Vlaanderen
Klasse.be

Gesprekstips

10 tips voor je eerste keer in de lerarenkamer

  • 28 augustus 2022
  • 3 minuten lezen

De lerarenkamer is het centrum van al je interacties met collega’s. De plaats waar je je zorgen deelt, overlegt, koffie drinkt, ontspant, nieuwe afspraken maakt en de andere leraren echt leert kennen. Wandel er even binnen en zoek er je plek. Of beter nog, laat je rondleiden door een collega of mentor.

Leraren in een lerarenkamer

10 tips

  1. Vraag bij je aanwerving of je even naar de lerarenkamer mag. Zelfs als er niemand zit, kan dat nuttig zijn. Waar is de koffiemachine? Hebben leraren een postvakje, misschien zelfs met foto? “Dit is de infowand voor nieuwe leraren. Hier zit collega X vaak …” Zie jezelf al rondlopen tussen je collega’s.
  2. Ga tijdens de koffiepauze tussen je collega’s zitten. Maak actief kennis. Hou het informeel. Met kleine vragen kan je een gesprek starten: “Bij wie kan ik terecht voor de zwembusregeling? Hoe en waar kan ik kopiëren? Wanneer is een goed moment om …?”
  3. De eerste indruk is belangrijk. Toon wat je waard bent, blijf je eigen zelf en bouw tegelijk ook aan je identiteit als leraar. Authenticiteit en passie zijn daarbij de sleutel.
  4. Omring je met positivo’s: collega’s die je stimuleren, energie en een goed gevoel geven. Dat zijn niet altijd de hardste roepers. Neem dus de tijd om je collega’s te leren kennen, en je plaatsje te vinden.
  5. Een lerarengroep heeft vaak gewoonten. Een gezamenlijk momentje in de lerarenkamer aan het einde van de dag, het etentje na elk oudercontact … Ontdek ze door te observeren wat je opvalt, te luisteren naar anekdotes. Vraag er ook naar bij je mentor.
Ballen (leerlingen kopjes) rollen kegel (leraar) om - Klasmanagement

In 4 weken naar beter klasmanagement?

Een leerling die niet meewerkt of groep waar je je onzeker voelt, élke leraar maakt het mee. Maar goed nieuws: klasmanagement kan je leren! Krijg inspiratie, tools en strategieën in je mailbox.

Schrijf je nu in voor de gratis tipreeks.

  1. Enthousiasme over je vorige school werkt aanstekelijk. Maar vaak vergelijken kan vreemd overkomen bij je nieuwe collega’s. Wees spaarzaam met uitspraken als: “Bij ons deden we dat zo.”
  2. Wil je advies bij je lesvoorbereiding? Spreek tijdens de pauze een collega aan. Prik een overlegmoment om samen je lesvoorbereidingen te bekijken. Zo blijft de pauze een break van de werkdruk, en zet je wel in op netwerken. Vraag feedback. 
  3. Zoek de rots in de branding bij wie je terechtkan. Dat kan je mentor zijn, maar evengoed een andere collega bij wie je je ‘veilig’ voelt. Durf te vragen, en deel je zorgen, ook als die niet-vakgebonden zijn. Je zal merken, je bent niet alleen.
  4. Zoek collega-starters op. Deel ervaringen. Het zal een enorme steun voor je zijn, zij zitten tenslotte in hetzelfde schuitje. Doe mee aan de gezamenlijke overlegmomenten. Vraag ernaar bij je mentor.
  5. Snuif de sfeer op tijdens de startvergadering voor nieuwe leraren. Het is een eerste ijsbreker. Wat kan of mag hier? Hoe profileer ik mij? Ga ik actief mee in het gesprek? Of wacht ik de eerste dagen wat af en luister ik eerder? Iedereen is anders. Voel wat nodig is voor jou en wat past bij de schoolcultuur.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Geert Neefs, fulltime aanvangsbegeleider aan 7 basisscholen en 2 academies van Stedelijk Onderwijs Vilvoorde.

Michel Van Laere & Klara Tesseur

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter