Vlaanderen
Klasse.be

Lezen en taal

Op zoek naar een sterk leesbeleid, of wil je nog meer kansen benutten om van je school een krachtige leeromgeving voor taal te maken? Inzichten van experts en hapklare tips van leraren.

leescarrousel leerplezier
Zo doen zij het

“Lezen in het secundair? Op de carrousel lukt het!”

Met een leescarrousel en onaangekondigde leeskwartiertjes krijgen leraren Daan en Marieke elke leerling aan het lezen, mét de glimlach.

2 leerlingen aan het lezen in een boek
Zo doen zij het

Deze school krijgt alle leerlingen aan het lezen

Kijk hoe basisschool De Blokkentoren met een schoolbreed leesbeleid van elke leerling een vaardige en gemotiveerde lezer maakt.

Onderzoeker Kris Van den Branden (Centrum Taal en Onderwijs, KU Leuven)
Specialist

Taalscreening voor kleuters: “Een toets hoeft geen vies woord te zijn”

Elke 5-jarige kleuter moet een taalscreening afleggen, de KOALA-test. Hoe de test tot stand kwam: onderzoeker Kris Van den Branden over hindernissen en extra kansen op taalstimulering.

leerlingen met rugzak
Zo doen zij het

Stimuleer taal met de vakantierugzak

Met een vakantierugzak vol boeken, cd’s, schrijfgerief én een pot choco stimuleert zorgjuf Kathleen het gebruik van Nederlands bij kwetsbare kinderen. En ouders genieten mee.

Stefaan De Vos over CLIL
Zo doen zij het

CLIL in bso: “Frans spreken in praktijklessen motiveert”

Leraar Stefaan De Vos spreekt Frans in zijn lessen Gelaatsverzorging. "Leerlingen zien in het atelier meteen wat een woord betekent, ze overwinnen hun spreekangst en kunnen klanten later vlot in het Frans bedienen."

Marieke Vanbuel onderzoekt het effect van talenbeleid
Specialist

“Talenbeleid raakt te weinig op de klasvloer”

Helpt een talenbeleid op school de taalvaardigheid van je leerlingen vooruit? "Het effect is beperkt", stelt Marieke Vanbuel (KULeuven) vast. De sleutel? “Meer kennisdelen, elke leraar mee in bad én resultaten meten.”

2 leerlingen voor de woordmuur
Zo doen zij het

“We bogen taalvertraging om naar een versnelling”

Leraar Kendra en zorgleraar Louise geven samen les in het eerste leerjaar. Ze fietsen de leerlingen sneller naar een rijke woordenschat. “Als we ze dit jaar een sterke basis geven, rendeert dat een leven lang."

Juf Femke leest voor haar in de klas
Tips

Zo wordt je diverse klas een krachtige taalleeromgeving

Hoe creëert juf Femke een krachtige taalleeromgeving in haar superdiverse klas? Taalexpert Carolien Frijns gaat bij haar op bezoek en ziet hoe kwaliteitsvolle interacties en warme relaties leiden tot meer taal leren.

Heleen Leysen
Specialist

Zo spoor je een taalontwikkelingsstoornis bij meertalige leerlingen tijdig op

Kromme zinnen, beperkte woordenschat of moeite met instructies. Hebben jouw meertalige leerlingen tussen 4 en 10 er last van? Screen ze op een taalontwikkelingsstoornis.

OKNA-leerling leest in handboek Overhaald
Specialist

Laagtaalvaardige leerlingen lezen niet graag? Onzin!

Leesplezier in de OKAN-klas of bso. Veel leraren willen wel, maar vrezen voor de motivatie. Onterecht, ontdekten 3 studenten lerarenopleiding met hun bachelorproef. “Het materiaal op hun leesniveau is gewoon te kinderachtig.” Daar deden ze wat aan.

Zelfscan:
Test

Zelfscan: hoe rijk is jouw taal in de klas?

Taal is meer dan woordjes en regels leren. "Veel pik je onbewust op", zegt Piet Van Avermaet. Hoe laat jij kleuters 'vanzelf' taal verwerven? Check!

Boekenmeester 2020 Rein Deleu
Verhaal

“Schotel kinderen stapels boeken voor, zonder dat ze het beseffen”

Boekenmeester 2020, Rien Deleu, vertelt hoe hij begeesterd werd door boeken en deelt zijn tips om verhalen tot leven te brengen in de klas.

