Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Mijn tijdelijke lesopdracht stopt eind juni. Wat nu?

  • 1 oktober 2019
  • 2 minuten lezen

Ik deed een tijdelijke lesopdracht van september tot en met december en werkte van januari tot juni voltijds. Ik heb nog geen zicht op een nieuwe lesopdracht volgend schooljaar. Krijg ik een salaris tijdens de zomervakantie? Mag ik een andere job uitoefenen?

Marly – tijdelijke leraar

Salaris?

Tijdelijke leraren krijgen in juli en augustus geen salaris. Ze krijgen een ‘uitgestelde bezoldiging’.

  • Als je een volledig schooljaar een volledige opdracht hebt uitgeoefend, krijg je een uitgestelde bezoldiging voor de volledige zomervakantie. Die uitgestelde bezoldiging krijg je in 2 delen uitbetaald: eind juli ontvang je ongeveer 80 % van je gewone maandsalaris (voor de maanden september-december), eind augustus ongeveer 120 % ervan (voor de maanden januari-juni).
  • Heb je minder gewerkt – deeltijds of geen volledig schooljaar, dan wordt je uitgestelde bezoldiging voor juli berekend op basis van je prestaties tijdens de maanden september tot en met december. Voor augustus op basis van de maanden januari tot en met juni.
  • Was je tijdens het schooljaar een periode met bevallingsverlof of had je verlof voor moederschapsbescherming, dan komen die periodes ook in aanmerking voor de berekening van de uitgestelde bezoldiging.

Dekt de uitgestelde bezoldiging de zomervakantie niet volledig, dan kan je voor die dagen een wacht- of werkloosheidsuitkering aanvragen bij de uitbetalingsinstelling van je keuze.


Vakantiejob?

Als tijdelijke leraar ben je tijdens de zomervakantie officieel werkzoekend, ook al ontvang je een uitgestelde bezoldiging. Je moet je tijdens de maanden juli en augustus dus niet inschrijven als werkzoekende en beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Het volstaat om tussen 1 september en 30 juni van het schooljaar vóór de zomervakantie gewerkt te hebben in het onderwijs. In welke functie of hoe lang speelt geen rol.

Je kan je uitgestelde bezoldiging ook combineren met inkomsten uit een job in de vakantiemaanden.

Je leest meer over de uitgestelde bezoldiging op de website van het Agentschap voor Onderwijsdiensten.

Anne Siccard

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter