Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Bijna TADD, niet meer welkom

  • 24 oktober 2021
  • 2 minuten lezen

Enkele dagen voor ik recht had op een TADD zei de directeur plots dat ik in het nieuwe schooljaar geen job meer zou krijgen. Kan dat zonder daarvoor een verantwoording te geven?

Juf Lisa – startende leraar

Nee, dat mag niet.

Sinds de nieuwe regels rond TADD van kracht zijn, kan een schoolbestuur tijdelijke personeelsleden zonder TADD bij een nieuw schooljaar niet meer weigeren zonder ze voorafgaand te wijzen op hun tekortkomingen.

Voor startende leraren is de ‘beoordeling’ voorzien. Ofwel krijg je na 1 schooljaar (of 290 dagen prestaties) een positieve beoordeling en heb je daarna – dus op 1 september van het volgende schooljaar –  je recht op TADD verworven. Ofwel krijg je een negatieve beoordeling die je school moet motiveren en waartegen je verhaal kan halen bij het schoolbestuur (niet bij het college van beroep).

Als het schoolbestuur de negatieve beoordeling bevestigt, hoeft de school je het schooljaar erna niet meer aan te stellen. Krijg je geen beoordeling, dan wordt dat geacht een positieve te zijn en heb je ook recht op TADD.  

Wil je school je recht op TADD liever nog een schooljaar uitstellen, dan kan ze hoogstens één keer een gemotiveerde beoordeling met werkpunten geven. Je hebt dan als personeelslid voor een nieuwe tijdelijke betrekking nog altijd voorrang op nieuwe personeelsleden die nog geen beoordeling hebben gekregen –  je komt uiteraard wel ná de vastbenoemden en personeelsleden met TADD.

Krijg je zo’n beoordeling met werkpunten, dan heb je recht op een aangepast traject van aanvangsbegeleiding. Ook tegen een beoordeling met werkpunten kan je verhaal halen bij het schoolbestuur.

Het schooljaar na een beoordeling met werkpunten moet ofwel een positieve, ofwel een negatieve beoordeling volgen. In het laatste geval zal de school je niet meer aanstellen. Maar ook hier kan je verhaal halen bij je schoolbestuur tegen de negatieve beoordeling.

Nele Beerens

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


S

Sofie

19 juni 2018

Beste,
Hoe lang blijven de gepresteerde diensten geldig binnen de scholengemeenschap? Is dit een jaar, drie jaar, vijf jaar?
Waar kan ik hierover meer informatie terugvinden?

Alvast bedankt!

Reageren

Laat een reactie achter