Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

11 loopbaanvragen die starters zich de eerste week al stellen

  • Laatste wijziging: 27 augustus 2024
  • 3 minuten lezen

Als je voor het eerst lesgeeft, komen er meteen een aantal praktische vragen op je af. Deze 11 antwoorden helpen starters snel op weg. Van A(anwerving) tot Z(iektebriefje).

Mag ik lesgeven in verschillende scholen tegelijk?

Je kan in 2 of meer scholen tegelijk werken. Je spreidt dan je lesuren over die scholen tot je een voltijdse opdracht hebt. De overheid bepaalt per onderwijsniveau en per functie hoeveel lesuren je wekelijks minimaal moet en maximaal kan presteren voor een voltijdse job.

Welke vakken mag ik geven?

Als je wil weten in welk onderwijsniveau je mag lesgeven of welke vakken je mag geven met jouw diploma, kan je dat opzoeken op de website Bekwaamheidsbewijzen. Daar lees je ook op welke salarisschaal elk bekwaamheidsbewijs recht geeft.

Welke papieren heeft de school nodig als ik mijn contract ga ondertekenen?

Je hebt volgende documenten nodig: een uittreksel uit het strafregister als bewijs van je nationaliteit, van je onberispelijk gedrag en van je burgerlijke en politieke rechten, een kopie van je diploma en diplomasupplementen. Heb je je diploma behaald in een andere taal? Dan moet je ook bewijzen dat je Nederlands kent.

Wanneer krijg ik mijn eerste loon?

Om op het eind van de maand je eerste loon te ontvangen, moet het Ministerie van Onderwijs en Vorming rond de 20e van de maand al jouw gegevens en documenten van je schoolsecretariaat gekregen hebben. Maak dus je dossier een aantal dagen vooraf in orde. Als je school pas later alle papieren kan doorsturen, wordt je eerste loon samen met dat van de volgende maand gestort.

Kan ik als zij-instromer mijn anciënniteit meenemen?

Zowel voormalig zelfstandigen als werknemers kunnen voor sommige knelpuntambten of -vakken tot 15 jaar beroepservaring meetellen voor hun geldelijke anciënniteit. Je kan die periodes cumuleren met nuttige ervaring door een aanvraag te doen bij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Waar kan ik terecht met personeelsvragen?

Als je je gegevens wil wijzigen of je hebt vragen over je personeelsdossier, is je schoolsecretariaat je eerste aanspreekpunt. Zij sturen wijzigingen van opdrachten en verloven door naar je werkstation bij het Ministerie van Onderwijs en Vorming. Het werkstation berekent op basis daarvan je loon en beheert je loopbaan- en fiscale gegevens. Je mag je werkstation ook rechtstreeks contacteren.

Waar vind ik mijn loonfiche?

Via Mijn Onderwijs, je persoonlijke en beveiligde website, vind je je online salarisbrief. Meld je aan met je elektronische identiteitskaart (eID), een token of een beveiligingscode via een mobiele app of sms. Ook je fiscale fiche voor je belastingaangifte en het aanvraagformulier voor je vakbondspremie kan je via deze weg downloaden. Eerder dan het einde van de maand weten hoeveel je verdient? Check dan zeker de salarissimulator.

Wat moet ik doen als ik ziek ben?

Als je ziek bent, moet je zo snel mogelijk je directeur verwittigen. Ben je maar 1 dag ziek, dan is een afwezigheidsattest niet verplicht. Langer? Dan moet je een doktersbriefje bezorgen aan je directeur en een medisch attest aan de medische controledienst (per e-mail of post). De eerste 24 uur mag je alleen de deur uit om medische redenen (dokter, apotheker).

Kan ik een vervangopdracht vroegtijdig stopzetten voor een interessanter aanbod?

Werk je als tijdelijke in een school, dan moet je een opzegtermijn van 7 kalenderdagen respecteren. Je kan wel aan je directeur een kortere termijn vragen. Als je directeur schriftelijke toestemming geeft, mag je sneller weg.

Ben ik verzekerd op school?

Als je gewond raakt op school of onderweg naar/van school, komt de dienst arbeidsongevallen van het Ministerie van Onderwijs en Vorming tussenbeide. Voor je burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand ben je verzekerd via de schoolpolis.

Heb ik recht op begeleiding?

Ja, de school is verplicht aanvangsbegeleiding te voorzien. En als TABD’er ben je ook verplicht die begeleiding te volgen. Hoe ze eruitziet, bepaalt je school zelf, maar het doel van de aanvangsbegeleiding ligt decretaal vast: ze moet ervoor zorgen dat starters kunnen groeien in hun job. Enerzijds door hun competenties verder te ontwikkelen, anderzijds door hen waar nodig bij te sturen.

Dat traject van aanvangsbegeleiding mondt uit in een beoordeling. De eerste evaluator – in veel scholen is dat de directeur – beoordeelt of je recht hebt op een TADD of (nog) niet.

Heb je specifiekere vragen over je loopbaan? Ga dan zeker langs bij je personeelsverantwoordelijke op school. Of neem eens een kijkje in Pas voor de klas, onze Facebookgroep voor en door starters.

Leen Leemans & Tine Jellasics

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


p

ploegaert

5 maart 2020

Blij met dit artikel. Korte samenvatting om de personeelssecretariaten minder te belasten.

Reageren
p

personeelsadministrator

10 maart 2020

Interessante opsomming. Ik stuur het nu als link mee in de verwelkoming bij de nieuwkomers.
PS. Misschien nog iets toevoegen over de erkenning van nuttige ervaring bij vorige werkgevers (zeker van toepassing bij zij-instromers).

Reageren
J

Jos

6 september 2024

Goede en nuttige samenvatting met informatie van starters !
Maar ik mis het aspect arbeidswelzijn. Weet dat elke starter bij de intrede verplicht moet geïnformeerd worden over de risico's waaraan hij/zij/ wordt blootgesteld en welke preventiemaatregelen hij/zij in acht moet nemen. Informatie die vaak op een werkpostfiche wordt samengevat.

Reageren
L

Liesbeth Lens

6 september 2024

Als verantwoordelijke voor de personeelsdienst wil ik toevoegen dat je best al je documenten voor 15 september al aan je secretariaat/personeelsdienst bezorgd. De lonen voor september worden afgesloten op 19 september. Onze ervaring leert dat alle zendingen die 18 of 19 september nog gezonden worden, niet met zekerheid kunnen verwerkt worden, met geen loon tot gevolg. Onze gegevens zeggen voor oktober uiterste datum inzendingen werkstation 20 , november de 18de, december de 11de. Goede raad: 'Beter te vroeg dan te laat'. Succes!

Reageren

Laat een reactie achter