Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Mogen kinderen met een luier naar school?

  • Laatste wijziging: 6 september 2023
  • 1 minuut lezen

Een kleuter uit mijn klas is nog niet zindelijk. Mag die met een luier naar mijn klas komen?

leraar Laura

Ja, dat mag

Een school mag een kind niet weigeren omdat het nog niet zindelijk is.

In de praktijk zie je dat scholen verschillend reageren op deze vraag. Sommige scholen zullen melden dat ze ‘verwachten’ dat de kleuter zindelijk is. Omdat de kleuterleraren vrezen hun pedagogische doelen niet te kunnen behalen als ze luiers moet verversen. Ze zien zindelijkheidstraining als een verantwoordelijkheid van de ouders.

Maak samen met de ouders duidelijke afspraken over hoe jullie hier samen aan zullen verder werken. Als school kan je van ouders verwachten dat die op tijd aan de zindelijkheid van hun peuter werken. Idealiter is het startertje overdag droog vóór het instapt. Dat maakt de schoolstart makkelijker en geeft de peuter meer tijd en ruimte om nieuwe dingen te leren.

Communiceer de duidelijke afspraken rond zindelijkheid meteen tijdens de openkijkmomenten en als ouders hun kind inschrijven.


De brochure ‘Zindelijkheid – Hoe pak je het aan?‘ kan je tippen aan ouders en geeft de nodige informatie om op het gepaste moment te starten op een ontspannen manier. De vertaalfiche ‘Zo start je kind zindelijk op school’? bevat de basisboodschap in laagdrempelig Nederlands en verschillende talen.

Cherline De Maeght

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


T

Tina

4 maart 2020

En waar vind je deze wettekst? Kleuters die dan enkel voormiddag komen en namiddag aan de zindelijkheid werken thuis wordt dit gezien als weigering. zindelijkheid.
Mvg

Reageren
T

Tina

4 juni 2020

Nog geen reactie gekregen over de bepaling dat dit door de wet is opgelegd. Begin op tijd, negeer de aanmoedingsfase niet, ga aan de slag niet twee maanden voor het starten in de klas. Graag zou ik de wetteksten hier omtrent ontvangen.

Reageren

Laat een reactie achter