Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Kan de school me verplichten om te klussen?

  • 6 december 2021
  • 1 minuut lezen

Onze directeur zet het lerarenteam onder druk om tijdens de vakantie te komen klussen: schilderen, de speelplaats opfrissen … Mag de school eisen dat we de gebouwen mee onderhouden?

Robin – leraar derde leerjaar

Basisonderwijs

Je directeur of het schoolbestuur kan personeelsleden niet verplichten om de schoolgebouwen te onderhouden of verfraaien.

Voor het basisonderwijs bestaat er een lijst van taken die de school niet verplicht mag opleggen aan de personeelsleden. ‘Het uitvoeren van materieel onderhoud en/of herstellingen van en in de school’ is een van die taken.


Andere onderwijsniveaus

Omdat er voor de andere onderwijsniveaus zo’n lijst niet bestaat, is het moeilijk om uitdrukkelijk te bepalen wat wel of niet mag.

In elk onderwijsniveau krijgt ieder personeelslid naast een functiebeschrijving ook verplicht een lijst met daarin alle instellingsgebonden opdrachten. Het voltallige personeel krijgt de verdeling van die opdrachten over alle personeelsleden. In het arbeidsreglement kan de school aanvullende regels opnemen.

De meeste reglementen bepalen aan welke activiteiten een personeelslid al of niet moet deelnemen. In nagenoeg alle reglementen zijn vergaderingen en schoolfeesten als verplicht bij te wonen activiteiten opgenomen. Andere activiteiten – die niet verder gespecifieerd zijn – vallen onder vrijwillige deelname.

Dus ook in andere onderwijsniveaus kan je onrechtstreeks stellen dat je het onderwijzend personeel niet kan verplichten om te komen klussen.

Uiteraard mag je zelf of samen met je schoolteam volledig vrijwillig de handen uit de mouwen steken om de school op te frissen.


Lees meer over je functieomschrijving op Onderwijs.vlaanderen.be.

Leen Leemans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


P

Piet

7 december 2016

In de twee maanden vakantie even wat helpen om de school te verbeteren of te verfraaien... dat doe je toch met plezier.
Wie ziet dat nu als een verplichting? Ik help elk jaar in de vakantie met plezier enkele dagen op school.
We maken er bij ons op school een soort teambuilding van!

Reageren
P

Pol Dassens

8 december 2016

Fijn dat sommige mensen van hun werk hun hobby kunnen maken en daar graag tijd voor vrijmaken.
Met de jaren is dat gevoel bij mij alvast sterk afgenomen en wordt stilaan elk extraatje weer net dat beetje extra energie dat me wordt afgenomen.
Als er in een school een positieve sfeer hangt van "Met z'n allen maken we er wat van ..." dan kan zo'n sfeer erg aanstekelijk werken, maar met de sterke groei van onze school en de continue personeelswisselingen is die sfeer ver te zoeken. Vrijwilligerswerk wordt nu van bovenaf in de nek geduwd en door heel wat mensen in stilte gedragen maar het plezier is er niet meer in terug te vinden.
Wie ziet zo'n verbeteren en verfraaien als een verplichting; meer mensen dan je zou denken, maar ik zou dus echt wel willen dat het anders was.

Reageren
G

Gert

24 januari 2017

Pol fijn dat je hier de feiten weergeeft zoals ze zijn. Feiten die door velen niet uitgesproken durven worden. Mijns inziens is de toenemende schaalvergroting van scholen de grootste oorzaak van een vervreemding van de school zowel bij leerkrachten als bij leerlingen.

Reageren
E

Els

26 juni 2018

Ik dacht dat directie en onderwijspersoneel verplicht vakantie moesten nemen tussen 6 juli en 15 agustus (alleszins in het DKO)

Reageren
J

Jolien

23 juni 2022

Als tijdelijke loopt mijn contract af op 30/60. Ben ik verzekerd als ik toch mee wil klussen op school tijdens de grote vakantie en er loopt iets mis?

Reageren

Laat een reactie achter