Vlaanderen
Klasse.be

Doe het zelf

7 tips om je klas slim en goedkoop te organiseren

  • Laatste wijziging: 22 augustus 2023
  • 3 minuten lezen

Wil je graag je klaslokaal netjes in orde zetten? Deze 7 doe-het-zelf-tips helpen je om je klas slim te organiseren. Eenvoudig en goedkoop.


Kapstokken met blikken opbergers voor mutsen en handeschoenen

Opbergplek voor mutsen, sjaals en wanten

Bevestig boven elke kapstok een groot blik (van melkpoeder voor baby’s) waar je leerlingen hun sjaal, muts en wanten in kunnen stoppen. Je maakt ze fleurig met restjes verf of behangpapier. Gedaan met zoeken naar die ene vermiste handschoen.


klasinrichting: voorbeelden van gsm-hotels

Maak een gsm-hotel

Zorgen smartphones voor ongewenste afleiding tijdens je les? Geef de toestellen van je leerlingen een vaste parkeerplek in je klas. Een ‘gsm-hotel’ kan je op verschillende manieren maken: met buizen uit kunststof, een doos met opbergvakken, een tas met genummerde zakjes of fleurige documentenhouders. Tablets in de klas? Een afdruiprekje houdt ze netjes bij elkaar! Tip: ook de laders kan je personaliseren. 


Droogrekken voor tekeningen - klas organiseren

Droogrek voor schilderijen

Hang enkele droogmolentjes met wasknijpers (bijvoorbeeld Ikea) op. De schilder- of plakwerkjes hangen voortaan hoog – en na een tijdje droog – in de lucht. Of maak een droogkast van pizzadozen. Voorkant eraf, op elkaar plakken en mooi inpakken. Handig en plaatsbesparend.


postbakjes uit karton

Leerlingen-postbakjes

Maak van kartonnen documentenhouders of opengesneden ontbijtgranendozen een rijtje met persoonlijke postbakjes voor elke leerling. Of lijm ze aan elkaar tot een postkast. Je verzamelt er alle taken, brieven voor de ouders … op 1 plek. Met naamkaartjes of een foto erop vinden alle leerlingen hun bakje snel terug.


potloden sorteren in blikjes of wc-rolletjes

Sorteersysteem voor kleurpotloden en schrijfgerief

Versier enkele conservenblikken met washi-tape en je kan schrijfgerief of kleurpotloden netjes sorteren. Ook een stevige doos met wc-rolletjes zorgt voor een ordelijke knutseltafel. Of snij allerlei flessen van shampoo en schoonmaakproducten open en maak er monsterachtige opbergplekjes van.


kleurrijk ingeklede boekenrekken - klas organiseren

Fleurige boekenkast

Pimp dat oude bruine boekenrek van op zolder of uit de kringloopwinkel met verf of zelfklevend papier tot een vrolijke blikvanger in je boekenhoek. Ook een oude land- of wegenkaart doet het prima als decoratiemateriaal. Geen plaats voor een grote kast? Schilder enkele wijnkistjes en hang die aan de muur als boekenkastje.


tennisballen als geluidsdempers onder stoelpoten - klas organiseren

Geluidsdempers onder stoelpoten

Vraag aan de tennisclub in je buurt of ze hun oude ballen voor jou willen bijhouden. Onder de stoelpoten van je leerlingen vormen ze efficiënte geluidsdempers. Voortaan geen oorverdovend lawaai meer van snerpende stoelpoten als de bel gaat. Een klaslokaal boven jou? Doe je collega de overschot van de ballen cadeau.

Leen Leemans en Simon Verbist

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


A

Anne-Marie

26 augustus 2016

Prachtige ideeën! Bedankt! :)

Reageren
A

Anja

7 november 2017

Cool hé ;)

Reageren
J

Julienne

2 september 2016

Dat idee met tennisballen kan zelfs voor een club gebruikt worden! Ga ik uitproberen! Tof!

Reageren
E

Els

22 november 2016

Hebben jullie ook tips en ideeën voor de leraarskamer?

Reageren
S

Sigrid De Bolle

16 september 2017

Mooie, creatieve en bruikbare tips

Reageren
M

Meriel

24 augustus 2019

Leuke tips voor de kapstok kleuters! BEDANKT

Reageren
A

Anne

12 mei 2022

eigenlijk zou het niet mogen dat leerkrachten goedkope diy-oplossingen moeten zoeken. Scholen zouden voldoende subsidies moeten krijgen om hun leerkrachten in alle comfort zich te kunnen laten focussen op hun kerntaak.

Reageren

Laat een reactie achter