Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Mag ik betaald bijles geven aan mijn leerlingen?

  • 24 mei 2023
  • 2 minuten lezen

Ik geef bijles wiskunde in bijberoep. In mijn secundaire school geef ik wiskunde in de tweede graad. Een leerling vroeg me of ik hem privé bijles wil geven. Mag dat?

Ali – leraar wiskunde

Dat hangt ervan af

Geef je zelf wiskunde en/of een ander vak aan die leerling, ben je lid van de klassenraad die hem beoordeelt en/of volg je zijn leertraject of evaluatie op? Dan is het not done. Deontologisch correct omgaan met je eigen leerlingen binnen je school is de regel.

Je mag bijgevolg in je privétijd wel bijles tegen betaling geven aan leerlingen van een andere school of aan leerlingen van je eigen school aan wie je zelf geen lesgeeft of die je zelf niet evalueert. Bezin eer je begint: informeer je en speel open kaart over je bijberoep. Zo voorkom je een tuchtprocedure.

De verschillende onderwijsverstrekkers vullen deze algemene regel aan met specifieke afspraken. Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt bijvoorbeeld uitdrukkelijk om je directeur schriftelijk op de hoogte te brengen over de privélessen of studiebegeleiding die je aan de leerlingen van je school tegen vergoeding wil geven. In het GO! stellen bepaalde scholengroepen een integriteitscharter op met extra richtlijnen over betaalde privélessen. 

Een school mag geen promotie voor betaalde bijles maken of activiteiten van leraren die in bijberoep bijles geven in de kijker zetten. Want elke leerling verdient gelijke kansen, en het is de taak van de school om dat te bewaken. 

Het is ook de taak en verantwoordelijkheid van elke leraar en elke school om alle leerlingen te helpen de minimumdoelen te behalen. Remediëren behoort tot de brede basiszorg. Lukt dat niet in de klas, dan kan een leraar van de vakgroep wiskunde tussen de middag bijvoorbeeld wel enkele leerlingen, aan wie hij al dan niet zelf lesgeeft, bijspijkeren. Dat is dan uiteraard kosteloos.


Lees meer in dit advies van de Commissie Zorgvuldig Bestuur.

Rebecca De Clerc

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


S

Samira

26 mei 2023

beste

dus m.a.w kan ik bijles geven aan een leerling waar ik ook werk als kinderbegeleidster in de naschoolse opvang dat ook behoort tot de school waar de leerling gaat?

Met Vriendelijke Groeten Samira.

Reageren

Laat een reactie achter