Gepubliceerd op
Klik & Print

Slingerlezen voor meer leesplezier

Om vlot te leren lezen moeten kinderen veel lezen, ‘leeskilometers’ afleggen. Hoe motiveer je hen? “De leeskoorts stijgt als kinderen 15 minuten per dag vrij kunnen lezen”, zegt juf Stéphanie. Op haar blog introduceerde ze daarom ‘slingerlezen’.

Leesslinger hangt aan de muur

Hoe werkt slingerlezen?

  • Laat kinderen zelf een boek kiezen op basis van hun interesses. Strips, informatieve boeken, moppenboeken, luisterboeken, fictie … alles kan! Gebruik eventueel de vijfvingertest om een geschikt boek te vinden.
  • Lezen mag overal. Op de bank, onder de bank, op de grond, tegen de kast, in een hoekje, op je bureau … Schaf eventueel een paar koptelefoons aan voor kinderen die extra nood hebben aan een stille cocon.
  • Voorzie dagelijks 15 minuten tijdens de lesuren om de leerlingen vrij te laten lezen.
  • Per gelezen boek vullen de kinderen (en de leraar en de ouders) een vlaggetje in. Het is niet de bedoeling dat kinderen elkaar beconcurreren in de hoeveelheid vlaggetjes. Hoe meer boeken, hoe langer de slinger! Samen met de ouders kan je een leesfeest geven in de klas.

Print leesvlaggetjes.

 

TIP

Ouders kunnen het slingerlezen gemakkelijk thuis overnemen of meelezen voor de slinger in de klas. Zo werken zij mee aan leesplezier en leesmotivatie. Het aanleren van de juiste klanken en de techniek van het lezen blijft een taak van de school.

Bekijk de blog van juf Stefanie.

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

  • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
  • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
  • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.