Meisje zit voor boekenrek en leest boek
Tips

8 tips voor een aantrekkelijke boekenhoek

Je boekenhoek zit vol leuke en interessante boeken, maar nog niet vol leerlingen? Deze 8 tips helpen je om er een aantrekkelijke en aangename plek van te maken. Slim en eenvoudig.

Illustratie: Juf leest voor uit boek en kleuters staan er achter
Tips

Haal meer uit voorlezen in de kleuterklas: 8 tips

Leesplezier start in de kleuterklas. En kinderen die verhalen leren begrijpen, hebben een voetje voor bij begrijpend lezen in de lagere school. 8 concrete lesideeën om meer te bereiken met boeken in je klas.

Juf komt iets kopen in (nep)winkel van haar leerlingen
Zo doen zij het

Taalontwikkelend lesgeven: “Open de poort naar taal”

Hoe bied je kwaliteitsvol onderwijs als meer dan de helft van je leerlingen geen Nederlands spreekt thuis? 2 scholen illustreren hoe taalontwikkelend lesgeven de taalontwikkeling van leerlingen stimuleert zonder de lat te laten zakken.

Taalstimulerende activiteiten: mama in de klas
Zo doen zij het

Taalstimulerende activiteiten voor kleuters én ouders

Basisschool Klavertje Vier en Centrum voor Basiseducatie Brusselleer organiseren wekelijks taalstimulerende activiteiten voor kleuters én hun ouders.

Leerlingen zitten te lezen in de klas
Zo doen zij het

Top in Vlaanderen voor begrijpend lezen … zonder methode

Basisschool De Tuimelaar uit Schoten doet het - tegen de trend in - erg goed voor begrijpend lezen. Hoe pakken zij het aan? “Zonder methode”, zegt directeur Elke Van der Auwera.

leerlingen van het VISO Gent die rappen in de klas
Verhaal

Rappen in de klas: “Taal leren zonder het te beseffen”

Hiphop is populair als methodiek op school. Het is een laagdrempelig genre om alle jongeren te bereiken. "Zonder het te beseffen pikken ze nieuwe woordenschat op."

illustraties over leesproblemen
Specialist

Zo voorkom je leesproblemen al in de kleuterklas

Leesproblemen kan je in de kleuterklas al herkennen en grotendeels opvangen. Ken jij deze 10 risicosignalen al?

Tom Venstermans
Duiding

Geen 10 voor taal meer in basisonderwijs. Hoe komt dat nu echt?

87 procent voor lezen, 82 procent voor luisteren. Ziedaar de scores van de peilingstoets Nederlands voor leerlingen zesde jaar basis. Best goed, maar wel een duidelijke daling. Lerarenopleider Nederlands Tom Venstermans probeert die te verklaren.

Een hand doorhaalt woorden met een zwarte stift in een magazine
Tips

Poëzie in de klas: 8 lestips

Poëzie oubollig en saai? Alleen voor kleuters of voor ‘die van Nederlands’? Zo breng je poëzie het hele jaar door in elke klas.

Poster met gedicht van Daniel Billiet naar aanleiding van de Dag van de Poëzie
Klik & Print

Hang je school vol poëzie

De trap, de speelplaats, zelfs het toilet: hang je school vol poëzie. Gedichten met een knipoog, eentje voor elke plek op school. Klik & print!

Leraar Gie aan het voorlezen in de klas
Zo doen zij het

“Begin je les met een verhaal, en je krijgt aandacht”

Leraar Gie begint elke les Nederlands voor zijn zesdejaars met een verhaal. Zo krijgt hij de aandacht, en steekt hij hen aan met zijn passie voor verhalen en lezen.

Iris Vansteenlandt
Specialist

Een goed leesbeleid: hoe doe je dat?

Je leerlingen graag en goed leren lezen is een kerntaak van de school. Maar dat lukt de laatste jaren steeds minder. Hoe keer je het tij?

portret Sigrid Van Liedekerke, docent Frans aan de lerarenopleiding HoGent
Duiding

“Leraren moeten meer Frans spreken tijdens de Franse les”

Minder dan de helft van de leerlingen behaalt op het einde van de basisschool de eindtermen Frans voor lezen. Voor luisteren slagen bijna 7 leerlingen op de 10. Sigrid Van Liedekerke, docent Frans aan de lerarenopleiding HoGent, zoekt verklaringen voor die lage cijfers: “Ik zie nog steeds heel veel leerlingen schrijven in een invulboekje. Terwijl leraren moeten inzetten op actieve vaardigheden, zoals spreken, begrijpend lezen en luisteren.”

