Gepubliceerd op
Mag dat?

Heb ik recht op inspraak in mijn lessenrooster?

Op vrijdag heb ik 3 springuren. Ik zou graag mijn laatste les naar de voormiddag verplaatsen, zodat ik in de namiddag geen opvang voor mijn kinderen hoef te voorzien. Maar de roostermaker weigert om mijn verzoek te bekijken. Hij heeft geen zin in ‘nog meer gepuzzel’. Mag dat?

Marieke - leraar Nederlands en Engels

Er bestaan geen regels voor het opstellen van een lessenrooster. De school mag jouw lesuren invullen zoals ze zelf wil, ze moet enkel het aantal lesuren respecteren. Ook als een leraar lesgeeft in verschillende scholen. Hoewel veel roostermakers proberen om rekening te houden met de wensen van de leraar, is dat dus niet verplicht.

Sommige scholen vragen leraren om een verlanglijstje door te geven en proberen die wensen – in de mate van het mogelijke – te vervullen. Bijvoorbeeld door leraren met kinderen het eerste uur vrij te geven. Dit is echter een keuze, geen verplichting.

Meer info over je lesopdracht vind je op Onderwijs.vlaanderen.be.
 

Heb je een vraag over je loopbaan, je klas of je rechten en plichten als leraar? Stuur die naar redactie.leraren@klasse.be met als onderwerp ‘mag dat?’.

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf *

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, ...)
  • Je Lerarenkaart 2020 valt gewoon in je brievenbus.
*Betaal vóór 30 oktober en krijg je Lerarenkaart 2020 thuisbezorgd.