Vlaanderen
Klasse.be

Video

Leerlingen en ouders schrijven samen ‘het langste verhaal’

  • 27 april 2023
  • 2 minuten lezen

Aan de schoolpoort van de Sint-Rumoldusschool in Deurne verwelkomt het oudercomité leerlingen en ouders met een pen en een lange rol papier. Iedereen mag een zin toevoegen aan ‘het langste verhaal’. “Nog voor ze de school binnenwandelen, hebben we ze al uitgedaagd met taal”, zegt Jelle Pinxten, ouder én leraar. Kijk in de video hoe het verhaal vorm krijgt.

Lees verder onder de video.

Jelle Pinxten, leraar zesde leerjaar: “Ons eerste ‘langste verhaal’ schreven we tijdens de Voorleesweek. In plaats van alleen te luisteren, ervaren de kinderen hoe een verhaal tot leven komt. We dagen ze uit om hun fantasie en creativiteit aan te spreken. Leerlingen die misschien niet zoveel met taal bezig zijn, ontdekken plots dat ze ook zelf een verhaal kunnen maken.”

Lezen stimuleren doen we het hele jaar door. Zo komt de bibbus regelmatig langs, het oudercomité organiseert een boekenruil en bij mooi weer staat de boekenkar buiten. Maar het langste verhaal is ook een dankbaar moment om contact te maken met ouders die we moeilijker bereiken. Ouders schrijven mee of blijven even staan voor een praatje. We nemen hen letterlijk even mee in het verhaal van de school.”

Leerlingen ervaren hoe een verhaal tot leven komt. Ouders betrekken we even bij het verhaal van de school

Jelle Pinxten
leraar

“Op een frisse lentedag vroeg de geit aan de paddenstoel: ‘Gaan we een sneeuwballengevecht houden?’”. Zo begint het langste verhaal. Zin per zin groeit het, een hele week lang, maar de toon is meteen gezet.”

“Het wordt een absurd avontuur vol gekke wendingen. Als een goed verhaal houdt het heel de school in de ban. Tegen vrijdag, als we de rol uit het raam hangen en het verhaal voorlezen op de speelplaats, zit iedereen te popelen om te weten hoe het afloopt.”

“In de klas gaan we nog een stap verder. We gebruiken dezelfde techniek om met alle klassen samen een boek te schrijven. Elke klas schrijft een pagina en de volgende klas vult aan. Het is bijna af. De verhaallijn maakt de gekste bokkensprongen, maar ik ben er zeker van dat ze de aandacht van de leerlingen niet van zich afgeschud krijgt.”

‘Vrienden voor het Lezen’ is een campagne van de Vlaamse overheid die initiatieven voor leesbevordering bundelt en leesvaardigheid bevordert.

Lees meer.

Berber Verpoest

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter