Gepubliceerd op
Tips

Haal meer uit voorlezen in de kleuterklas: 8 tips

Leesplezier start in de kleuterklas. En kinderen die verhalen leren begrijpen, hebben een voetje voor bij begrijpend lezen in de lagere school. 8 concrete lesideeën om meer te bereiken met boeken in je klas.

Illustratie: Juf met groot boek waar achter kinderen meelezen
 1. Pak ze in

 2. Kaft een boek met onbedrukt papier. Je kleuters tekenen een leuke cover. Zo gaan ze zelfstandig op ontdekking in het boek en leren ze om hoofd- en bijzaak te onderscheiden. Benieuwd waar het verhaal volgens hen om draait?

 3. De jury kiest

 4. Welk verhaal je morgen voorleest? Dat beslissen je kleuters zelf. Alle covers op een poster en stemmen maar. Extra motivatie om zelfstandig in de boekenhoek te neuzen!

 5. De poppen aan het dansen

 6. Speel het verhaal met poppetjes na. Vóór je voorleest of erna: kinderen die het verhaal niet meteen snappen, geef je zo een extra kans. Herhaling en voorspelbaarheid helpen élke kleuter.

 7. Kaarten op tafel

 8. Hang prenten op uit het boek dat je net voorlas. Of geef je kleuters vertelkaarten met de belangrijkste personages. Ze vertellen het verhaal na of laten hun fantasie erop los.

 9. Ik ga op reis

 10. Duizend en een foto’s van de laatste uitstap, maar je doet er niets mee? Print ze en je kleuters maken zélf een boek. Ze knippen, plakken en krabbelen hun eigen verhaal erbij. Een mooie herinnering en de geknipte reisgids voor kleuters die graag voorbereid op uitstap gaan.

 11. Boek zkt. hoek

 12. Elke hoek wordt boekenhoek. Een kookboek in de keukenhoek. Een doe-het-zelfgids in de knutselhoek. Zo merken je kleuters wat je met een boek allemaal kan. Een hoek met te veel herrie om rustig te lezen? Zet een leestentje in de gang.

 13. Verhaal digitaal

 14. Stuur je kleuters op ontdekking met interactieve digitale prentenboeken. Of digitaliseer zélf de voorleesboeken in je klas met een app zoals Bookcreator. Inscannen, inlezen en klaar. Elke kleuter leest op zijn tempo. Niets zo leuk als de juf die zelf voorleest, maar wel een mooie aanvulling en dé kans om te differentiëren.

 15. Zien lezen, doet lezen

 16. Lees zelf eens een boek in je boekenhoek. Met de poppen en de blokken doe je toch ook soms mee? Voor je het weet, volgen je kleuters jouw leeslustige voorbeeld.

 

Hoe maak je voor jouw kleuters de juiste keuzes uit het boekenaanbod? Deze tips van ‘Iedereen Leest’ bieden je houvast. Zorg ook voor een ruim boekenaanbod in de klas. De bib in je buurt is daarbij een cruciale partner.

Deze tips kwamen tot stand in samenwerking met Alida Pierards en Saar Steverlinck, docenten educatieve bachelor Kleuteronderwijs, PXL Hasselt.

Jouw Lerarenkaart 2022 thuis?*

 • 4 kwaliteitsmagazines met inspiratie van leraren en experts
 • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, kaartjes ...)
 • Je Lerarenkaart 2022 valt in je brievenbus met het decembernummer
*Betaal vóór 2 november en krijg je Lerarenkaart 2022 thuis (enkel voor rechthebbenden)