Vlaanderen
Klasse.be

Klik & Print

Slingerlezen voor meer leesmotivatie

  • Laatste wijziging: 5 mei 2023
  • 2 minuten lezen

De leesmotivatie van je leerlingen versterken? Met deze vlaggetjes hangt je klas vol aanstekelijke leestips en kunnen je leerlingen samen tonen hoe verslingerd ze aan lezen zijn. Extraatje: tips van leesexpert Jona Hebbrecht (Odisee) om met slingerlezen élke lezer in je klas sterker te maken.

Laat je leerlingen elkaar motiveren om boeken te lezen:

Leesslinger hangt aan de muur

Download en print de vlaggetjes voor slingerlezen (A4/PDF)

Jona Hebbrecht, lerarenopleider en onderzoeker Odisee: “Met deze vlaggetjes voor slingerlezen maak je leesgedrag zichtbaar in de klas en bied je leerlingen kansen om lezen te promoten bij elkaar. Telkens leerlingen een boek gelezen hebben, vullen ze een vlaggetje in en beoordelen ze dat boek. Maak met de vlaggetjes een leesslinger en hang die op in de klas. Zo gaan je leerlingen met elkaar in gesprek over wat ze lazen. Heel waardevol, want leestips van klasgenoten werken echt.”


Help ze kiezen

Jona Hebbrecht: “Niets zo nefast voor leesmotivatie als een boek dat niet boeit of te lastig is. Handig: de vijfvingertest. Kan een leerling te moeilijke woorden op de eerste bladzijde niet op 1 hand tellen? Dan kiest die waarschijnlijk beter een ander boek. Belangrijke kanttekening: als je een sterke interesse of veel voorkennis opmerkt, vormen moeilijke woorden niet noodzakelijk een struikelblok en kan die leerling tóch tot dieper leesbegrip komen.”

Lezen op voorschrift: het medicijn van boekendokter Els


Peil naar leesbegrip

Jona Hebbrecht: “Laat je leerlingen ook tijdens het lezen niet aan hun lot over. Ga met minder sterke lezers in gesprek, peil naar hun leesbegrip. Lezertjes die veel leeskilometers maken zonder echt te snappen wat ze lezen, maken minder progressie.”

Waarom lezen ook om cijfertjes draait: leg je leesbeleid op de rooster


Waardeer élke leesinspanning

Jona Hebbrecht: “Ook een weetje uit een tijdschrift, een gedicht of een nieuwsbericht van Karrewiet kan je in de klas ophangen. Lezers voor wie een ‘echt’ boek meer moeite kost, zien zo dat wat zij lezen, ook telt. En je leerlingen merken dat leeskansen in elk moment van de schooldag verscholen zitten, en niet enkel in dat kwartiertje boeken lezen.”

Niet meer lezen om te lezen: zo stop je begrijpend lezen in elk vak

Logo Vrienden voor het lezen

‘Vrienden voor het Lezen’ is een campagne van de Vlaamse overheid die initiatieven voor leesbevordering bundelt en leesvaardigheid bevordert.

Lees meer.

Voor deze Klik & Print liet Klasse zich inspireren door de blog van juf Stéphanie.

Seppe Goossens

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


S

Stéphanie Hogie

10 februari 2017

Bedankt voor de link, Klasse! Wie ook met Slingerlezen wil beginnen, kan zeker ook terecht op Gietjes Corner want ik deelde nog heel wat meer materiaal om deze vorm van lezen te introduceren. Surf dus snel naar gietjes.blogspot.be!

Reageren
S

Sandra Devinck

17 februari 2017

Prachtig werk, juf Stéphanie!

Reageren
c

christine

30 september 2017

Leuk en zeer motiverend voor kinderen, dank je wel Stéphanie!

Reageren
L

Lynn bibliotheek

2 februari 2018

Wij gaan slingerlezen met de KJV. Elk lid mag zijn favoriet boek op een vlaggetjes noteren en terug bezorgen. Deze zullen we uithangen in de bibliotheek eind maart. Benieuwd hoe lang de slinger zal zijn.

Reageren

Laat een reactie achter