Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

(Wat) moet je antwoorden op een sollicitatiebrief?

  • 24 mei 2016
  • 3 minuten lezen

Regelmatig sollicitatiebrieven van kandidaat-leraren in je bus of mailbox? Voor een sollicitant is het best demotiverend als daarop geen reactie komt. Maar móet je als directeur eigenlijk terugschrijven wanneer je antwoord negatief is? En wat zeg je dan het best (niet)?

Doe zoals de private sector

“Voor de private sector bestaan er regels”, zegt Erik Moncarey, jurist bij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. “Daar is er een cao die bepaalt dat een werkgever elke sollicitatiebrief naar aanleiding van een vacature die verscheen in de pers of op het internet, binnen de redelijke termijn van een maand schriftelijk moet beantwoorden.” Die bepaling is niet bindend, dus een overtreding kan niet gesanctioneerd worden.

De openbare sector, en dus ook het onderwijs, valt niet onder deze regeling. Maar waarom zou je je als school niet laten inspireren door de principes uit de privé?


Maak een positieve indruk op sterke kandidaten

“Een woordje feedback geven als school getuigt van respect én wordt enorm geapprecieerd door sollicitanten. Zelfs bij spontane sollicitaties, die je in principe niet hoeft te beantwoorden”, zegt Joke Bosch van de VDAB.

“Je laat bovendien een po­si­tieve indruk na als school, bijvoorbeeld bij een sterke kandidaat die je later nog voor een andere functie zou willen contacteren. De extra administratie die erbij komt kijken, loont dus zeker de moeite voor het imago van je school.”


Argumenteer correct

Hoe neutraal blijf je in je antwoord? Joke Bosch: “Je hoeft je beslissing in principe niet te motiveren, maar sollicitanten waarderen het als je dat wel doet.” Zet je je argumentatie niet graag op papier of mail, dan kan je aanbieden om telefonisch feedback te geven. “Zorg er dan wel voor dat je correcte argumenten klaar hebt voor het niet weerhouden van de kandidaat”, tipt Bosch.

“Als het om vormelijke fouten gaat – bijvoorbeeld het profiel van de kandidaat matcht niet met de vacature – is dat vrij eenvoudig. Heb je andere redenen waarom je de kandidaat niet hebt gekozen, dan mag je die keuze uiteraard niet maken op basis van geslacht, leeftijd, ras … De antidiscriminatiewet verbiedt dat.” Schrijf dus bijvoorbeeld niet: ‘Het spijt ons u te moeten meedelen dat we ge­kozen hebben voor een jongere kandidaat’.

Voorbeeldbrieven

Antwoord op een spontane sollicitatie als de kandidaat (later) eventueel in aanmerking komt

Beste mevrouw Peeters

Hartelijk dank voor uw open sollicitatie. Leuk dat u belangstelling heeft voor een functie in onze school. Zodra er een passende vacature voor u is, ontvangt u van ons een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Uw brief blijft zolang bewaard.

Met vriendelijke groet


Afwijzend antwoord op sollicitatie naar aanleiding van een vacature

Beste mijnheer De Clerck

Hartelijk dank voor uw sollicitatiebrief. Helaas moet ik u meedelen dat na zorgvuldige afweging besloten is om niet verder te gaan met uw kandidatuur. U behoort dan ook niet tot de kandidaten die voor een sollicitatiegesprek zijn uitgenodigd.

Wij stellen uw belangstelling voor onze school erg op prijs en wensen u veel succes bij eventuele verdere sollicitaties.

Graag houden we uw gegevens bij, zodat wij in de toekomst contact met u kunnen opnemen als wij een vacature hebben die aansluit bij uw ervaring en interesse.

Met vriendelijke groet

Nele Beerens

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter