat je er bent!’ doet wonderen. Leg er ook enkele hulpcheques bij.
 • Organiseer een huiswerkklas, bijvoorbeeld 1 keer per week van 16 tot 18 uur. Ouders kunnen daar hun kind helpen met huiswerk. Het juiste moment om ouders duidelijk te maken waarom je huiswerk geeft en wat je van hen verwacht.
Ouderparticipatie: Vader begeleid dochter met huiswerk in de huiswerkklas
 • Organiseer een klusjesdag voor ouders én leraren. Maak een lijst met wat moet gebeuren en verdeel het werk: laat ouders kiezen wat ze het liefst doen. Kies een moment waarop ze effectief vrij zijn. Leer dus eerst hun agenda kennen.
 • Nodig ouders aan het begin van het schooljaar uit voor een algemeen infomoment. Overspoel hen niet met informatie. Overweeg een nieuwe formule: een kraampjesmarkt met standjes per thema (tussendoortjes, schoolreglement, schoolkosten), de oudste leerlingen voor de rondleiding laten zorgen …
Ouderparticipatie: Ouders brengen hun kind rechtstreeks naar de klas
An Vermeire (leraar in de Gentse buurtschool De Mozaïek):
“Ouders brengen hun kind hier rechtstreeks naar de klas, en de deur staat tijdens het eerste kwartier non-stop open. Dat verlaagt de drempel enorm.”
 • Organiseer een foto-expo. Vraag je leerlingen om een foto of voorwerp mee te brengen over hun thuissituatie. Ga op zoek naar een (hobby)fotograaf die bij elk kind thuis kan langsgaan om die foto opnieuw te nemen, of een portret met het voorwerp erbij. Met al die foto’s kan je een foto-expo organiseren waarop je alle (groot)ouders en kinderen kan uitnodigen.
 • Stel een school-van-toen-expo samen. Geef je leerlingen de opdracht om hun (groot)ouders te interviewen over hun schooltijd. Verzamel de sterkste verhalen, illustrerende voorwerpen en foto’s en presenteer die op jullie school-van-toen-expo. Sommige (groot)ouders zullen helemaal niet naar school zijn geweest. Ook dat is een straf verhaal. Nodig alle (groot)ouders uit om samen met hun kind(eren) een kijkje te komen nemen.
 • Plaats op een centrale plaats een groente- en fruitmand. Wie groenten of fruit uit de tuin op overschot heeft, kan die samen met een kleine boodschap schenken.
 • Maak een video van de bos-, stads- of zeeklas en nodig ouders uit om die samen te bekijken.

Bron: onderwijsopbouwwerkers Gert Rooms en Caroline Van den Bossche van De Schoolbrug.

Cherline De Maeght

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter