Gepubliceerd op
Tips

Poëzie in de klas: 8 lestips

Poëzie oubollig en saai? Alleen voor kleuters of voor ‘die van Nederlands’? En moeten gedichten alleen tijdens Gedichtendag of de Poëzieweek? Tuurlijk niet. Zo breng je poëzie het hele jaar door in elke klas.
 

 1. Lees enthousiast voor

  Breng je favoriete gedicht enthousiast voor de klas. Hou een korte nabespreking. Of laat je leerlingen zelf een gedicht uitkiezen.

 2. Maak raadgedichten

  Schrap cruciale woorden uit het gedicht en laat ze ontdekken door de leerlingen. Welke nieuwe gedichten stromen uit hun pen?

 3. Werk beeldend

  Ontwerp posters, beeld gedichten uit, monteer een stopmotion videoclip.

 4. Festival: slam poetry

  Maak er een festival van. Slam poetry is energiek en ritmisch je gedicht voordragen aan je publiek. Check Vinkenoog of Lanoye ter inspiratie.

 5. Maak stiftgedichten

  Maak een woordenbundel op een A4. Druk af. Laat je leerlingen schrappen wat niet past, met zwarte stift. Resultaat? Een hectisch, chaotisch, knotsgek gedicht. Maar altijd goed gevonden.

 6. Flarf

  Of maak je een flarfbundel met je klas? Dan maak je gedichten op basis van woorden en zinnen uit zoekresultaten op internet. Doe zoals bij een collage en zet de zinnen, quotes of woorden die je googelde, achter of onder elkaar.

 7. Dichter voor de klas

  Nodig een dichter uit in de klas. Zoek er een op auteurslezingen.be. Op Cultuurkuur vind je handige tips en diverse culturele partners waarmee je in zee kan voor je school- of klasproject.

 8. Download kant-en-klare lessen

  Iedereen Leest ontwerpt jaarlijks poëzie-lesbundels voor zowel basis als secundair. Je vindt ze in light- en geavanceerde versie. Je kan ze het hele schooljaar door gebruiken. En voor wie niet genoeg kan krijgen: ze hebben een super archief ter beschikking. Of zoek naar poëzie in het archief van Klascement.

 

Deze tips kwamen tot stand in samenwerking met CANON Cultuurcel. Check ook Poezieweek.com voor meer info.

Jouw Lerarenkaart 2022 thuis?*

 • 4 kwaliteitsmagazines met inspiratie van leraren en experts
 • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, kaartjes ...)
 • Je Lerarenkaart 2022 valt in je brievenbus met het decembernummer
*Betaal vóór 2 november en krijg je Lerarenkaart 2022 thuis (enkel voor rechthebbenden)