Vlaanderen
Klasse.be

Blog

“Een superleraar ben ik niet”

  • 27 mei 2024
  • 2 minuten lezen
Portret Sven Arys

Sven Arys is leraar hout in Óscar Romerocollege Dendermonde. Vorig jaar werd hij verkozen tot ‘Leraar van het Jaar 2023’. Voor hij de fakkel doorgeeft, blikt hij terug op een bijzonder jaar.


Sven Arys, Leraar van het Jaar 2023: “Daar is ’m, de Leraar van het Jaar! Mensen blijven me aanspreken over die titel. En media blijven me vragen voor interviews over de waarde van praktijkonderwijs. Ik grijp die kansen om te vertellen waarom praktijkleraren ertoe doen. Om rond te bazuinen hoe fantastisch ik mijn collega’s vind, en al die andere straffe leraren in ons onderwijs.” 

“Want ‘Leraar van het Jaar’, die titel gaat niet over mij. Die gaat over ons allemaal. Een schouderklopje dat élke leraar verdient. Een superleraar ben ik immers niet. Ook in mijn klas gaan vaak dingen mis. Ik start maandagochtend soms met frisse tegenzin. En als ik het zoveelste onheilsbericht over ons onderwijs hoor, weegt dat ook op mij.”  

“Toch spot ik elke dag vooral lichtpuntjes. Ik zie mijn leerlingen uitgroeien tot schone mensen en competente vakmannen. Ze oogsten lof op hun stageplekken en krijgen goedkeurende blikken wanneer we op uitstap gaan. Hoe ze respectvol met anderen omgaan: mensen schatten dat naar waarde.” 

“Waar ik nog vrolijk van word? Collega’s die sterke ideeën lanceren en dingen in beweging zetten op school. Zoals onze leerlingbegeleiders die de leerlingenraad nieuw leven inblazen. Mijn collega’s die een mobiele zagerij naar de school haalden. Of de jonge leraar hout die alle vierdes zover kreeg om een werkstuk in te dienen voor de Vlaamse Houtproef.” 

In 2024 gaat de titel ‘Leraar van het Jaar’ naar zulke collega’s: de ‘aanstekers’ in onderwijs. De leraar die zorgt voor actie, vernieuwing en groei. Die het vuur aanwakkert bij leerlingen en die collega’s motiveert om mee te doen en te denken. In jouw team loopt vast ook meer dan één aansteker rond, toch?”

“Aan het einde van dit schooljaar geef ik de fakkel met plezier door. Want de waardering die mijn collega’s en ik dit jaar mochten voelen, die wens ik élke leraar toe.” 

Seppe Goossens

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter