Vlaanderen
Klasse.be

Trend

Je klas inrichten met tweedehands materiaal: 6 topstukken

  • 24 augustus 2017
  • 4 minuten lezen

Het budget voor klasinrichting en schoolmateriaal is vaak beperkt. Maar via rommelmarkten, weggeefgroepen, kringwinkels en wat creativiteit kom je best ver. Leraar Beth en student Laura tonen hun 3 topitems voor de klas.

Beth Vandersloten, leraar 2de leerjaar

waterdispenser
Waterdispenser – 2 euro – rommelmarkt

“Dé favoriet van mijn leerlingen: een waterdispenser. Sinds ze het zelf kunnen tappen, drinken ze trouwens meer dan genoeg kraantjeswater (lacht). Ik vond de waterdispenser op een rommelmarkt, de hemel voor een koopjesjager als ik. Veel mensen ruimen dan hun kelder of kasten op en willen er die dag van af. Je botst dus op de meest onverwachte items. Vaak aan een spotprijs. Ik keer er meestal van terug met een koffer vol spulletjes.”

Punnikpoppetjes
Punnikpoppetjes – enkele euro’s – verschillende vindplaatsen

“Hier word ik echt vrolijk van. Elk punnikpoppetje is kleurrijk en uniek. Vroeger was punniken mijn favoriete activiteit tijdens de lessen handwerk. Zo fijn dat ook mijn leerlingen genieten van het breien met een klosje! Daarom blijf ik overal speuren naar de poppetjes: in kringwinkels en rommelmarkten. Het zijn trouwens niet de populairste items, dus ze zijn meestal erg goedkoop. En zelfs dan zal ik afdingen. De kick van een koopje is echt verslavend.”

Boekenkarretje
Boekenkarretje – 20 euro – verkoopgroep op Facebook

“Het internet is een zalige plek om spullen te scoren. Dit boekenkarretje gleed voorbij in een Facebook-groep voor schoolmateriaal. Ik reageerde zonder nadenken en bleek de eerste. Dagelijks Facebook-groepen en tweedehandssites checken levert dus op. Ik doe het zelfs aan de rand van het zwembad op vakantie! De boeken in het karretje vind ik vooral op rommelmarkten. Ik maak er een punt van om enkel exemplaren in perfecte staat te kopen. Dat lukt echt wel voor maximaal 3 euro per boek. Lezen is toch zoveel leuker met mooi materiaal?”


Laura Waelkens, student Kleuteronderwijzer

Trommel
Trommel – 0 euro – handgemaakt met restjes

“Een klussende papa of buren die verbouwen? Dan zie ik altijd mogelijkheden met het ‘afval’. Intussen bieden ze zelfs spontaan hun restjes aan! De basis van deze trommel is bijvoorbeeld een overschotje van een pvc-buis. Met wat kaftpapier en papiertape had ik er een leuk klasinstrument bij. En ja, een nieuw exemplaar ziet er natuurlijk veel mooier uit. Maar de verwondering van kleuters is iets geweldigs. Zij genieten van elke slag op mijn gerecycleerde trommel. Dát gevoel kan je niet kopen.”

puzzels
Puzzels in handige doosjes – 0,5 euro per stuk – rommelmarkten en kringwinkels

“De puzzelhoek is vaak een rommeltje in een kleuterklas: dozen in verschillende formaten, gescheurd aan de hoekjes … Oude videocassettes zijn dé oplossing. De puzzelstukjes passen makkelijk in zo’n cassettedoos en je kan de hoesjes vervangen. Met gekleurde papieren geef je dan de moeilijkheidsgraad aan. Ik spring wekelijks binnen in de kringwinkel en trek naar rommelmarkten wanneer ik kan. Bergen puzzels en videocassettes vind je er, voor geen geld. Ik heb nog geen diploma en geen eigen klas, alleen daarom kan ik me nog een beetje bedwingen.”

stoffen poppetjes
Stoffen poppetjes – 0 euro – handgemaakt met restjes van een weggeefgroep

“Restjes stof of wol, een klosje garen, oude knopen, kousen waarvan er 1 is verdwenen … Met een beetje creativiteit maak je er de leukste poppetjes van. De lapjes stof kreeg ik via een weggeefgroep op Facebook. Vaak reageer ik zonder te weten wat ik ermee ga doen. Gelukkig heeft Pinterest altijd antwoorden (lacht). Mijn tante en ik gingen aan de slag en maakten poppetjes in het thema van mijn stage. Zo’n cool resultaat met gratis spullen: ik word er nu nog blij van.”

Tinne Deboes

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


P

Peter Schroeijers

24 augustus 2017

Beste mensen,
Van de ene kant vond ik het goed om te zien wat sommige leerkrachten met enthousiasme doen met door anderen afgedankt materiaal. van de andere kant vind ik het triest dat er zo weinig geld naar het onderwijs gaat dat de leerkrachten rommelmarkten af moeten gaan struinen om aan meubilair en materiaal te komen. We hebben eigenlijk wel wat meer te doen.

Reageren
P

Pieter

21 augustus 2018

Helemaal juist!

Reageren

Laat een reactie achter