Gepubliceerd op
Doe het zelf

6 tips om je klas slim en goedkoop te organiseren

Wil je graag je klaslokaal netjes in orde zetten? Deze 6 doe-het-zelf-tips helpen je om je klas slim te organiseren. Eenvoudig en goedkoop.
 

  Kapstokken met blikken opbergers voor mutsen en handeschoenen
 1. Opbergplek voor mutsen, sjaals en wanten

 2. Bevestig boven elke kapstok een groot blik (van melkpoeder voor baby’s) waar je leerlingen hun sjaal, muts en wanten in kunnen stoppen. Je maakt ze fleurig met restjes verf of behangpapier. Gedaan met zoeken naar die ene vermiste handschoen.

   


   

  Droogrekken voor tekeningen
 3. Droogrek voor schilderijen

 4. Hang enkele droogmolentjes met wasknijpers (bijvoorbeeld Ikea) op. De schilder- of plakwerkjes hangen voortaan hoog – en na een tijdje droog – in de lucht. Of maak een droogkast van pizzadozen. Voorkant eraf, op elkaar plakken en mooi inpakken. Handig en plaatsbesparend.

   


   

  postbakjes uit karton
 5. Leerlingen-postbakjes

 6. Maak van kartonnen documentenhouders of opengesneden ontbijtgranendozen een rijtje met persoonlijke postbakjes voor elke leerling. Of lijm ze aan elkaar tot een postkast. Je verzamelt er alle taken, brieven voor de ouders … op 1 plek. Met naamkaartjes of een foto erop vinden alle leerlingen hun bakje snel terug.

   


   

  potloden sorteren in blikjes of wc-rolletjes
 7. Sorteersysteem voor kleurpotloden en schrijfgerief

 8. Versier enkele conservenblikken met washi-tape en je kan schrijfgerief of kleurpotloden netjes sorteren. Ook een stevige doos met wc-rolletjes zorgt voor een ordelijke knutseltafel. Of snij allerlei flessen van shampoo en schoonmaakproducten open en maak er monsterachtige opbergplekjes van.

   


   
  kleurrijk ingeklede boekenrekken
 9. Fleurige boekenkast

 10. Pimp dat oude bruine boekenrek van op zolder of uit de kringloopwinkel met verf of zelfklevend papier tot een vrolijke blikvanger in je boekenhoek. Ook een oude land- of wegenkaart doet het prima als decoratiemateriaal. Geen plaats voor een grote kast? Schilder enkele wijnkistjes en hang die aan de muur als boekenkastje.

   


   
  tennisballen als geluidsdempers onder stoelpoten
 11. Geluidsdempers onder stoelpoten

 12. Vraag aan de tennisclub in je buurt of ze hun oude ballen voor jou willen bijhouden. Onder de stoelpoten van je leerlingen vormen ze efficiënte geluidsdempers. Voortaan geen oorverdovend lawaai meer van snerpende stoelpoten als de bel gaat. Een klaslokaal boven jou? Doe je collega de overschot van de ballen cadeau.

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

 • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
 • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
 • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.