Vlaanderen
Klasse.be

Klik & Print

Zo krijg je je leerlingen op tijd op school

  • 14 oktober 2015
  • 2 minuten lezen

Steeds meer leerlingen te laat in de klas? Jammer, want zij storen de les en missen de start van de dag. De poster ‘Blij dat je op tijd bent!’ maakt laatkomers daarvan bewust. Download hem en hang hem op. Met een extra campagne op school kan je het aantal laatkomers al snel met meer dan de helft doen dalen.

Helpen om op tijd te komen

Poster met boodschap: Bij dat je op tijd bent

Download hier de poster ‘Blij dat je op tijd bent!’ (A4/PDF)

Kinderen die te laat op school komen, missen de start, vaak het welkomstmoment in de klas. Systematische laatkomers bouwen een achterstand op die ze moeilijk nog goedmaken. Bovendien vormen laatkomers een van de grootste ergernissen van de leraren.

Scholen ervaren vooral problemen bij kleuters. Sommige ouders zien de kleuterklas nog vaak als louter ‘opvang’ en ‘bezigheidstherapie’. Kleuters die vaak te laat op school komen, lopen ook het risico om dat gedrag later in de lagere school en het secundair door te trekken.

Positieve aanpak loont

Natuurlijk is een poster niet genoeg om het probleem aan te pakken. Scholen die er een project rond bouwen, oogsten succes. Dat gebeurde onder andere in Sint-Niklaas. Scholen werkten er met het LOP-basisonderwijs van Sint-Niklaas en Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen aan de ‘Week van de klok.’ In de Don Boscoschool kwamen de eerste dag van de campagne 41 van de 504 leerlingen te laat. Twee dagen later waren dat er nog 12.

“Een campagne boekt snel succes”, zegt Nicole Formesyn van Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, “maar ervaring leert dat je de actie regelmatig tijdens het schooljaar moet herhalen.”

Michel Van Laere

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter