Vlaanderen
Klasse.be

Tips

7 kinderboekenblogs voor uren leesplezier in je klas

  • 22 februari 2018
  • 3 minuten lezen

Grijp jij tijdens het voorleesuurtje altijd dezelfde klassiekers uit je boekenrek? Hebben je leerlingen de hele schoolbib al uitgelezen? Wil je ook anderstalige nieuwkomers van boeken laten genieten? Laat je inspireren door de 7 favoriete kinderboekenblogs van Klasse-redacteur Kyra.

1. JaapLeest: kinderboekenblogger bij uitstek

De Nederlandse journalist Jaap Friso recenseert ‘literaire’ kinderboeken voor alle leeftijden. Op JaapLeest kom je geen AVI-reeksen of Geronimo Stilton tegen, wel winnaars van kinderboekenprijzen als de Woutertje Pieterse Prijs en de Kleine Cervantes. Naast recensies bevat zijn blog ook jaaroverzichten en tiplijstjes. Volg je Jaap, dan blijf je op de hoogte van alles wat er bij onze noorderburen rond jeugdliteratuur gebeurt. Leuk weetje: Jaap doneert zijn oude recensie-exemplaren aan schoolbibliotheken.


2. Alles wat ik mooi kan vinden: voor de kleuterklas

Op Alles wat ik mooi kan vinden ontdek je poëzie en prentenboeken voor kleuters, gerangschikt op thema en niveau. De blog is een initiatief vanuit de opleiding kleuteronderwijs van de Karel de Grote Hogeschool. Naast recensies bevat hij voorleesvideo’s en klastips. Een maandelijkse nieuwsbrief houdt je op de hoogte van de nieuwste prentenboeken. Vanwege auteursrechten zijn de gedichten toegankelijk voor leraren met een wachtwoord (te verkrijgen via alleswatikmooikanvinden@gmail.com).


3. Rode draad: voorleestips voor anderstaligen

Rode draad is een project van Inge Umans, ex-OKAN-leraar en bibliothecaris bij DocAtlas (het documentatiecentrum van Atlas, integratie en inburgering Antwerpen). Inge is gespecialiseerd in voorlezen met verteltheatertjes (kamishibai). Ze schreef een handboek voor leraren, maakt lesmappen en boekenkoffers, en geeft optredens en vormingen. Op haar website vind je ook veel boekentips voor anderstalige nieuwkomers.


4. Kinderboekenpraatjes: boeken die kinderen doen praten

“Als ik een leesadvies voor een kind maak, ga ik altijd in gesprek. Pas als ik een beeld heb van de leesvoorkeur ga ik naar de boekenkast”, zegt Susan Venings van Waan en Wijs. Haar achtergrond als orthopedagoog schemert door in haar gevoelvolle recensies. Ben je op zoek naar het perfecte boek voor die ene leerling, dan kan je hier je hart ophalen. Kinderboekenpraatjes heeft ook thematische luikjes, bijvoorbeeld ‘klassiekers’ of ‘dood en rouw’.


5. Mappalibri: goudmijn voor de dieptezoeker

Op het recensieplatform MappaLibri werden de stopgezette literaire tijdschriften de ‘Leeswolf’ en de ‘Leeswelp’ in een nieuw jasje gestoken, met veel aandacht voor kwalitatieve kinderboeken. Literatuurkenners uit de Lage Landen bespreken maandelijks de toppers uit het boekenaanbod. Ook kan je grasduinen in het archief van de papieren tijdschriften. MappaLibri neemt kinderboeken serieus. Naast recensies vind je er ook academische beschouwingen en vakliteratuur over jeugdliteratuur.


6. Leeskracht: Facebook-groep voor leraren

Leeskracht is een openbare Facebook-groep voor leraren basisonderwijs en andere boekenliefhebbers. Leeskracht is een initiatief van de Antwerpse bibliotheken, lokale bibliothecarissen coördineren de groep. Zo blijf je op de hoogte van activiteiten in de Antwerpse bibs, maar ook van interessante studiedagen in heel Vlaanderen. Bovendien delen de leden onderling heel wat praktische klastips rond jeugdliteratuur.

Tip: die mooie, nieuwe boeken hoef je niet zelf aan te kopen. Zoek en reserveer ze in je bib om de hoek!


7. Leesfabriek: boekentips voor en door jongeren

Boekbesprekingen voor en door adolescenten (15 tot 25 jaar) vind je op de Leesfabriek. Het aanbod is ruim: van populaire fantasyreeksen tot toegankelijke volwassenenliteratuur. De Leesfabriek is niet alleen een online, maar ook een offline community. Leesbeesten uit Vlaanderen en Nederland ontmoeten elkaar op literaire events, bijvoorbeeld wanneer een auteur als John Green op bezoek is. Dikwijls mogen ze die ook interviewen voor de website (minpuntje: de meeste activiteiten vinden plaats in Nederland …).

Leesbevorderingsorganisaties

Is de leeshonger van je leerlingen niet te stillen? De volgende websites geven je nog véél meer kinderboekentips:

  • Dé zoekmachine voor het juiste kinderboek is de Boekenzoeker van Iedereen Leest.
  • Op Rijke Teksten verzamelt de Taalunie teksten voor leerlingen van 6 tot 18 jaar om je taallessen te verrijken.
  • CANON Cultuurcel is je startpunt voor cultuureducatie. Jaarlijks kiezen ze de Beste Boekenjuf/Boekenmeester, in het gelijknamige magazine vind je heel wat boekentips. Tips voor leuke boekenactiviteiten vind je hier.
  • De vzw LINC (Lezen, INformatie, Communicatie) wil zo veel mogelijk mensen bij de kennismaatschappij betrekken, o.m. via leesbevordering. Op hun kinderboekenblog Pluizer vind je recensies en interviews, voorleestips en workshops.
  • Via het luikje ‘nieuw en aangekondigd’ in de online catalogus van de Vlaamse bibliotheken blijf je op de hoogte van de nieuwste boeken (die je meteen kan reserveren).

Kyra Fastenau

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


K

Koen Van Kelecom

23 februari 2018

Mooi lijstje!
Nog een tip:
Lezen voor Iedereen is een uitgever van makkelijke boeken en heeft een zeer uitgebreid aanbod voor kinderen en jongeren die moeilijk lezen of niet graag lezen:

http://www.lezenvooriedereen.be/makkelijke-boeken-jeugd-pakket
http://www.lezenvooriedereen.be/makkelijk-lezen-voor-kinderen

Reageren
T

Tine

26 februari 2018

Aanvullende tip:
kleuter-, kinder- en jeugdboeken die de wereld naar je klas brengen: www.pinterest.com/studioglobo/lees-mij

Reageren

Laat een reactie achter