Vlaanderen
Klasse.be

Hulplijnen

Eerste Hulp Bij Onderwijs voor startende leraren

  • 18 juni 2024
  • 2 minuten lezen

‘Wanneer krijg ik mijn eerste loon?’, ‘Waar vraag ik mijn anciënniteit aan?’, ‘Hoe krijg ik mijn klas stil?’: als startende leraar heb je 1000 vragen. Lees waar je terechtkan met vragen over je loopbaan en lesaanpak.

EHBO: lesaanpak

Zo’n eerste keer (alleen) voor de klas: er komt veel bij kijken. Motiveren, differentiëren, evalueren … Dat je dat van in het begin nog niet 100% in de vingers hebt, is logisch. Waar vind je hulp?

  • Je aanvangsbegeleider of (parallel)collega is het meest geschikte aanspreekpunt. Die functioneert in dezelfde context als jij en kan je dus de meest concrete informatie geven. Lees hier wat je van de aanvangsbegeleiding op je school mag verwachten.
  • Van klasmanagement tot oudercontact: praktijkvoorbeelden van collega-leraren en tips van experten vind je op Klasse.be.
  • Inspiratie opdoen? Kant-en-klare lessen downloaden? Bespaar kostbare tijd met de lesmaterialendatabank van KlasCement
  • Geen idee hoe je die leerling met ASS goed begeleidt? Onzeker over je lesaanpak? In de besloten Facebookgroep Pas voor de klas steunen starters elkaar.  
Ballen (leerlingen kopjes) rollen kegel (leraar) om

In 4 weken naar beter klasmanagement? 

Een leerling die niet meewerkt of groep waar je je onzeker voelt, élke leraar maakt het mee. Goed nieuws: klasmanagement kan je leren! Krijg inspiratie, tools en strategieën in je mailbox.

Schrijf je in voor de gratis tipreeks  

EHBO: loopbaan

Je weg vinden in de regelgeving van het onderwijs is niet zo makkelijk. Maar wie de juiste bronnen raadpleegt, is sneller geholpen.

  • Je personeelsverantwoordelijke, aanvangsbegeleider of directie zijn je eerste hulplijn. Aarzel niet om bij hen aan te kloppen met vragen.
  • Zodra je personeelsverantwoordelijke op school jouw gegevens doorgaf aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) of Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en
    Studietoelagen (AHOVOKS), vind je op Mijn Onderwijs Personeel je persoonlijke personeelsdossier met o.a. je salarisbrieven. Heb je een loopbaanvraag en kan je school je niet verder helpen? Je kan AGODI of AHOVOKS contacteren. Op Mijn Onderwijs Personeel vind je hoe je dat moet doen. Ken je ook de salarissimulator al?”
  • Van de lerarenbonus tot je recht op aanvangsbegeleiding: op de website van Onderwijs Vlaanderen vind je het wetgevend kader.
  • Ligt je vraag gevoelig of vind je het antwoord online niet meteen terug? In de Facebookgroep Pas voor de klas geven starters tips.
  • Toch geen antwoord op je vraag gevonden? Spreek de vakbondsafgevaardigde van je school aan.

Loopbaan- en lesaanpaktips die net op het juiste moment van het schooljaar komen? Bookmark dan zeker het jaarmenu van starter Yara en lerarenopleiders An en Joke.

Tine Jellasics

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter