Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Kan ik mijn anciënniteit meenemen naar het onderwijs?

  • Laatste wijziging: 24 juni 2025
  • 2 minuten lezen

Ik behaalde 20 jaar geleden mijn lerarendiploma, maar zette nooit de stap naar het onderwijs. Als ik nu wel de switch zou maken, telt mijn ervaring dan mee om mijn salaris te berekenen?

Bart (42) – bachelor Leraar secundair wiskunde & biologie

Dat kan.

Hoeveel jaar je als zij-instromer kan laten meetellen voor je geldelijke anciënniteit, hangt af van enkele factoren: de aard van je eerdere werkervaring, wanneer je in het onderwijs start(te) en of je ambt/vak een knelpunt vormt.

Afhankelijk van de sector(en) waarin je voordien werkte – zelfstandig, privé, openbaar of onderwijs – kan je periodes meenemen om je geldelijke anciënniteit te berekenen.

  • De geldelijke anciënniteit die je opbouwde door eventuele eerdere prestaties in het onderwijs, behoud je.
  • Je dienstperiodes vanuit de openbare sector (overheid) meenemen, is in veel gevallen mogelijk.
  • Als je in de privésector werkte als werknemer of zelfstandige kan je als zij-instromer je beroepservaring tot 15 jaar laten meetellen voor je geldelijke anciënniteit, op voorwaarde dat:
    1. Je op of na 1 september 2023 een nieuw personeelslid bent óf gedurende een ononderbroken periode van minstens 3 jaar geen aanstelling had in onderwijs.

      Als je voor 1 september 2023 niet meer dan 105 dagen (via 1 of meer korte aanstellingen in het onderwijs) gepresteerd hebt, geld je bij een nieuwe aanstelling op of na 1 september 2023 ook als een nieuw personeelslid.
    2. Je op of na 1 september 2023 aan de slag gaat in 1 van de knelpuntambten of -vakken in het basis- of secundair onderwijs of in een centrum voor leerlingenbegeleiding.

Naast deze maatregel kan je vanuit de privésector maximaal 10 jaar nuttige ervaring laten erkennen voor een aantal praktijkgerichte vakken of ambten.

Beide maatregelen kunnen gecumuleerd worden als je als zij-instromer meer dan 15 jaar tewerkgesteld was in de privésector.

Wat als je geen pedagogisch diploma hebt?

Ook zonder lerarendiploma heb je recht op maximaal 15 jaar geldelijke anciënniteit vanuit de privésector. Je wordt wel aangesteld met een bekwaamheidsbewijs van de categorie ‘Andere’ (AND), komt in een lagere salarisschaal terecht en kan niet vast benoemd worden.

Ga je de lerarenopleiding volgen, dan heb je recht op een lerarenbonus: een wekelijkse vermindering van je opdracht met volledig behoud van je salaris.

Hoe vraag je je geldelijke anciënniteit aan?

Dien je aanvraag in via ‘Mijn Aanvragen’ in Mijn Onderwijs Personeel. Daar vind je 3 verschillende formulieren: vul degene die op jouw situatie van toepassing is in. Breng daarna de school of het centrum waar je gaat werken op de hoogte van je aanvraag – en na de behandeling – van de beslissing. Deze instructievideo’s helpen je stap voor stap verder.


Vind uitgebreidere informatie in de omzendbrief ‘Geldelijke validering van ervaring als werknemer of zelfstandige voor knelpuntambten en -vakken voor zijinstromers’.

Nog niet gestart, maar wel benieuwd naar je salaris? Simuleer je salaris met de salarissimulator.

Anne Siccard

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


P

Pascal Michiels

12 april 2023

Ik kan getuigen dat ik meer dan 25 jaar informatica-lessen heb gegeven als zaakvoerder vanuit mijn kennisonderneming. Mijn kennisniveau ligt sterk hoger dan dat van gelijkaardige leerkrachten die nu werkzaam zijn, want alles wat ik aanleerde was gevorderde materie. Na 3 maand ingestapt te zijn stel ik een hongerloon vast want Brussel is er in geslaagd met zijn absurde regels me in te schalen op de allerlaagste loonschaal. Van anciënniteit zag ik nog helemaal niks. De bestaande leerkrachten denken dat wij even komen profiteren. Profiteren van wat? Het loon van elke leerkracht ligt veel te laag en dat is de oorzaak van de malaise in het onderwijs. Enkel mensen die uit idealisme het onderwijs vervoegen zullen straks zij-instromen. Vermoedelijk zullen er dat zeer weinig blijven want je moet totaal wacko zijn dat te doen. Want je komt terecht tussen gewaardeerde en gevestigde waarden die zelf aan het uitstromen zijn met allemaal gegronde redenen. De meesten gaan richting de privé. Daar zullen ze nog grotere ogen optrekken in het 4e bedrijfsjaar. Ze zullen merken hoe boekhouder en fiscus de kennisondernemer gewoon doodknijpen ten voordele van de heel grote bedrijven die alles mogen en nog subsidies binnenhalen ook. Ik hield het meer dan 20 jaar vol zonder 1 euro subsidie of voordeeltje. Andere mensen slimmer maken, altijd voorblijven op anderen qua kennis, continu bijscholen, enz. Wat is mijn beloning ervoor? Het loon van een facteur. Eigenlijk niet veel minder dan ten tijde van de BVBA.

Reageren

Laat een reactie achter