Juf Jelke met anderstalige kleuter
Specialist

Hoe werk je aan rijke taal in de kleuterklas?

Ontdek de 3 elementen van een krachtig taalklimaat in de kleuterklas. Rijke taal vergroot de kansen van kwetsbare kinderen.

meisje neemt boek uit boekenrek in de klas
Tips

7 kinderboekenblogs voor uren leesplezier in je klas

Grijp jij altijd dezelfde voorleesklassiekers uit je boekenrek? Hebben je leerlingen de hele schoolbib uitgelezen? 7 kinderboekenblogs geven je inspiratie.

jongeren aan het lezen
Zo doen zij het

Hoe krijg je een klas pubers aan het lezen?

Hoe krijg je vijfdejaars tso aan het lezen? Met goede boeken, een lesuur rust en een glaasje chocomelk. Dat is de truc van leraar Nederlands Anaïs.

Portret Carolien Frijns
Specialist

‘Echte’ gesprekken helpen anderstalige kleuters

Welk soort gesprekken voer je het best om anderstalige kleuters zo goed mogelijk te helpen Nederlands leren? Dat onderzocht Carolien Frijns (KU Leuven) in haar doctoraat. ”Kleuters boeken meer vooruitgang met echte, authentieke gesprekken in de klas dan met ‘schoolse’ gesprekken”, stelt ze vast.

Lieve Van Severen over Klankbewustzijn
Specialist

De beste voorbereiding op lezen: klankbewustzijn bij kleuters

SES-kleuters lopen meer risico op leesachterstand. "De beste voorbereiding op lezen: bezig zijn met klankbewustzijn”, zegt Lieve Van Severen (Odisee), "maar dat gebeurt te weinig in het kleuteronderwijs."

Kaartje met quote uit boek, om jongeren te motiveren om boeken te lezen
Help elkaar

Hoe doe je jongeren meer lezen?

Leesbevorderaar Els geeft tips om jongeren aan het lezen te krijgen: zet een boekenquote op een mooi papiertje en geef het mee. Vul aan met jouw advies.

meisje aan het bord met haar leraar
Duiding

Leerlingen taalvaardiger dankzij CLIL

Vlaamse secundaire scholen bieden vakinhouden aan in het Frans, Engels of Duits. Lees de evaluatie na 2 jaar CLIL in het rapport van de onderwijsinspectie.

Turnles in het Frans
Zo doen zij het

CLIL: “Ik durf eindelijk Frans te praten”

Turnles in het Frans. Zo passen ze CLIL toe in DVM Humaniora Aalst. “Al doende leren leerlingen sneller", vertelt leraar Josephine. Bekijk de video.

leesslinger hangt aan de muur
Klik & Print

Slingerlezen voor meer leesplezier

Juf Stéphanie introduceerde 'slingerlezen'. Per boek vul je een vlaggetje in. Want lezen is een feest.

Leerkracht helpt meisje bij lezen
Specialist

Leesplezier voor leerlingen met leerproblemen: 5 tips

Als een kind beseft dat lezen moeizaam gaat, is het minder gemotiveerd om een extra ‘inspanning’ te leveren. Hoe maak je lezen voor hen tóch leuk?

6 verschillende pictogrammen
Doe het zelf

Pictogrammen voor school en ouders

Pictogrammen maken je boodschap extra duidelijk. Handig in de klas, maar ook voor communicatie met ouders. Download een set van 25 pictogrammen. Print een meertalig woordenboekje voor ouders en eentje voor leraren.

Screenshot uit de video 'Meer leesplezier in de klas: organiseer een speeddate met boeken'
Zo doen zij het

Juf Nicole organiseert speeddate met boeken

Juf Nicole laat haar leerlingen speeddaten met boeken. Zo ontdekken ze nieuwe boeken en beleven ze er meer plezier aan. Kijk hoe ze dat doet.

Andere thema's binnen Klastips