Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Heb ik recht op inspraak in mijn lessenrooster?

  • 16 augustus 2022
  • 1 minuut lezen

Op vrijdag heb ik 3 springuren. Ik zou graag mijn laatste les naar de voormiddag verplaatsen, zodat ik in de namiddag geen opvang voor mijn kinderen hoef te voorzien. Maar de roostermaker weigert om mijn verzoek te bekijken. Hij heeft geen zin in ‘nog meer gepuzzel’. Mag dat?

Marieke – leraar Nederlands en Engels

Geen regels

Er bestaan geen regels voor het opstellen van een lessenrooster. De school mag jouw lesuren invullen zoals ze zelf wil, ze moet enkel het aantal lesuren respecteren, ook als een leraar lesgeeft in verschillende scholen. Werk je deeltijds, dan heb je het recht je prestaties maximaal over een proportioneel aantal halve dagen per week te laten spreiden.

Hoewel veel roostermakers proberen om rekening te houden met de wensen van de leraar, is dat dus niet verplicht. Sommige scholen vragen leraren wel om een verlanglijstje door te geven en proberen die wensen – in de mate van het mogelijke – te vervullen. Bijvoorbeeld door leraren met kinderen het eerste uur vrij te geven. Dat is echter een keuze, geen verplichting.

Tip: in Sint-Lutgardis Oudergem legt het team het lessenrooster samen, vóór de zomervakantie. Lees hoe directeur Sabine dat aanpakt.

Meer info over je lesopdracht vind je op Onderwijs.vlaanderen.be.

Kyra Fastenau

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


S

Sandra Vandendriessche

26 september 2016

Het is ook zo dat er in de eerste plaats moet geroosterd worden in functie van de leerlingen. Als de leraren ook goede roosters hebben - en dat is relatief en voor iedereen anders - dan is dat een win win. Leraren inspraak geven om het rooster te optimaliseren in het belang van alle participanten, geen probleem. Inspraak en gedeelde inzet kunnen we alleen maar toejuichen.

Reageren
Y

Yves

18 juni 2018

In een school met (goede) vakbondswerking worden hierover op het LOC/BOC afspraken gemaakt.
In het secundair onderwijs is het gangbaar dat een leerkracht met voltijdse opdracht twee halve dagen vrij is (die moeten niet op dezelfde dag vallen). De keuze of dat een voor- of namiddag is, is niet door de aanvrager te bepalen.
Ook worden er daar dikwijls afspraken gemaakt over het maximaal aantal springuren in het lessenrooster. Het is misschien niet afdwingbaar, maar met een goede roostersoftware kan aan heel wat vragen worden voldaan.
Zoals meestal geldt altijd dat goede afspraken goede vrienden maken.

Reageren
Y

Yves Demaertelaere

19 juni 2018

Wat als we scholen zouden organiseren zoals een restaurant? Zouden die roosters dan ook zo ingewikkeld zijn?

Reageren
I

Ine

2 januari 2020

Al mijn collega's hebben een halve dag gekregen, maar ik niet. "Als startende leerkracht mag ik al blij zijn dat ik werk heb."
Als jonge mama echter denk ik dat het alleen maar in het voordeel van mijn leerlingen is dat ik voldoende tijd heb om de lessen voor te bereiden en remediëring te voorzien (wat anders pas na 20 uur 's avonds lukt, als m'n dochtertje ligt te slapen). Zelfs al ben ik een 'startende' leerkracht in die school, heb ik niet dezelfde rechten als mijn collega's? Of is een halve dag geen recht maar eerder een gunst?

Reageren
M

MB

9 april 2021

Een halve vrije dag is een gunst, geen recht!

Reageren
B

Bert Scheirlinckx

8 juni 2021

Kan je vragen lessenrooster aan te passen om medische redenen?

Reageren

Laat een reactie achter