Vlaanderen
Klasse.be

Video

Kleuters lossen zelf conflict op aan herstelmuur

  • 19 november 2018
  • 1 minuut lezen

Een snelle sorry na een conflict? Dat vond juf Hanne van kleuterschool De Gummi’s niet altijd genoeg. Daarom maakte ze met haar klas een herstelmuur. Hoe die werkt, zie je in de video.

Lees verder onder de video.

Bekijk de video: Kleuters lossen zelf conflict op aan herstelmuur

Stilstaan bij conflicten

Juf Hanne: “Tijdens een kringgesprek bij het begin van het schooljaar praatte ik met de kinderen over ruzie: wat is voor hen belangrijk om het weer bij te leggen? Zo vonden we samen al snel allerlei leuke manieren om een conflict te ‘herstellen’: een high five of een knuffel geven, een tekening maken voor elkaar, samen spelen en delen, maar ook: stop zeggen tegen ongewenst gedrag.”

Juf Hanne: “Daarna gingen we nadenken over hoe we die goedmaak-ideetjes konden visualiseren. We besloten er samen foto’s van te maken. Die staan nu op het ‘vriendjesblad’ dat ophangt aan onze herstelmuur en helpt wanneer de emoties wat oplopen.”

Sorry is niet voldoende

Juf Hanne: “Wanneer er een conflict is tussen de kleuters, verwijs ik naar die herstelmuur. Dan moeten zij samen op zoek naar een manier om de relatie te herstellen. Dat korte overlegmoment laat hen even stilstaan bij het probleem en leert hen oplossingsgericht denken. In het begin moet je die gesprekjes natuurlijk begeleiden, maar je merkt al snel dat ze er zelfstandig mee aan de slag gaan en zich een stuk empathischer gaan opstellen in de klas.

Robin De Vries

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


K

Kristina

13 december 2021

Wauw!!! Een top juf!! Ik zou heel blij zijn als mijn kindje zo een juf zou hebben. Je leert hen mooie dingen!! Ze leren op die manier ook een mooi mensje te worden!!

Reageren

Laat een reactie achter