Vlaanderen
Klasse.be

Doe het zelf

Is jouw boekenhoek al genderproof? Verrijk je aanbod met deze tips

  • 26 mei 2021
  • 4 minuten lezen

Stoere jongens die op avontuur trekken en prinsessen die wachten op hun redder: veel klassieke kinderboeken staan bol van de genderstereotypen. Met deze boekentips wordt jouw klasbib er eentje waar elke leerling zich in herkent.

Voor je kleuterklas

cover boek 'Mijn schaduw is roze'

1. Mijn schaduw is roze

Scott Stewart

De zoon van auteur Scott Stewart houdt van prinsessen, feeën en andere dingen die niet stereotiep jongensachtig zijn. Het inspireerde hem tot dit prentenboek over genderidentiteit en zelfacceptatie.


cover boek 'Echte jongens huilen wel'

2. Echte jongens huilen wel

Jonty Howley

Het is Levi’s eerste schooldag en hij is een beetje bang. Maar zijn papa heeft gezegd dat jongens en mannen nooit huilen. Gelukkig ontdekt hij op weg naar school dat dat helemaal niet klopt. Leer je kleuters dat je gevoelens laten zien altijd oké is.


3. Honden doen niet aan ballet

Anna Kemp

Een verhaal over een hond die niets geeft om ‘typische hondendingen’ maar gewoon zijn dromen volgt. Laat kleuters zien hoe leuk het is als iedereen zichzelf durft zijn.


cover boek 'Lou'

4. Lou-reeks

Kathleen Amant

De boekjes in de ‘Lou’-reeks tonen hoe mooi en divers onze samenleving is. Ontwikkeld in samenwerking met LGBTI-koepel çavaria. Toont ook andere aspecten van diversiteit, zoals huidskleur, leeftijd en religie.


Voor je lagereschoolklas

cover boek 'Roza Rozeur ingenieur'

1. Roza Rozeur ingenieur

Andrea Beaty

Roza bouwt machines met afval. Na een mislukte uitvinding durft ze enkel nog stiekem knutselen. Tot haar tante, die vliegtuigbouwer is, haar leert dat mislukken bij het leven hoort.


cover boek 'Het geheim van meester Daan'

2. Het geheim van meester Daan

Nadja Van Sever

In dit boek is de hoofdrol voor de leraar: meester Daan droomt ervan een zeemeermin te zijn. Gelukkig krijgt hij steun van zijn klas: zij vinden hem niet raar en doen er alles aan om hem te helpen.


3. We moeten allemaal feminist zijn

Chimamanda Ngozi Adichie

Oorspronkelijk geschreven voor volwassenen, maar nu herwerkt voor jonge kinderen. Leer samen met je leerlingen wat het betekent om vandaag feminist te zijn.


Voor je leerlingen in het secundair

cover boek 'De prins en de naaister'

1. De prins en de naaister

Jen Wang

Van zijn ouders moet prins Sebastian op zoek naar een bruid. Ze weten niets van zijn geheime leven als mode-icoon Lady Crystallia. Een modern sprookje over familie en de zoektocht naar identiteit.


cover boek 'Annabel'

2. Annabel

Kathleen Winter

Wayne wordt geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen. Zijn ouders besluiten het kind als jongen op te voeden, maar als puber voelt Wayne dat er iets niet klopt. Een boek over hoe lastig het is om op te groeien als je je niet herkent in de traditionele man-vrouwrollen.


cover boek 'Wereldwijven'

3. Wereldwijven

Pénélope Bagieu

De verhalen van 15 stoere vrouwen uit de wereldgeschiedenis, verteld in stripvorm. Met onder meer een rapper, criminoloog, filmster en uitvinder.


Voor leraren

cover boek 'Gender in de blender'

1. Gender in de blender

Piet Hoebeke

Een pleidooi voor een update van ons klassieke beeld van mannen en vrouwen


cover boek 'Gender op school'

1. Gender op school – leidraad voor een gender-inclusieve leeromgeving

Els Consuegra, Saray Declerq, Myriam Halimi

Hoe werk je in jouw school aan een genderbewuste omgeving waar iedereen zich goed voelt?


cover boek 'Het idee m/v'

1. Het idee m/v

Asha ten Broeke

“Jongens zijn nu eenmaal beter in abstracte vakken” of “meisjes hebben meer aanleg voor zorgende beroepen”. Maar is dat wel zo? Dit boek weerlegt hardnekkige stereotiepe denkbeelden, gesteund door wetenschappelijk onderzoek.

Sigrid Vandemaele

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter