Gepubliceerd op
Mag dat?

Hoe krijg ik mijn eerste loon op tijd?

Ik ben net afgestudeerd als leraar lager onderwijs en vond onmiddellijk werk. Vanaf 2 september sta ik voltijds voor de klas. Mijn collega’s vertellen me dat zij hun eerste loon pas in oktober kregen omdat hun ‘papierwinkel’ niet in orde was. Hoe vermijd ik dat?

Gilles - starter

Verzamel je documenten

Als je voor het eerst in het onderwijs werkt, zal je schoolsecretariaat nagaan of je aan de aanstellingsvoorwaarden voldoet. Dat doet ze via een aantal documenten die jij moet verzamelen.

  • Met je diploma(‘s) toon je aan dat je onderwijsbevoegdheid hebt en de onderwijstaal beheerst. Als je pas afgestudeerd bent, start je het schooljaar met een voorlopig studieattest. Zodra je je originele diploma krijgt, bezorg je het aan je schoolsecretariaat. Je diploma’s bepalen voor welk ambt of vak je onderwijsbevoegdheid hebt.
  • Met een uittreksel uit het strafregister bewijs je dat je je politieke en burgerlijke rechten hebt en dat je gedrag onberispelijk is. Je vraagt het aan je gemeentebestuur. Vermeld zeker dat je het nodig hebt voor een job in het onderwijs. Het document is een jaar geldig.
  • Met een medisch attest bewijs je dat je medisch geschikt bent om les te geven. Je huisarts verklaart dat je gezondheid geen gevaar oplevert voor de leerlingen. Ook dit attest blijft een jaar geldig.
  • Het schoolsecretariaat vraagt ook andere persoonsgegevens op zoals je adres, je burgerlijke staat, het aantal personen ten laste … Een aantal van die gegevens hebben invloed op je salaris.

Om op het einde van de maand al je eerste loon te ontvangen, moet het ministerie van Onderwijs en Vorming rond de 20ste al jouw gegevens en documenten van je schoolsecretariaat gekregen hebben. Zorg er dus voor dat je dossier een aantal dagen vooraf in orde is. Als je school pas later alle papieren kan doorsturen, wordt je loon van september samen met dat van oktober betaald.


Meer informatie over je salaris vind je op onderwijs.vlaanderen.be.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...