Vlaanderen
Klasse.be

Video

Wat je leerlingen kunnen leren van darts

  • 12 mei 2022
  • 2 minuten lezen

Muziekleraar Elke speelt al 15 jaar darts. Samen met haar collega’s brengt ze de hype naar haar school. Leerlingen spelen massaal tijdens de middagpauze, maar ook in de lessen komt darts aan bod. Ontdek wat de leerlingen ook in jouw vak kunnen opsteken van de sport. Bekijk de video.

*Dit artikel werd gemaakt in de coronatijd. Het kan daarom beelden met mondmasker of maatregelen bevatten die vandaag niet meer van toepassing zijn.

Lees verder onder de video.

Elke Aelvoet, leraar muziek, Sint-Aloysiuscollege Menen: “Darts is een leuk spel, maar het mentale aspect is ook belangrijk. We darten dus niet enkel tijdens de pauzes. Mijn collega’s zijn erin geslaagd om hun leerdoelen op een creatieve manier te koppelen aan het thema darts. Na muziek kan ik nu ook mijn tweede grote passie delen op school, zowel met de leerlingen als met mijn collega’s.”

Jouer aux fléchettes, c’est chouette

Taïs Van Lyl, leraar Frans: “Elke donderdagnamiddag geef ik mijn les Frans in ons dartslokaal. Bij elke worp moeten de leerlingen luidop hun score roepen, een leuke manier om de Franse cijfers in te oefenen. Ik geef ook uitleg over de spelregels en ideale werppositie. Woorden als ‘épaule’, ‘cible’ en ‘poignet’ blijven veel beter hangen dan in een klassieke les. De leerlingen zijn altijd enthousiast als we met darts aan de slag gaan.”

Oppervlakte- en kansberekening

Bieke Desmet, leraar wiskunde: “Voor ik met darts aan de slag kon gaan, heb ik mezelf grondig bijgeschoold: hoe zit het spel precies in elkaar en welke leerdoelen kan ik daaraan koppelen? Zowel oppervlakte- als kansberekening kan je perfect aanleren aan de hand van het dartsspel. Thema’s die anders op weinig enthousiasme kunnen rekenen. Met welke werpstrategie heb je bijvoorbeeld het meeste kans op een goede eindscore? We laten het handboek los en de leerstof staat niet op punten. Dat werkt: leerlingen gaan er helemaal in op en zijn niet bezig met de vraag “moeten we dit kennen”.

Sigrid Vandemaele

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter