Gepubliceerd op
Verhaal

Hoeveel verdient een leraar?

Leraren zijn wereldverbeteraars, geld is niet hun belangrijkste drijfveer. Is praten over hun loon dan taboe? Natuurlijk niet. Peter, Eva en Jolien belichten voor Klasse hun salaris.

Peter is directeur van het Technisch Atheneum in Ieper

Peter is directeur van het Technisch Atheneum in Ieper

Studies: Master in de Moraalwetenschappen
Functie: directeur
Privé: samenwonend, 1 kind
Barema en anciënniteit: 525 -17 jaar en 10 maanden
Brutoloon: 5680,39 euro
Nettoloon: 3116,56 euro

“10 jaar geleden werd ik directeur in de school waar ik lesgaf. Op dat moment deed men een inhaalbeweging op de lonen van directeurs om de functie aantrekkelijker te maken. Ik verdien ongeveer 800 euro meer dan wanneer ik leraar zou zijn gebleven.

Daartegenover staat gigantisch veel werk en verantwoordelijkheid. Bij een directeur belanden vooral problemen: van verstopte toiletten tot ontevreden ouders. Voor het loon moet je deze job niet doen, het is een roeping. Mijn voorganger zag in mij een goede opvolger. Eerst vond ik het een absurd idee, maar dan stond ik stil bij wat ik kon veranderen en verbeteren.”


Ik barst nog van de goesting en de ideeën om school te maken in een snel veranderende wereld

Passie is essentieel om het vol te houden. Soms besluipt het me dat ik niet 20 jaar hetzelfde wil blijven doen, maar ik barst nog van de goesting en de ideeën om school te maken in een snel veranderende wereld.

De vaste benoeming en de ongelijkheid in lonen maken mijn job niet evident. Ik roei met de riemen die ik heb en probeer zo met onze school stevig koers te varen. Soms met tegenwind uit het korps, maar gelukkig ook met de wind in de zeilen.”


Eva D geeft NT2-Nederlands bij CVO Oostende

Eva geeft NT2-Nederlands bij CVO De Avondschool Oostende

Studies: Master in de Kunstwetenschappen
Functie: leraar NT2
Privé: samenwonend, 1 kind
Barema en anciënniteit: 501 – 6 jaar
Brutoloon: 3371,29 euro
Nettoloon: 2046,39 euro

“Ik geef les aan anderstalige nieuwkomers. Er kruipt op z’n minst evenveel tijd in de voorbereiding van mijn lessen dan in het lesgeven zelf. Maar dat neem ik er graag bij, want mijn loon staat best in verhouding tot de inspanningen die ik ervoor lever.”


Ik voel me nuttig en dat is onbetaalbaar.

“Op extra financiële voordelen hoef ik als leraar niet te rekenen, het vakantiegeld en de eindejaarspremie zijn niet bijzonder hoog. De vakanties compenseren dat ruimschoots en maken de combinatie van mijn job en ons gezin gemakkelijker. Zonder die ademtijd zou de job mij verstikken.

De meeste voldoening haal ik uit de waardering die ik krijg. Anderstaligen zijn een heel dankbaar publiek. Ik voel me nuttig en dat is onbetaalbaar. Al sluit ik niet uit dat ik de deur van het onderwijs ooit achter me dichttrek. Niet voor een hoger loon, maar eerder voor de uitdaging van ‘een ander pad’.”


Jolien geeft les in de 2de graad in het RHIZO Kortrijk

Jolien geeft les in de 2de graad in het RHIZO Kortrijk

Studies: bachelor secundair onderwijs: Handel-Burotica & PAV
Functie: leraar aardrijkskunde & informatica 2de graad, opvoeder & secretariaatsmedewerker, Smartschoolbeheerder en ICT-coördinator
Privé: woont nog thuis
Barema en anciënniteit: 301 – 1 jaar
Brutoloon: 2180,82 euro
Nettoloon: 1567,69 euro

“Ik geef nu 3 jaar les in dezelfde school. Elke avond, elk weekend en in de vakanties werk ik voor school. Ik zou het uiteraard leuk vinden als de werklast zich al meer weerspiegelde in mijn loon.

Samen met mijn vriend droom ik van een eigen stek. Daarvoor moeten we nog veel sparen. De werkonzekerheid als niet-vastbenoemde leraar belemmert ons om risico’s te nemen. Bij jonge collega’s merk ik dat dat soms een bepalende factor is om het onderwijs te verlaten.”


Zien hoe jonge mensen bijleren door mijn toedoen geeft me een boost

Toch zou een hoger loon me niet over de streep trekken om te kiezen voor een andere job. Zien hoe jonge mensen bijleren door mijn toedoen geeft me een boost.

Wel vreemd dat collega’s met een masterdiploma aanzienlijk meer verdienen dan ik terwijl we dikwijls hetzelfde werk doen. Een diploma heeft een waarde, maar het grote loonverschil is misschien niet meer van deze tijd? Bachelors staan bijvoorbeeld vaker voor de klas in bso-richtingen waar je met meer problematieken wordt geconfronteerd.

Aanvullend op mijn loon krijg ik als leraar op veel plaatsen korting met de Lerarenkaart en wordt mijn verplaatsing met het openbaar vervoer volledig terugbetaald. Dat zijn welkome extraatjes.

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.