Vlaanderen
Klasse.be

Doe het zelf

Is jouw boekenhoek al LGBTQI+- en genderproof? Verrijk je aanbod met deze tips

  • Laatste wijziging: 25 mei 2023
  • 6 minuten lezen

Stoere jongens die op avontuur trekken en prinsessen die wachten op hun redder: veel klassieke kinderboeken staan bol van de genderstereotypen. Met deze boekentips wordt jouw klasbib er eentje waar elke leerling zich in herkent.


Voor je kleuterklas

Cover boek Mijn schaduw - boekentips gender

Mijn schaduw is roze

Scott Stewart

De zoon van auteur Scott Stewart houdt van prinsessen, feeën en andere dingen die niet stereotiep jongensachtig zijn. Het inspireerde hem tot dit prentenboek over genderidentiteit en zelfacceptatie.

cover boek 'Echte jongens huilen wel' - boekentips gender

Grote jongens huilen wel

Jonty Howley

Het is Levi’s eerste schooldag en hij is een beetje bang. Maar zijn papa heeft gezegd dat jongens en mannen nooit huilen. Gelukkig ontdekt hij op weg naar school dat dat helemaal niet klopt. Leer je kleuters dat je gevoelens laten zien altijd oké is.

Cover boek Honden doen niet aan ballet - boekentips gender

Honden doen niet aan ballet

Anna Kemp

Een verhaal over een hond die niets geeft om ‘typische hondendingen’ maar gewoon zijn dromen volgt. Laat kleuters zien hoe leuk het is als iedereen zichzelf durft zijn.

Cover van het boek 'Julian is een zeemeermin'  - boekentips gender

Julian is een zeemeermin

Jessica Love

Met uitbundige prenten en weinig woorden toont het boek dat je kan zijn wie je maar wil. Julian droomt ervan om zeemeermin te zijn. Wanneer het hem thuis lukt om zijn droom waar te maken, is hij op zijn gelukkigst. En zijn oma ook!

 - boekentips gender

Mama doet gek

Alice van de Geest

Amins mama zingt veel te luid, koopt taartjes voor het ontbijt en blijft maar plantjes kopen. Ze is verliefd … op de vrouw van de bloemenwinkel. Een knotsgek boek om het met je kleuters over verliefdheid te hebben.


Voor je lagereschoolklas

Het geheim van meester Daan

Nadja Van Sever

In dit boek is de hoofdrol voor de leraar: meester Daan droomt ervan een zeemeermin te zijn. Gelukkig krijgt hij steun van zijn klas: zij vinden hem niet raar en doen er alles aan om hem te helpen.

We moeten allemaal feminist zijn

Chimamanda Ngozi Adichie

Oorspronkelijk geschreven voor volwassenen, maar nu herwerkt voor jonge kinderen. Leer samen met je leerlingen wat het betekent om vandaag feminist te zijn.

Bahar Bizar

Michael De Cock

Bahar heeft 2 moeders. In de klas vertelt ze dat haar vader een kikkervis is en haar moeder een wereldberoemde rockster. Een verhaal over opgroeien, keuzes maken en erop vertrouwen dat het goedkomt.

Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt

Pimm Van Hest

Robbert vertelt meester Tom dat hij later homo wil worden. Maar kan je daar voor kiezen? Met dit verhaal denk je samen met je leerlingen ruimdenkend over liefde en wat het betekent om je lichaam te ontdekken.

Het huis met de gele deur

Hanne Luyten

In het huis met de gele deur wonen 7 kinderen en maar 2 mama’s. Al ploeterend, maar met harten vol liefde vormen ze samen een doodgewoon, echt gezin waar iedereen zichzelf mag zijn.


Voor je leerlingen in het secundair

De prins en de naaister

Jen Wang

Van zijn ouders moet prins Sebastian op zoek naar een bruid. Ze weten niets van zijn geheime leven als mode-icoon Lady Crystallia. Een modern sprookje over familie en de zoektocht naar identiteit.

Wereldwijven

Pénélope Bagieu

De verhalen van 15 stoere vrouwen uit de wereldgeschiedenis, verteld in stripvorm. Met onder meer een rapper, criminoloog, filmster en uitvinder.

Alles over diversiteit

Felicity Brooks

Hoe verschillen we van elkaar? En hoe lijken we op elkaar? Op deze en nog meer interessante vragen krijg je een antwoord op heel wat soorten diversiteit. Om je leerlingen aan het denken te zetten en jullie wereld te verrijken.

Confettiregen

Splinter Chabot

Wobie ontdekt dat hij anders is dan zijn broers en de meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn en wilde worden. De rollercoaster aan emoties sleept je vlot door dit autobiografisch verhaal.

Birthday

Meredith Russo

Als jeugdvrienden groeien Eric en Morgan uit elkaar. Morgan voelt zich alleen en gevangen in haar lichaam. Eric lijkt perfect op te groeien als populaire voetbalster. Een LGBTQI+ verhaal over identiteit, vriendschap en liefde. 


Voor leraren

Hoe maak je een baby?

Rachel Greener

Een eerlijke, toegankelijke en inclusieve gids over hoe baby’s gemaakt worden. Het boek nodigt uit om open te praten over hoe we op de wereld zijn gekomen, diverse gezinsvormen en verschillende mogelijkheden om tot een baby te komen.

Gender in de blender

Piet Hoebeke

Dit boek toont hoe geweldig complex onze seksuele identiteit is. Want tussen de stereotiepe man en vrouw bevindt zich een spectrum van seksuele identiteiten. Professor Hoebeke (UZ Gent) roept op deze Genderblender toe te passen.

Gender op school – leidraad voor een gender-inclusieve leeromgeving

Els Consuegra, Saray Declerq, Myriam Halimi

Gender op school, meer dan een jongens-meisjeskwestie. Hoe werk je in jouw school aan een genderbewuste omgeving waar iedereen zich goed voelt? Dit boek beidt je een onderbouwde en genuanceerde kijk op hoe je leerlingen gender (op school) beleven.

Het idee m/v

Asha ten Broeke

“Jongens zijn nu eenmaal beter in abstracte vakken” of “meisjes hebben meer aanleg voor zorgende beroepen”. Maar is dat wel zo? Dit boek weerlegt hardnekkige stereotiepe denkbeelden en vangt wetenschappelijk onderzoek al dan niet op.

Verhalen over jongens die anders durven te zijn

Ben Brooks

100 verhalen over wetenschappers, kunstenaars, sporters … uit de geschiedenis, allemaal jongens en mannen die de wereld een beetje beter maakten. Door gewoon zichzelf te zijn, zelfs als dat anders is dan anderen.


Deze boekentips verzamelde Klasse samen met Liselotte Vandenbussche (Arteveldehogeschool Gent) en Els Verbeelen (Cavaria). Meer les- en leesmateriaal vind je op Klascement.

Sigrid Vandemaele en Cherline De Maeght

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter