Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Meer zelfvertrouwen bij spreekbeurt: zet een joker in

Presteren je leerlingen minder goed op een spreekbeurt door stress? Leraar Wieneke Coupé gebruikt het joker-systeem: voor elke spreekbeurt mogen leerlingen een joker inzetten op iets waar ze onzeker over zijn. Bekijk de video.

Onzekerheid even vergeten

Wieneke Coupé, leraar Nederlands: “Ik merkte dat mijn leerlingen soms slecht uit hun woorden geraken tijdens een spreekoefening, omdat ze zo zenuwachtig zijn. Daarom laat ik ze nu een joker inzetten, op een werkpunt waar ze voor die spreekbeurt geen punten op krijgen.”

Dat kan bijvoorbeeld taalgebruik of intonatie zijn, of hun lichaamshouding. Ze mogen hun joker zelfs inzetten op de inhoud. Als compensatie moeten ze ook iets kiezen waar ze voor die spreekbeurt dubbele punten op verdienen.”

Minder stress

“Ik weet dat het voor veel leerlingen lastig is om voor een groep te spreken. Daarom vind ik het goed dat ze niet bij elke spreekbeurt op álles hoeven te letten. Dat werkt, want veel leerlingen vertellen me dat ze nu minder zenuwachtig zijn.”

“Daardoor doen ze het nu vaak beter als ze voor de klas moeten komen. Het valt me op dat ze zelfs voor hun joker-onderdeel soms beter presteren, net omdat ze veel rustiger zijn.”


Mijn leerlingen zijn nu een stuk minder zenuwachtig voor hun spreekbeurt.

Wieneke Coupé - leraar Nederlands

Zichzelf leren inschatten

“Het is voor de leerlingen ook een goede oefening om te leren inschatten wat hun sterke en zwakke punten zijn. Sommige leerlingen doen dat vanaf de eerste keer heel goed en leggen echt de vinger op de wonde. Anderen zetten soms hun joker in op iets waar ze net goed in zijn. Daarom geef ik ze ook altijd feedback op de joker die ze gekozen hebben.

Werkpunten niet verwaarlozen

“Natuurlijk mogen ze niet iedere keer dezelfde joker kiezen. Als ze hem bijvoorbeeld inzetten op hun taalgebruik, wil dat niet zeggen dat ze dat dit schooljaar mogen verwaarlozen. Ze weten dat hun joker echt een werkpunt is, iets waar ze mee aan de slag moeten voor de volgende keer.”

 


Bekijk meer klastips van leraren in de reeks One minute tip op Klasse YouTube.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...