Vlaanderen
Klasse.be

Klik & Print

Slingerlezen voor meer leesplezier

  • 9 februari 2017
  • 2 minuten lezen

Om vlot te leren lezen moeten kinderen veel lezen, ‘leeskilometers’ afleggen. Hoe motiveer je hen? “De leeskoorts stijgt als kinderen 15 minuten per dag vrij kunnen lezen”, zegt juf Stéphanie. Op haar blog introduceerde ze daarom ‘slingerlezen’.

Motiveer kinderen om boeken te lezen

Leesslinger hangt aan de muur

Download hier de slingerlezen vlaggetjes (A4/PDF)

Hoe werkt slingerlezen?

  • Laat kinderen zelf een boek kiezen op basis van hun interesses. Strips, informatieve boeken, moppenboeken, luisterboeken, fictie … alles kan! Gebruik eventueel de vijfvingertest om een geschikt boek te vinden. Hoe werkt het? Het kind leest de eerste bladzijde van het boek. Alle woorden die te moeilijk zijn om te lezen, telt het op de vingers. Meer dan 5 vingers? Dan kiest het kind beter een ander boek.
  • Lezen mag overal. Op de bank, onder de bank, op de grond, tegen de kast, in een hoekje, op je bureau … Schaf eventueel een paar koptelefoons aan voor kinderen die extra nood hebben aan een stille cocon.
  • Voorzie dagelijks 15 minuten tijdens de lesuren om de leerlingen vrij te laten lezen.
  • Per gelezen boek vullen de kinderen (en de leraar en de ouders) een vlaggetje in. Het is niet de bedoeling dat kinderen elkaar beconcurreren in de hoeveelheid vlaggetjes. Hoe meer boeken, hoe langer de slinger! Samen met de ouders kan je een leesfeest geven in de klas.

Print leesvlaggetjes.

TIP: Ouders kunnen het slingerlezen gemakkelijk thuis overnemen of meelezen voor de slinger in de klas. Zo werken zij mee aan leesplezier en leesmotivatie. Het aanleren van de juiste klanken en de techniek van het lezen blijft een taak van de school.

Bekijk de blog van juf Stefanie.

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


S

Stéphanie Hogie

10 februari 2017

Bedankt voor de link, Klasse! Wie ook met Slingerlezen wil beginnen, kan zeker ook terecht op Gietjes Corner want ik deelde nog heel wat meer materiaal om deze vorm van lezen te introduceren. Surf dus snel naar gietjes.blogspot.be!

Reageren
S

Sandra Devinck

17 februari 2017

Prachtig werk, juf Stéphanie!

Reageren
c

christine

30 september 2017

Leuk en zeer motiverend voor kinderen, dank je wel Stéphanie!

Reageren
L

Lynn bibliotheek

2 februari 2018

Wij gaan slingerlezen met de KJV. Elk lid mag zijn favoriet boek op een vlaggetjes noteren en terug bezorgen. Deze zullen we uithangen in de bibliotheek eind maart. Benieuwd hoe lang de slinger zal zijn.

Reageren

Laat een reactie achter