Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Bijna TADD, niet meer welkom

 • Laatste wijziging: 17 april 2024
 • 2 minuten lezen

Ik behaalde 290 dagen dienstanciënniteit en kandideerde op tijd voor een TADD. Maar de directeur zei me dat ik in het nieuwe schooljaar geen job meer zou krijgen. Mag dat zonder verantwoording?

Juf Lisa – startende leraar

Nee, dat mag niet.

Sinds de nieuwe regels rond TADD van kracht zijn (1/9/2021), kan een schoolbestuur tijdelijke personeelsleden zonder een TADD met 290 dagen dienstanciënniteit bij een nieuw schooljaar niet meer weigeren zonder ze voorafgaand te beoordelen.

In het kader van de aanvangsbegeleiding krijgen startende leraren voor 30 juni een beoordeling van hun eerste evaluator. Die kan positief zijn, werkpunten bevatten of negatief zijn. Geen beoordeling gekregen? Dan geldt ze als positief.

 • Positieve beoordeling: als je voor 15 juni kandideerde en de vereiste dienstanciënniteit hebt, heb je je recht op een TADD verworven.

  Gevolg: je start op 1 september van het volgende schooljaar als TADD’er.
 • Beoordeling met werkpunt(en): je eerste evaluator vermeldt in het verslag op welk(e) werkpunt(en) je het volgende schooljaar moet inzetten. Niet akkoord? Bij je schoolbestuur kan je verhaal halen. (Niet bij het college van beroep, dat kan enkel bij evaluaties.)

  Gevolg: je start op 1 september van het volgende schooljaar als TABD’er en presteert bijkomstig 200 effectieve dagen. Je krijgt in die periode een aangepast begeleidingstraject dat je ondersteunt en helpt je werkpunt(en) te verbeteren. Bij de opdrachtenverdeling heb je voorrang op nieuwe personeelsleden, maar kom je na vastbenoemden en personeelsleden met een TADD.

  Opmerking: je kan een beoordeling met werkpunten slechts 1 keer per ambt en per schooljaar krijgen. Het daaropvolgende schooljaar (uiterlijk 30 juni) kan je eerste evaluator enkel een positieve of negatieve beoordeling geven.
 • Negatieve beoordeling: je eerste evaluator beoordeelt dat je niet voldoet en dat er geen verbetering mogelijk is en motiveert waarom. Ook voor een negatieve beoordeling waarmee je niet akkoord gaat, kan je verhaal halen bij het schoolbestuur.

  Gevolg: je kan met je opgebouwde dienstanciënniteit geen TADD verwerven in de school die je een negatieve beoordeling gaf. Je kan je wel opnieuw als TABD’er aanmelden.

Meer weten? Vind een uitgebreider overzicht van de regelgeving op Onderwijs.vlaanderen.be.

Nele Beerens

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


S

Sofie

19 juni 2018

Beste,
Hoe lang blijven de gepresteerde diensten geldig binnen de scholengemeenschap? Is dit een jaar, drie jaar, vijf jaar?
Waar kan ik hierover meer informatie terugvinden?

Alvast bedankt!

Reageren

Laat een reactie achter